Százszorszép

Százszorszép

590 Ft

Ehető, hasznos virág, a nyírt ökológiai gyepekbe

Elfogyott

Cikkszám: CS-SZAZSZORSZEP-GAB-122.
Kategóriák: , , .

Százszorszép bio palánta

A Százszorszép palánta a fészekvirágzatúak (Asteraceae) családjába tartozó százszorszép (Bellis perennis) virága becsapós. Egyszerű virágnak tűnik, sárga közepű, fehér szirmú. Pedig fészekvirágzatról van szó, középen a sárga csöves-, szélén a fehér nyelves virágokkal. Szőrözött, kanál alakú levelei tőlevélrózsában állnak.

Sokan gyomként tekintenek rá, pedig nagyon mutatósak a gyepben viruló virágok. Sok vadvirágos magkeverék alkotórésze. Évszázadok óta ismert gyógynövény. Friss leveleit dunsztkötésben használva sebet borogatnak vele, illetve kenőcsben zúzódás gyógyítására használják. A virágzatból készült tea légúti panaszok enyhít.

Levelei enyhén savanykásak, fogyaszthatók, salátához keverhetők. Az enyhén vanília illatú szárított levélőrleménnyel sütemények is ízesíthetők. virágaikkal pedig szinte bármilyen ételt díszíthető. Virágát, termését szárítva és megőrölve fűszerként lehet használni. Fűszerként a kenyérsütéshez liszthez keverhető.

Napos, félárnyékos helyen nevelhető. Magról vagy tőosztással szaporítható. A szárazságot rosszul tűri. Fagytűrő kétnyáriként gondozható. Magassága 10-15 cm, terjedelme 10cm. A telt virágú változatok kedvelt virágágyi növények. Virágok színe vörös, rózsaszín vagy fehér. A falusi kertekben is igen kedveltek, mivel helybevetéssel, szabadföldi palántaneveléssel is lehet őket szaporítani.

A fehér százszorszép tömött szőnyeget alkot. Nyár elején, 10-15 cm-es hajtásokon hozza apró margarétaszerű fehér virágait. A kert világos, de az erős fagyoktól védett helyére telepítheted. Életerős, gyorsan terjed. Tetőkertek, alpesi kertek, kőkertek kedvelt növénye. Terjedő hajtásrendszerével befutja a járólapok közötti részt. A taposást jól bírja.

FŰSZER ÉS GYÓGYNÖVÉNY VEGYSZERMENTES PALÁNTÁINK

Minden fűszer és gyógynövény vegyszermentes palántánk bio minősítésű kertészetből származik.

A különleges kínálat folyamatosan változik. A különböző fajokból, fajtákból álló készletünk változik és ahogy elfogy egy-egy idény növény ELFOGYOTT címkével látjuk el a webáruházban.

Az új fajokat, fajtákat elsőként a Biokiskert és a Bio-Gazdabolt Facebook oldalán mutatjuk be, az aktuálisan ültethetőket pedig mindig az utolsó Biokert Magazinban tesszük közzé, ahol segítséget is adunk a választáshoz és a kezeléshez.

Palántáink többségét (limitált, csomagonkénti maximum 10 db-os mennyiségben) házhoz szállítással ki is küldjük, de ha lehet akkor a telephelyi átvételt javasoljuk!

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.