Szomolyai fekete

Szomolyai fekete

23 500 Ft

Különleges ízű hungarikum. 

13 készleten

Cikkszám: KONTENERES-CSERESZNYE-SAJ-044.
Kategóriák: , .

A Szomolyai fekete cseresznye konténeres gyümölcsfa gyümölcse közepes-kicsi, lapított gömb alakú.

Húsa feketés bordópiros, bőlevű.

SZOMOLYAI FEKETE CSERESZNYE konténeres GYÜMÖLCSFA

A Szomolyai fekete cseresznye konténeres gyümölcsfa ismeretlen származású magyar fajta. Eger, Szomolya, Noszvaj községekben terjedt el nagy mértékben, de országszerte egyre divatosabb.

Ez a klasszikus “Fekete cseresznye”.

Fája hatalmasra nő, 20 év múlva uralja a kertet, élettartama pedig akár 100 év is lehet. Mérete ellenére, jól kezelve védhető cseresznyelégy ellen biológiai módszerekkel. Koronája szélesen szétterülő, kúpos gömb, idősebb korban félgömb alakú.

Edzett fa, kitűnő immunrendszerrel és általános ellenálló képességgel. A hideget és meleget is jól bírja, de virágzáskor érzékeny a fagyra. Homokon is elvan, de igazán a kötöttebb talajok cseresznyefája.

Június közepe az érési ideje, de amint eléri a “fekete” színt, akkor le kell szedni, mert kissé kesernyés lehet utána.

Nagyon kis mértékben önporzó, mindenképpen szükséges idegen porzás is, de erre szinte bármilyen cseresznyefajta alkalmas. Legjobbak a Jaboulay, Münchebergi korai, Pomázi hoszúszárú, Bigarreau Burlat, Van.

A Szomolyai fekete cseresznye konténeres gyümölcsfa nagyon bőtermő, nem ingadozik évről-évre a termésmennyisége.

Gyümölcse közepes-kicsi (vízellátottságtól függ), lapított gömb alakú. Héjszíne feketés-lila, gyümölcshúsa feketés bordópiros, félkemény, bő levű, nem magvaváló. Íze a legjellegzetesebb cseresznyeíz. Nagyon különleges, melyet minden feldolgozott formában is megőriz. Ez az egyetlen fajta, amelyből dzsemet, szörpöt készítenek, de összedarálva fagyasztóba is érdemes eltenni. A belőle készülő pálinka zamata is eltér a kommersz cseresznyepálinkától.

Hungarikum!!!

Bár gyümölcse jól szállítható, de érés közben, nagy esők után repedésre hajlamos, ezért ha esős idő érkezik, inkább szedjük le, ha már feketés.

A SZOMOLYAI CSERESZNYE GYÜMÖLCSFA BIOKERTI NÖVÉNYVÉDELME:

Az általunk forgalmazott cseresznyefák általában nem fogékonyak a gombás, bakteriális és vírusos fertőzésekre. Ez azt jelenti, hogy az átlagos ellenálló képességük nagyobb, mint a többi cseresznyefáé. Ennek ellenére kártevők és a szúrásnyomukon keresztül kórokozók ezeknél is megjelenhetnek. Ez azt jelenti, hogy ha a kártevők ellen sikeresen védekezünk, akkor a betegségeket is elkerüljük.

Első kártevője a fekete levéltetű, amely nagyon el tud szaporodni rajta. A probléma rosszabbnak tűnik, mint valójában. Egy beállt biokertben, ahol sok a ragadozó rovar, tulajdonképpen képesek kordában tartani a tetveket. Mi azt javasoljuk, hogy gátoljuk meg a hangyákat hogy felvigyék és védelmezzék a tetveket, ezért helyezzünk ki ragadós övet a törzsre. Legrosszabb esetben narancsolajjal (Wetcit) gyérítsük a levéltetveket.

A Szomolyai fekete cseresznye konténeres gyümölcsfa oltvány leggyakoribb kártevője a cseresznyelégy, ettől kukacos a cseresznye. A régi, európai cseresznyelégy csak a gyümölcs sárgulásakor teszi le a petéit, ellene egyszerű bio védekezés a speciális sárga fogólapok kihelyezése, közvetlenül sárgulás előtt. Sajnos az elmúlt években elérte hazánkat az amerikai cseresznyelégy is, amely nem egy petét tesz egy gyümölcsbe és korábban kezdi a peterakást. A védekezés azonos, de ennél kissé hamarabb kell kihelyezni a fogólapokat, május elején.

Ahol már előző évben kukacos volt a cseresznye, ott a lombkorona alatti talajfelületet tyúkokkal át kell forgatni (tyúktraktor), vagy ARTIS Pro rovarölő gombával kezelni.

Új kártevő a cseresznyén a poloska. Két invazív faj is megjelent rajta, az afrikai vándorpoloska és a márványpoloska is. Különösen fürtben termő cseresznyéknél okoz nagy kárt, ugyanis a hideg ellen bebújik a cseresznyék közé és belülről szívogatja azokat. Ezeken a szúrásnyomokon megy be a monília és fürtben lerohad a gyümölcs olyan fákon is, amelyek addig soha nem mutatták monília tüneteit.

A poloskák ellen kitűnően alkalmazható egy természetes rovarölő szer a Neemazal.

monília elleni védelem ilyenkor mindenképpen indokolt, de erre is van biológiai megoldás. Polyversum gombaölő gombával permetezzünk a gyümölcsérés kezdetén.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat.