Tall Utah

Tall Utah

345 Ft

A zellerlé alapanyaga

76 készleten

Cikkszám: VegyszmV-ZELLER-RD240.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Tall Utah szárzeller vegyszermentes zöldség vetőmag

A Tall Utah szárzeller vegyszermentes zöldség vetőmag a halványító zeller gumója kicsi és tele gyökérrel, ezért étkezési célokra nem használható. Levelei 30-40 cm hosszúra is megnőnek, a levélnyél 3-4 cm széles, ezt a húsos levélnyelet – legtöbbször halványítva – salátának használjuk.
A zellerszár fogyasztott része tulajdonképpen levélnyél. Ez a jól ismert gumós zellernek egy másik változata, amely nem fejleszt gumót, ellenben levélnyele jól fejlett, húsos.

Késő őszig szakaszosan vethető. Hosszú tenyészidejű. A növény 50-60 cm magas, sötétzöld levelekkel, vastag de nem rostos levélnyéllel. Kitűnő aromájú, C -vitamin tartalma magas.

Régi, termesztett növény, az egyiptomiak, a görögök, a rómaiak is fogyasztották. Európában kiterjedten termesztik és salátaként fogyasztják. Nálunk kevéssé ismert.

Finom ízét éterikus olaja adja. Sok ásványi sót (Ca, P, Fe), B1-, B2- és C-vitamint (62 mg) tartalmaz. Szénhidrátja 4%, energiaértéke 96 J.

Tenyészideje 150-200 nap (végső szedésig).

Fényigénye igen kicsi, árnyékban is kifejlődik (köztesként is). Hőigénye közepes (19 °C), de tűri a meleget és a kisebb fagyokat is. Palántája hidegre érzékeny. Vízigénye nagy, jó vízgazdálkodású talajon lehet csupán öntözés nélkül termeszteni. Talajigénye: meleg fekvésű, könnyű szerkezetű, jó vízforgalmú talajokon díszlik szépen. Tápanyagigénye jelentős. Ősszel négyzetméterenként 4-5 kg szerves trágyát, adjunk alá, a komposztot, bakteriális oltóanyagot meghálálja.

Főnövényként ültetjük korán lekerülő zöldségfélék után. Köztesként (árnyéktűrő) jól termeszthető nagyobb térigényű növénnyel (uborkával), vagy magas növésű zöldségfélékkel (csemegekukorica, bimbóskel, karósbab).

Szaporítása palántázással történik (apró mag, lassú, 3-4 hetes kelés). A vetéstől a kiültetésig 12-14 hét szükséges. Január-februári melegágyi magvetéssel májusban, a márciusival júniusban ültethetünk, ennél később már nem érdemes. Az első lomblevél kifejlődése után 4×4 cm-re tűzdelünk (625 db/m2) langyos-, később hidegágyba.

Vetés ideje palántaneveléshez: január második fele-március közepéig,

Kiültetés szabadföldbe: május második fele-június első fele

Betakarítás ideje szabadföldön: július második felétől szeptember végéig

Tartalom: 1g

Ezermagtömeg:

A Tall Utah szárzeller biológiai növényvédelme

Az elhúzódó csírázás miatt mindenképpen javasolt nedves csávázást, előcsíráztatást végezni. Palántát kell nevelni kora tavasszal melegágyban.

Kiültetéskor  célszerű Artis nevű élő gomba készítményünkkel fertőtleníteni a talajt a benne élő kártevők (pajorok, káros fonalférgek) ellen.

Levél- és gyökértetű fertőzés ellen pedig PrevB2 narancsolajos készítményünkkel védekezhetünk, amely egyben lisztharmat ellen is tökéletes megoldás.

Egyéb gombás betegségek ellen Polyversum nevű élő gomba készítményünket ajánljuk.

A Szárzeller tápanyagot meghálálja, de képes nitrátokat betárolni, ezért frissen trágyázott talajba ne vessük. Sokkal jobb megoldás alá komposztot, baktériumtrágyákat (pl.: Algil-Bio) és fermentált trágyákat (Kertmester) bedolgozni.

Vegyszermentes zöldség vetőmagok

A Biokiskert kezeletlen, azaz csávázatlan vetőmagjai olyan nagy múltú vetőmag előállító cégektől származnak, amelyek minden esetben igazolják a vetőmag származását és vegyszermentességét. Ennek a tényét a tasakon saját jelöléssel feltüntetjük. Biogazdálkodók számára mi szolgáltatjuk a minősítő szervezetek által elfogadott formában az erről szóló igazolást. Ehhez a vásárláskor jelezni kell, hogy ökológiai gazdálkodásban kerül felhasználásra a vetőmag.

A vegyszermentes vetőmag nem ökológiai gazdálkodásból származik és nem elsősorban ellenálló képességre szelektált. Az anyanövényeknél a vetőmagtermelők még vegyszeres növényvédelmet használtak, a termésérés időszakában viszont már nem kezelték, illetve a vetőmagok tisztítása, szárítása után sem vonták be semmilyen biogazdálkodásban nem engedélyezett anyaggal.

Ezekből a vetőmagokból nem származik szermaradvány a belőlük termelt növényben, de nem bio vetőmagok!

A Szárzeller vegyszermentes vetőmag vetés előtti javasolt kezelése

Részletesen itt olvashat róla

Rendszerben gondolkodunk!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.