Tamara

Tamara

23 500 Ft

Legjobb késői cseresznyénk. Bőtermő, ropogós, nagy gyümölcsű és tárolható.

Elfogyott

Cikkszám: KONTENERES-CSERESZNYE-SAJ-029.
Kategóriák: , .

A Tamara cseresznye konténeres gyümölcsfa gyümölcse ,nagy széles, szív alakú.

A héj színe sötét piros, húsa kemény, roppanó, lédús.

TAMARA CSERESZNYE konténeres GYÜMÖLCSFA

A Tamara cseresznye konténeres gyümölcsfa hasonlít a Germersdorfira, de annál sokkal többet terem. Óriási, nagyon finom, ropogós cseresznyék özönével ajándékozza meg gazdáját. Sokáig a fán tartható, sőt szedés után hűtőben több hétig eláll. Termésmennyisége nem ingadozó, minden évben szépen terem.

Mérete nem kezelhetetlen. Korai koronaalakító metszéssel alacsonyan tartható. Ez a szedés, és a további kezelések (pl.:cseresznyelégy elleni sárga lapok kihelyezése) megkönnyítése érdekében fontos!

Jelenleg az egyik legnépszerűbb fajta a termelők körében. Cseh nemesítés a Kruplopodnaja  és Van fajták keresztezésből.

Fája középerős növekedésű, széthajló,enyhén csüngő ágakkal. Nem felfelé törő, ezért koronaalakítás után alig igényel metszést. Kis-közepes kertekbe is ültethető.

Nagyon bőven, és rendszeresen terem. Középkései, a Germersdorfi után.

A Tamara cseresznye konténeres gyümölcsfa gyümölcse nagyon nagy (28-29 mm-es, 10 g-os), széles, szív, vagy vese alakú. A héj színe nagyon sötét piros, a gyümölcshús kemény, roppanó, lédús. Íze rendkívül zamatos-édes.

Nem öntermékeny, de szinte minden porozza, ezért kiskertes övezetben nyugodtan ültethető.

Biogazdálkodásra kifejezetten ajánljuk!

A TAMARA CSERESZNYE GYÜMÖLCSFA BIOKERTI NÖVÉNYVÉDELME:

Az általunk forgalmazott cseresznyefák általában nem fogékonyak a gombás, bakteriális és vírusos fertőzésekre. Ez azt jelenti, hogy az átlagos ellenálló képességük nagyobb, mint a többi cseresznyefáé. Ennek ellenére kártevők és a szúrásnyomukon keresztül kórokozók ezeknél is megjelenhetnek. Ez azt jelenti, hogy ha a kártevők ellen sikeresen védekezünk, akkor a betegségeket is elkerüljük.

Első kártevője a fekete levéltetű, amely nagyon el tud szaporodni rajta. A probléma rosszabbnak tűnik, mint valójában. Egy beállt biokertben, ahol sok a ragadozó rovar, tulajdonképpen képesek kordában tartani a tetveket. Mi azt javasoljuk, hogy gátoljuk meg a hangyákat hogy felvigyék és védelmezzék a tetveket, ezért helyezzünk ki ragadós övet a törzsre. Legrosszabb esetben narancsolajjal (Wetcit) gyérítsük a levéltetveket.

A Tamara cseresznye konténeres gyümölcsfa leggyakoribb kártevője a cseresznyelégy, ettől kukacos a cseresznye. A régi, európai cseresznyelégy csak a gyümölcs sárgulásakor teszi le a petéit, ellene egyszerű bio védekezés a speciális sárga fogólapok kihelyezése, közvetlenül sárgulás előtt. Sajnos az elmúlt években elérte hazánkat az amerikai cseresznyelégy is, amely nem egy petét tesz egy gyümölcsbe és korábban kezdi a peterakást. A védekezés azonos, de ennél kissé hamarabb kell kihelyezni a fogólapokat, május elején.

Ahol már előző évben kukacos volt a cseresznye, ott a lombkorona alatti talajfelületet tyúkokkal át kell forgatni (tyúktraktor), vagy ARTIS Pro rovarölő gombával kezelni.

Új kártevő a cseresznyén a poloska. Két invazív faj is megjelent rajta, az afrikai vándorpoloska és a márványpoloska is. Különösen fürtben termő cseresznyéknél okoz nagy kárt, ugyanis a hideg ellen bebújik a cseresznyék közé és belülről szívogatja azokat. Ezeken a szúrásnyomokon megy be a monília és fürtben lerohad a gyümölcs olyan fákon is, amelyek addig soha nem mutatták monília tüneteit.

A poloskák ellen kitűnően alkalmazható egy természetes rovarölő szer a Neemazal.

monília elleni védelem ilyenkor mindenképpen indokolt, de erre is van biológiai megoldás. Polyversum gombaölő gombával permetezzünk a gyümölcsérés kezdetén.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat.