Szedermálna

Szedermálna

4 950 Ft

A málna és a szeder “gyermeke” mindkettő jó tulajdonságaival.

10 készleten

Cikkszám: KONTCSER-TAYBERRY-PUL-020.

A Tayberry a szedermálna vagy málnaszeder a málna (R. idaeus) és a hamvas szeder (R. caesius) keresztezéséből jött létre a 19. század végén.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

szedermálna (tayberry) konténeres cserje

A Tayberry a szedermálna vagy málnaszeder a málna (R. idaeus) és a hamvas szeder (R. caesius) keresztezéséből jött létre a 19. század végén.

Gyümölcse nagy, pirosas vagy sötétbordó, lédúsabb, mint a szederé és kissé fanyar. Bogyója kúp alakú hosszan megnyúlt, súlya kb. 6 gramm. Érési ideje június végétől július végéig tart a málnaérési szezonnal megegyezően.

Húsállománya kemény, íze fűszeres enyhén savanykás. A növény a betegségekkel szemben ellenálló.

A gyümölcs termesztése megegyezik a szederével. Ültetési időszaka a március és a november, ültetési távolsága nagyjából 1-1,5 m. Kedveli a tápanyagban dús talajt.

Jellemző, hogy támrendszert és rendszeres kötözést igényel, ezért érdemes kerítés vagy lugas mellé telepíteni. Magassága kifejlett korában elérheti a 2-2,5 métert is. Erős tüskézettsége miatt célszerű a sarjak és a termővesszők szétválogatása a könnyebb szedés érdekében.

Házi-kerti telepítésre javasolható gyümölcskülönlegesség. Érési időszaka a július – augusztus. .A málna csodálatos illata keveredik a szeder savanykás ízével. A betakarítás is nagyon egyszerű, mivel a hajtásokon nincsenek tüskék! Minden kerti talajon jól érzi magát. Érésidő: június végétől.

Fiatal korában felálló hajtásrendszerű, később kissé bókolóvá válik. A fiatal levelek vörösesek, később inkább zöld, az erek mentén vöröses. Gyökerei gyökérsarjakat képeznek. Termővesszőinek felső kétharmadában találhatók a vegyes rügyek, amelyekből a virágok és a termés képződik. Érési ideje június végétől július végéig tart a málnaérési szezonnal egy időben. Gyümölcse nagy, kúp alakú.  Színe vörös, bordós-vörös, amely sötét bordóvá érik, kissé fényes, lédús, savanykás édes.

Remekül fagyasztható, erdei jellegű dzsem főzhető belőle. Húsa kemény. A gyümölcs súlya kb. 7-11 gramm, attól függően, hogy szárazabb vagy nedves körülmények között fejlődött. Egy növény átlagosan 3-3,5 kg gyümölcsöt terem.

A terméshozó sarjak a terméshozás évében elszáradnak. Az új sarjak a fagyokig növekednek.Támrendszert és kötözést igényel. Az első évben nem igényel metszést, elég, ha a száraz vagy beteg ágakat eltávolítjuk. Tavasszal hagyjuk meg az 5-6 legerősebb új vesszőt, amit vágjunk vissza 70 cm-re. A többit tőből el kell távolítani. Az egyéves vesszőket meg kell hagyni, ezek fognak nyáron teremni. Azonban a másodrendű oldalhajtásokat vissza kell vágni 10 cm-re. A második éves vesszőket a mikor letermettek, szintén tőből el kell távolítani. A vesszőket úgy kell vezetni a huzalokon, hogy a termőhajtások kifejlődését ne zavarja.

A Tayberry szedermálna biológiai növényvédelme:

A szürke rothadás: a levelek szélein és a gyümölcsökön megjelenik egy réteg szürke, vattaszerű rothadás. Az érintett levelek elfonnyadnak, elfakulnak és rothadásnak indulnak. A betegség könnyen terjed. A betegség elterjedésének elkerülése végett gyűjtsék össze és pusztjtsák el a beteg gyümölcsöket és permetezzenek Polyversummal

A tápanyagot meghálálja. Érdemes alá Kertmester, vagy Gyümölcsözön fermentált trágyánkat kijuttatni. Telepítéskor javasoljuk Natur Terra, vagy AlgilBio talajbaktériumos oltóanyagainkat használni, kevés komposztra öntve.

Rendszerben gondolkodunk!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.