Szatmárcsekei Jonatán

Szatmárcsekei Jonatán

16 900 Ft

Az igazi Jonathán íz egy tökéletes tájfajtában

6 készleten

Cikkszám: KONTENERES-FA-ALMA-BIO-200.
Kategóriák: , .

A Szatmárcsekei Jonatán alma konténeres gyümölcsfa oltvány az érzékeny Jonatán fajták közül a Magyarországon kapható legellenállóbb.

Tömeg 16 kg

SZATMÁRCSEKEI JONATÁN ALMA KONTÉNERES GYÜMÖLCSFA OLTVÁNY

A Szatmárcsekei Jonatán alma konténeres gyümölcsfa oltvány az érzékeny Jonatán fajták közül a Magyarországon kapható legellenállóbb. A klasszikus alapfajtából 1974-ben szelektálták és állami elismerést kapott.

Kicsit később érik és sötétebb a héjszíne. Alapszíne sárga (érésben), de nagy részben eltakarja a sötétpiros fedőszín. Néhány évtizede a magyar nagyüzemi almatermesztés legfőbb fajtái voltak a Jonatánok.

Ez a változat színben eltér, mert sokkal pirosabb, de ízben megegyezik az eredetivel, savas-zamatos. Közepesen tömött húsú, leveses, roppanós, nagyon kedvelt fajta, amely a nagyüzemi termesztésből már teljesen kikopott.

A Szatmárcsekei Jonatán gyümölcsfa mérete nem túl nagy, könnyen kézbe fogható és harapható, a gyerekeknek ezért csomagolták ezt tízóraira. A 60′-as, 70′-es évek generációinak ez AZ alma.

Sajnos érzékenyek a tárolási betegségekre, ez azonban ma már bio módszerekkel is csökkenthető.

Mindenképpen érdemes kalcium pótlásról gondoskodni a nyári melegben.

Klasszikus Porzói: Starking, Idared.

A szatmárcsekei jonatán ALMA BIOKERTI NÖVÉNYVÉDELME:

Az általunk forgalmazott almafák nem fogékonyak a gombás, bakteriális és vírusos fertőzésekre. Ez azt jelenti, hogy az átlagos ellenálló képességük jóval nagyobb, mint a többi almafáé. Ennek ellenére bizonyos kártevők és kórokozók ezeknél is megjelenhetnek.

Leggyakoribb kártevő, az almamoly. Ellene védekezni kell, aminek elsődleges oka nem is az alma “kukacossága” amelyet a molyok hernyói okoznak, hanem az általuk ejtett seben keresztül befertőző monília. Az almafáknál elsődlegesen a gyümölcsmonília jelentkezik, ami ugyan nem jár hajtáselhalással és fapusztulással, de kevés idegesítőbb dolog van, mint az érés kezdetekor, tömegesen lerohadó termés.

A védekezés immár csak petefürkészekkel is megoldható, de a teljes biztonsághoz érdemes az első petefürkész kapszula kihelyezése előtt egy Dipel, bakteriális készítménnyel permetezést beiktatni.

Az almafa levéltetű jól reagál a narancsolajos készítményekre, például a BOROILra

monília és varasodás elleni védelem fertőzött területeken mindenképpen indokolt, de erre is van biológiai megoldás. Ez már fertőzött, idős fákon is működik és képes tünetmentesen tartani őket. A monília elleni védelem ilyenkor mindenképpen indokolt, de erre is van biológiai megoldás. AMAZON gombaölő baktériummal  permetezzünk a gyümölcsérés kezdetén. Varasodás ellen pedig már a terméskötéstől végezzünk kezeléseket az arra különösen fogékony fajtáknál. Az almafa lisztharmatot is megszünteti ez a kezelés.

Az összes gombás és bakteriális betegség ellen, a tél végi-kora tavaszi metszés után erős lemosó permetezésben (szigorúan rügypattanás előtt!!!!) adjuk narancsolajos készítményt (BOROIL) és beteg fák esetén bioban engedélyezett réz hatóanyagú készítményt (Cuprotonic). Utána beteg növény esetében virágzáskor, egészséges növényeknél pedig közvetlenül a virágzás után permetezzük AMAZON gombaölő baktériummal.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat, biokiskertesz.hu oldalunkon online konzultációt is folytathat szakembereinkkel (Székely Gyöngyvér).
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.