Spárga

Spárga

345 Ft

Évelő zöldspárga, a tavaszi vitaminbomba. 

Elfogyott

Cikkszám: VegyszmV-SPARGA-RD264.
Tömeg 0,01 kg
Faj

csomagolás

Bio besorolás

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Spárga vegyszermentes zöldség vetőmag

Spárga vegyszermentes zöldség vetőmag nagyon korán szedhető, zöld színű fajta. Antoiciánmentes, nagyon mutatós sípokat nevel.

Elsősorban zöldspárgaként fogyasztható (kellemes zöldborsós utóízzel), de halványítani is lehet.

Évelő, nagytermetű, dísznövényként is termeszthető.

Vetés után a magoncokat egyeljük, vagy átültetjük. Érdemes bakhátban termeszteni és a még halványzöld hajtáskezdeményeket takarítjuk be.

Könnyű mélyhűteni, ízletes csemege, amely sokféleképpen elkészíthető.

Egyszer telepítve sok éven át ad ehető sípokat, szép kerti díszt és vágott zöldet.

A spárga erőteljes, gyors növekedésű évelő növény. Bőtermő. friss fogyasztásra és mélyhűtésre is kiválóan alkalmas. 1-2 éves magoncokról szaporítható.

A spárga Kelet-Szibériából származik. Már az egyiptomiak is ismerték.
Vitamin- és vastartalma jelentős.

Gyógyászati célokra diuretikus hatása miatt használják.
Magassága 50-150 cm. Szívógyökere vékony, raktározógyökere vastag. Mindkettő gyökérszőrös. 2-3 m-ig hatolnak a talajba.
Földbeli hajtása a gyökértörzs (rizóma).
A spárga oldalrügyeiből fejlődnek a felhasználásra kerülő hajtások, a Spárga sípok. Alakja lehet hengeres, kúp alakú, tompa v. hegyes.
A Spárga-síp csúcsi része a Spárga-fej, amelyen pikkely- szerű levelek helyezkednek el. Színe fehér, de ha a szabad levegővel érintkezik, zöld, lila, sárga v. rózsaszínű lesz. Szára és az ezen fejlődő rövid szártagú oldalágak kopaszak.
Levelei aprók, pikkelyszerűek, termése vöröses bogyó. Magja fénylő, fekete színű.

Vetésidő palántának: március. 40 cm sortávolságra, egymástól 5-6 cm távolságba vetjük a magokat, 3-4 cm mélységbe.

Palánta kiültetése:  május-júniusban. Ajánlott tőszám: 4-5 tő/fm.

Betakarítás:  a 2-3. évben április és június között érik.

Tartalom: 1g

Ezermagsúlya: 18-20 g.

A Spárga biológiai növényvédelme

A spárgarozsda és a fuzárium károsíthatja leginkább, ezek ellen megelőzésként tavasz közepétől tökéletesen használható a  Polyversum.

Használatát az alábbi videón mutatjuk be:

VIDEO

Három fő kártevője a közönséges sprágabogár, a tizenkétpettyes spárgabogár és a spárgalégy. Az első a spárgasípokat hámozgatja, a másik kettő az anyanövényt károsítja. Mindegyik ellen a NeemAzal biológiai növényvédő szerrel tudjuk egy menetben védeni.

A spárga a tápanyagigényes, ezért frissen trágyázott talajba vessük. Jó megoldás alá komposztot, baktériumtrágyákat (pl.: Algil-Bio) és fermentált trágyákat (Kertmester) bedolgozni.

Vegyszermentes zöldség vetőmagok

Biokiskert kezeletlen, azaz csávázatlan vetőmagjai olyan nagy múltú vetőmag előállító cégektől származnak, amelyek minden esetben igazolják a vetőmag származását és vegyszermentességét. Ennek a tényét a tasakon saját jelöléssel feltüntetjük. Biogazdálkodók számára mi szolgáltatjuk a minősítő szervezetek által elfogadott formában az erről szóló igazolást. Ehhez a vásárláskor jelezni kell, hogy ökológiai gazdálkodásban kerül felhasználásra a vetőmag.

A vegyszermentes vetőmag nem ökológiai gazdálkodásból származik és nem elsősorban ellenálló képességre szelektált. Az anyanövényeknél a vetőmagtermelők még vegyszeres növényvédelmet használtak, a termésérés időszakában viszont már nem kezelték, illetve a vetőmagok tisztítása, szárítása után sem vonták be semmilyen biogazdálkodásban nem engedélyezett anyaggal.

Ezekből a vetőmagokból nem származik szermaradvány a belőlük termelt növényben, de nem bio vetőmagok!

Rendszerben gondolkodunk!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.