Tavaszi mák

Tavaszi mák

330 Ft

Magyar nemesítésű, kék mák kiskerti termesztésre.

2 készleten

Cikkszám: VegyszmV-MAK-RD290.

Kezdetben a Tavaszi mák vízigényes, de virágzásban már száraz, meleg időjárásra van szüksége. A kikelt máksorokat kétszer is egyelni kell.

Tömeg 0,01 kg
Faj

csomagolás

Bio besorolás

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

tavaszi mák vegyszermentes vetőmag

A Tavaszi mák vegyszermentes vetőmag csak kora tavasszal vethető.

Máktermesztés számára napos, szélvédett helyet válasszunk! Csak jó talajú, apró morzsalékos talaj jöhet számításba. Az átlagos, laza szerkezetű talaj is megfelelő. Ugyanarra a helyre 5-6 évnél hamarabb ne kerüljön!

Ajánlott sortávolság 30 cm.

Kezdetben a mák vízigényes, de virágzásban már száraz, meleg időjárásra van szüksége. A sziromhullástól a teljes toknagyság kifejlődéséig a csapadékosabb, meleg időjárás optimális számára, míg a tok és magérési szakaszban viszont ismét meleg, száraz, csapadékmentes időjárást igényel. Ilyenkor a csapadékos időjárás kedvez a gombás fertőzéseknek.

Körülbelül 10 négyzetméter, amelyről másfél kg mák takarítható be.

A kikelt máksorokat kétszer is egyelni kell. Először egymástól 15-20 cm-re hagyjunk meg egy csokorban néhány növényt, végül ezek közül is a legerősebbet.

A mák egyike a legrégibb kultúrnövényeknek, Egyiptomban már 4000 évvel ezelőtt termeltek mákot, és Hippokratész is ír róla, mint gyógynövényről és a narkotikus hatásáról.

Jelentős területeken termesztik Európában is, de legnagyobb termőterülete kis- és belső Ázsia. Legfontosabb világszintű haszonvétele a benne található alkalodiák, elsősorban a morfin.

Hazánkban szántóföldi táblákon és a kiskertekben is elterjedt növény. Nálunk hagyományos ételek alapanyaga, ilyenek például az ünnepi bejgli és a hétköznapi mákos tészta, rétes, guba, sőt fagylalt is.

Ezért az alkaloidákban szegény, amennyire lehet mentes fajtákat termesztjük.

Fontos terméke azonban a máknak a máktokból Kabay János világszabadalma alapján kinyert alkaloidák tömege.A máktokból 25 féle alkaloida állítható elő, amelyek között van narkotikum, fájdalomcsillapító, altató, köhögést csillapító anyag is.

Éppen ezért termesztési körülményeit kormány- és miniszteri rendeletek szabályozzák. Az alacsony és közepes hatóanyagú mákfajták kis területen (500 nm alatt), saját célra történő felhasználás esetén korlátozás nélkül termeszthetők.

A tavaszi mák termesztése:

A jó máktermés alapfeltétele az igen korai vetés. Ha a hét végén megszikkad a talaj, akkor lehet vetni! A magja nagyon apró, “mákszemnyi”. Az egész országban termelhető, de leginkább a tápanyagokkal bőségesen ellátott homokos vályogtalajt kedveli. Kötött, savanyú kémhatású, nedves talaj nem alkalmas máktermesztésre.

A mák magját sekélyen, egy-másfél cm mélyen kell a talajba tenni. Amikor a kikelt növények három-négylevelűek, akkor kell az állományt megritkítani úgy, hogy a sorban a tövek 5-6 cm-re legyenek egymástól.

A 80-100 cm magas száron nyíló virágokból tokok fejlődnek. Ezeknek a nyaki részén valamikor lyukak nyíltak, amelyeken keresztül régen kipergett a mákszem. A Major zárt tokú, tehát a pergéstől nem kell tartani.

A frissen betakarított mákot szikkasztani kell, mert a nedves mag befülled.

Vetés ideje szabadföldbe : március eleje

Betakarítás ideje: június

Tartalom: 2,5 g

A tavaszi mák biológiai növényvédelme

A vetést óvni kell az elgyomosodástól, amely egy mechanikai gyomtalanítást mindenképpen kíván. Ezt legjobb az egyeléssel egy menetben elvégezni, majd lemulcsozni a talajt. Könnyű talajokon  10 naponta végzett gyors tolikapálás, vagy gyomseprés is elegendő lehet.

Védeni kell  a peronoszpórától, ezért amint a nappali hőmérséklet meghaladja a 20 fokot, legalább egyszer kezeljük le Polyversummal.

A levéltetvektől és egy jellegzetes kártevőtől, a máktokbarkótól, leginkább a NeemAzal biológiai növényvédő szerrel tudjuk egy menetben védeni.

A Major, tavaszi mák a tápanyagot meghálálja, ezért frissen trágyázott talajba vessük. Jó megoldás alá komposztot, baktériumtrágyákat (pl.: Algil-Bio) és fermentált trágyákat (Kertmester) bedolgozni.

Vegyszermentes zöldség vetőmagok

A Biokiskert kezeletlen, azaz csávázatlan vetőmagjai olyan nagy múltú vetőmag előállító cégektől származnak, amelyek minden esetben igazolják a vetőmag származását és vegyszermentességét. Ennek a tényét a tasakon saját jelöléssel feltüntetjük. Biogazdálkodók számára mi szolgáltatjuk a minősítő szervezetek által elfogadott formában az erről szóló igazolást. Ehhez a vásárláskor jelezni kell, hogy ökológiai gazdálkodásban kerül felhasználásra a vetőmag.

A vegyszermentes vetőmag nem ökológiai gazdálkodásból származik és nem elsősorban ellenálló képességre szelektált. Az anyanövényeknél a vetőmagtermelők még vegyszeres növényvédelmet használtak, a termésérés időszakában viszont már nem kezelték, illetve a vetőmagok tisztítása, szárítása után sem vonták be semmilyen biogazdálkodásban nem engedélyezett anyaggal.

Ezekből a vetőmagokból nem származik szermaradvány a belőlük termelt növényben, de nem bio vetőmagok!

Rendszerben gondolkodunk!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.