Sóska

Sóska

1 420 Ft

Évelő főzeléknövény

Elfogyott

Cikkszám: CS-SOSKA-GAB-71.

A Sóska bio palánta évelő, jellegzetesen savanykás ízű növény. Évelő, lágyszárú zöldség. Mélyre nyúló, erős főgyökeret fejleszt.

Tömeg 0,1 kg
Faj

Bio besorolás

csomagolás

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Sóska bio palánta

A Sóska bio palánta évelő, jellegzetesen savanykás ízű növény.

Évelő, lágyszárú zöldség. Mélyre nyúló, erős főgyökeret fejleszt. Azonban a víz- és tápanyagfelvevő szerepét idővel elveszti. Ezt a funkciót a később fejlődő járulékos gyökerek veszik át. Földbeli hajtása megnyúlt, orsó alakú, fásodó gyökértörzs. A föld feletti hajtása felálló, enyhén csíkolt, lágy szár. A levelei vastagok, lándzsa alakúak, szélük ép.

A hosszú nappalok hatására magszárat fejleszt. Amit ha eltávolítunk, a levelei továbbra is zsengék, fogyaszthatók maradnak.

A Sóska termesztése:

Az optimális hőmérséklet számára 16 °C körül van, de a hideget is jól elviseli. Mínusz 10-15 °C alatt fagy csak el.

A Sóska jól tűri a félárnyékot, de nagy levélhozamra csak fényben gazdag helyen képes. Hosszú nappalok és a nagy meleg hatására hamar magszárba megy.

Talajban nem válogat, vízigénye nagy, szereti a párás környezetet. Szinte minden talajtípuson eredményesen megtermeszthető. Tápanyagok közül a nitrogénből igényel többet, ami közvetlen hatással van a termőképességére.

Különösebb ápolást a gyomláláson, az elpárologtatott nedvesség pótlásán és esetleges fejtrágyázáson kívül a sóska nem igényel. Különösen a kezdeti időszakban kell gyakran, kis vízadagokkal öntözni, a kifejlett növények már jobban elviselik a szárazságot.

A sóska felhasználása:

Szedését akkor kezdjük, amikor a lomblevelei a teljes nagyságot elérték, megvastagodtak. A betakarítás alkalmával ügyeljünk arra, hogy a fiatal leveleket, az ún. szívleveleket ne sértsük meg, mert azzal a későbbi termést csökkentjük. A leszedett termést azonnal hűvös, de levegős helyre tegyük, mert könnyen befülled, fogyaszthatatlanná válik, különösen abban az esetben, ha szedéskor vizes volt a sóska. Hűtőszekrényben néhány napig minőségkárosodás nélkül is eltartható.

Táplálkozás szempontjából a sóska legnagyobb értéke, hogy igen korán ad fogyasztható termést. Viszonylag nagy a C-vitamin-tartalma, és az emberi szervezet számára fontos ásványokból is sokat tartalmaz (foszfor, vas, kalcium). Magas gyümölcs-savtartalma következtében kedvező étrendi hatású, továbbá frissítő és élénkítő. Van, ahol fűszernövényként tartják számon.

Magas a C-vitamin tartalma; vértisztító és étvágyfokozó hatású.

Fűszer és gyógynövény vegyszermentes palántáink

Minden gyógy- és fűszernövény palántánk vegyszermentes bio minősítésű kertészetéből származik.

A különleges kínálat folyamatosan változik.

Az új fajokat, fajtákat elsőként a Biokiskert és a Bio-Gazdabolt Facebook oldalán mutatjuk be, az aktuálisan ültethetőket pedig mindig az utolsó Biokert Magazinban tesszük közzé, ahol segítséget is adunk a választáshoz és a kezeléshez.

Palántáink többségét (limitált, csomagonkénti maximum 10 db-os mennyiségben) házhoz szállítással ki is küldjük, de ha lehet akkor a telephelyi átvételt javasoljuk.

Rendszerben gondolkodunk!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

A Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
A FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.