Sylvia oszlopos

Sylvia oszlopos

16 900 Ft

Nagy gyümölcsű, jól porzó, öntermékeny oszlopos cseresznyefa.

Elfogyott

Cikkszám: KONTENERES CSERESZNY-BKK-102.
Kategóriák: , .

Szupertörpésített alanyon kialakított oszlopos növekedésű gyümölcsfa fajta.

Tömeg 26 kg
SYLVIA OSZLOPOS CSERESZNYE GYÜMÖLCSFA

A Sylvia oszlopos cseresznye egy oszlopos cseresznyefajta, amelyet Kanadában, 1988-ban nemesítettek (K. Lapins, D. Jefferson és D. Lane, ) a Lambert Compact és Van fajták keresztezésének eredményeként.

Szupertörpésített alanyon kialakított oszlopos növekedésű fajta. Rendkívül kompakt, fája gyenge növekedésű, a középső vezérág maga a törzs, melyen a gyakorlatilag nincs oldalsó ág. A hajtások függőlegesen növekednek, melyeket kicsire vágva teljes oszlopot hozhatunk létre. Meghagyva pedig saját maga sűrű, hengeres koronát nevel. Magassága a 3 métert is eléri, ha nem korlátozzuk be a növekedését. Gyorsan termőre fordul, már a második évben “mutatja magát”. Élettartama kicsi, maximum 15 év.

Fagytűrő növény, amely a napos helyet szereti. Még virágzásban is képes tolerálni -2 fokot! Kisméretű gyökere miatt öntözés nélkül nemigen bírja és folyamatosan kell gondoskodni a tápanyagellátásról.

Középkései virágzású, önporzó, de a terméskötést segíti, ha van más porzófajta is a környéken. Bőtermő és nagy a termésbiztonsága. A kifejlett fa maximum 40-50 kg gyümölcsöt terem.

Biokertekben oda való, ahol kevés a hely, vagy nagy cseresznyefákhoz porzóra van szükség.

A Sylvia oszlopos cseresznye szabadgyökerű gyümölcsfa gyümölcse igen nagy, gömbölyű, átmérőjük 2-3 cm, súlyuk 10-12g. Héja kemény, sötétvörös, nem reped. A gyümölcs húsa rózsaszínes és édes ízű.  Ropogós, lédús és mézédes!

A sylvia CSERESZNYE BIOKERTI NÖVÉNYVÉDELME:

Az általunk forgalmazott cseresznyefák általában nem fogékonyak a gombás, bakteriális és vírusos fertőzésekre. Ez azt jelenti, hogy az átlagos ellenálló képességük nagyobb, mint a többi cseresznyefáé. Ennek ellenére kártevők és a szúrásnyomukon keresztül kórokozók ezeknél is megjelenhetnek. Ez azt jelenti, hogy ha a kártevők ellen sikeresen védekezünk, akkor a betegségeket is elkerüljük.

Első kártevője a fekete levéltetű, amely nagyon el tud szaporodni rajta. A probléma rosszabbnak tűnik, mint valójában. Egy beállt biokertben, ahol sok a ragadozó rovar, tulajdonképpen képesek kordában tartani a tetveket. Mi azt javasoljuk, hogy gátoljuk meg a hangyákat hogy felvigyék és védelmezzék a tetveket, ezért helyezzünk ki ragadós övet a törzsre. Legrosszabb esetben narancsolajjal (BOROIL) gyérítsük a levéltetveket.

A cseresznye leggyakoribb kártevője a cseresznyelégy, ettől kukacos a cseresznye. A régi, európai cseresznyelégy csak a gyümölcs sárgulásakor teszi le a petéit, ellene egyszerű bio védekezés a speciális sárga fogólapok kihelyezése, közvetlenül sárgulás előtt. Sajnos az elmúlt években elérte hazánkat az amerikai cseresznyelégy is, amely nem egy petét tesz egy gyümölcsbe és korábban kezdi a peterakást. A védekezés azonos, de ennél kissé hamarabb kell kihelyezni a fogólapokat, május elején.

Ahol már előző évben kukacos volt a cseresznye, ott a lombkorona alatti talajfelületet tyúkokkal át kell forgatni (tyúktraktor), vagy ARTIS Pro rovarölő gombával kezelni.

Új kártevő a cseresznyén a poloska. Két invazív faj is megjelent rajta, az afrikai vándorpoloska és a márványpoloska is. Különösen fürtben termő cseresznyéknél okoz nagy kárt, ugyanis a hideg ellen bebújik a cseresznyék közé és belülről szívogatja azokat. Ezeken a szúrásnyomokon megy be a monília és fürtben lerohad a gyümölcs olyan fákon is, amelyek addig soha nem mutatták monília tüneteit.

A poloskák ellen kitűnően alkalmazható egy természetes rovarölő szer a Neemazal.

monília elleni védelem ilyenkor mindenképpen indokolt, de erre is van biológiai megoldás, AMAZON gombaölő baktériummal permetezzünk a gyümölcsérés kezdetén.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat, biokiskertesz.hu oldalunkon online konzultációt is folytathat szakembereinkkel (Székely Gyöngyvér).
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.