staymared

staymared

23 500 Ft

Biotermesztésre ajánlott téli alma.

4 készleten

Cikkszám: KONTENERES-ALMA-BKK-079.
Kategóriák: , .

A Staymared alma ellenálló, kifejezetten biokertekbe ajánlott fajta. Klasszikus téli alma. Októberben szedjük. Gyümölcse közép-nagy.

Tömeg 16 kg

STAYMARED ALMA konténeres GYÜMÖLCSFA oltvány

A Staymared alma ellenálló, kifejezetten biokertekbe ajánlott fajta.

Amerikai, régi fajta. Virginia államban a ‘Stayman Winesap’ fajta rügymutációjából szelektálták az 1920-as években.

Nagyon igénytelen fajta, bármilyen talajon szépen díszlik. Intenzív metszést igényel, erőteljes ágrendszere van. Biológiai növényvédelmi rendszerünkbe tökéletes, jól védhető. Igazi bioalma. Jól porozza szinte az összes téli almát, őt pedig az olyan, bárhol megtalálható klasszikusok, mint például az Idared, a Jonathan, a Starking.

Klasszikus téli alma. Októberben szedjük, de utóérése miatt, csak decembertől fogyasztjuk, viszont egészen áprilisig eltartható. Jól szállítható, nem sérül, vagy nyomódik.

Gyümölcse közép-nagy (55-60 mm), lapított, kissé kúp alakú. Héja vastag, kissé viaszos, színe sárgás alapszínen, nem túl erős pirosas bemosódás.

Húsa zöldes-fehér, félkemény, éréskor lédús, túléretten kásásodik. Íze nagyon finom savas-édes, harmonikus.

A STAYMARED ALMA BIOKERTI NÖVÉNYVÉDELME:

Az általunk forgalmazott almafák nem fogékonyak a gombás, bakteriális és vírusos fertőzésekre. Ez azt jelenti, hogy az átlagos ellenálló képességük jóval nagyobb, mint a többi almafáé. Ennek ellenére bizonyos kártevők és kórokozók ezeknél is megjelenhetnek.

Leggyakoribb kártevő, az almamoly. Ellene védekezni kell, aminek elsődleges oka nem is az alma “kukacossága” amelyet a molyok hernyói okoznak, hanem az általuk ejtett seben keresztül befertőző monília. Az almafáknál elsődlegesen a gyümölcsmonília jelentkezik, ami ugyan nem jár hajtáselhalással és fapusztulással, de kevés idegesítőbb dolog van, mint az érés kezdetekor, tömegesen lerohadó termés.

A védekezés immár csak petefürkészekkel is megoldható, de a teljes biztonsághoz érdemes az első petefürkész kapszula kihelyezése előtt egy Dipel, bakteriális készítménnyel permetezést beiktatni.

Az almafa levéltetű jól reagál a narancsolajos készítményekre, például a BOROILra

monília és varasodás elleni védelem fertőzött területeken mindenképpen indokolt, de erre is van biológiai megoldás. Ez már fertőzött, idős fákon is működik és képes tünetmentesen tartani őket. A monília elleni védelem ilyenkor mindenképpen indokolt, de erre is van biológiai megoldás. AMAZON gombaölő baktériummal  permetezzünk a gyümölcsérés kezdetén. Varasodás ellen pedig már a terméskötéstől végezzünk kezeléseket az arra különösen fogékony fajtáknál. Az almafa lisztharmatot is megszünteti ez a kezelés.

Az összes gombás és bakteriális betegség ellen, a tél végi-kora tavaszi metszés után erős lemosó permetezésben (szigorúan rügypattanás előtt!!!!) adjuk narancsolajos készítményt (BOROIL) és beteg fák esetén bioban engedélyezett réz hatóanyagú készítményt (Cuprotonic). Utána beteg növény esetében virágzáskor, egészséges növényeknél pedig közvetlenül a virágzás után permetezzük AMAZON gombaölő baktériummal.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat, biokiskertesz.hu oldalunkon online konzultációt is folytathat szakembereinkkel (Székely Gyöngyvér).
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.