Szentesi tartós kék

Szentesi tartós kék

425 Ft

Karalábé téli tárolásra.

108 készleten

Cikkszám: VegyszmV-KARALABE-RD379.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Szentesi tartós kék karalábé vegyszermentes zöldség vetőmag

Szentesi tartós kék karalábé vegyszermentes zöldség vetőmag késői fajta, őszi szabadföldi termesztésre.

A gumó nagyméretű, lapított gömb, sötétlila. Fásodásra, repedésre nem érzékeny. Kiváló minőségű, jól tűri a késő őszi -6, -8 0C fokos fagyokat, február végéig tárolható.

A káposztafélék családjába tartozó növény termése valójában a szárgumója, amely a főszár megvastagodásával képződik.

Észak-európai eredetű növény. Őse az ún. „vadkáposzta”. A XVI. század végétől már széles körben termesztették és fogyasztották Nyugat-Európában és a Földközi-tenger vidékén.

Vetés vagy kiültetés előtt a talajt töltsük fel komposzttal, érett istállótrágyával.

A Szentesi tartós kék karalábé magról és palántáról egyaránt sikeresen nevelhető.

Biokertekbe nagyon ajánljuk, mivel megvastagodott szárgumójában a rovarok igazából nem tudnak különösebb kárt tenni.

A növényi rostban gazdag karalábé serkenti, karban tartja emésztésünket. Remek táplálék energia- és sószegény étkezés kiegészítéséhez. Fogyasztása légúti- valamint a bőrbetegségek esetén kifejezetten javasolt. Antibakteriális hatású.

Ásványi anyagai közül legjelentősebb a kálium. Említésre méltó még a karalábé magnézium-, jód-, kén-, szelén-, mész- és foszfortartalma is. Levelében igen sok vas és karotinoid található.

Vetés: április-májusban szabadföldbe, 2 cm mélyen.

Vetőmagszükséglet: palántaneveléshez 10g/m2.

Kiültetés: május-júniusban.

Térállás: 50×30 cm.

Szedés: szeptember-októberben.

Tartalom: 2g

A Szentesi tartós kék karalábé biológiai növényvédelme

A magokat nedves csávázással érdemes előcsíráztatni/csávázni Algilbio és Kelaterra liquid keverékével.

Beállt biokertekben nemigen szorul növényvédelemre bakteriális, gombás betegségek ellen. Amennyiben mégis előfordulna ilyen jellegű probléma, akkor Az Amazon és Lecitin keverékével történő permetezés nagyon hatékony. Nagy előnye, hogy a káposztafélék szinte minden gombás betegsége ellen (peronoszpóra, alternária, szklerotínia) is működik.

Az üvegházi molytetű, ismertebb nevén liszteske az első, amely ellepi a káposztaféléket, róluk szól a következő, hasznos videó:

VIDEO

A karalábé fő károsítói a földi/káposzta bolhák, a káposztalepke hernyói.

A különféle hernyó-kártevők ellen tökéletes biológiai megoldást nyújtanak mini petefürkészeink, vagy a Dipel nevezetű bakteriális permetszer.

A földibolhákra a Neem fa biológiai növényvédelmi kivonata a NeemAzal használható, de nagy rajzások idején sajnos nem elegendő. Ilyenkor rovarhálós, vagy fátyolfóliás takarás is szükséges lehet.

Ki lehet próbálni még a Dalmát rovarporvirágból készült házi permetleveket.

Vegyszermentes zöldség vetőmagok

A Biokiskert kezeletlen, azaz csávázatlan vetőmagjai olyan nagy múltú vetőmag előállító cégektől származnak, amelyek minden esetben igazolják a vetőmag származását és vegyszermentességét. Ennek a tényét a tasakon saját jelöléssel feltüntetjük. Biogazdálkodók számára mi szolgáltatjuk a minősítő szervezetek által elfogadott formában az erről szóló igazolást. Ehhez a vásárláskor jelezni kell, hogy ökológiai gazdálkodásban kerül felhasználásra a vetőmag.

A vegyszermentes vetőmag nem ökológiai gazdálkodásból származik és nem elsősorban ellenálló képességre szelektált. Az anyanövényeknél a vetőmagtermelők még vegyszeres növényvédelmet használtak, a termésérés időszakában viszont már nem kezelték, illetve a vetőmagok tisztítása, szárítása után sem vonták be semmilyen biogazdálkodásban nem engedélyezett anyaggal.

Ezekből a vetőmagokból nem származik szermaradvány a belőlük termelt növényben, de nem bio vetőmagok!  

Rendszerben gondolkodunk!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.