Téli sarjadékhagyma

Téli sarjadékhagyma

390 Ft

Legkorábbi zöldhagyma, amelyik nem csíp úgy, mint a többi.

Elfogyott

Cikkszám: CS-SARJADEKHAGYMA-GAB-067.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Téli sarjadékhagyma bio palánta

A Téli sarjadékhagyma a legkorábban szedhető évelő hagyma.

Őshazája Közép-Ázsiában a Bajkál-tó vidékén és Észak-Kínában van, így a szélsőséges éghajlati feltételekhez (hideg, szárazság) alkalmazkodott.

A Téli sarjadékhagyma hagymája ujjnyi vastag, hengeres.Hosszúkás hagymái a hajtás tövének megvastagodásából és a vaskos, igen rövid gyökértörzsből fejlődnek. A levelek tőállóak és csövesek, szerkezetük nagyon hasonló a metélőhagyma levelének szerkezetéhez. Sejtjei a xerophytiákra jellemzőek, azaz szorosan egymás mellett állnak, közöttük alig van sejt közötti járat. A levelek külső felületén levő viaszbevonat erősen csökkenti a párologtatást. Egy-egy hagymából áltatában 1-3 magszár fejlődik. A magszár tetején fejlődő sarjhagymák vegetatív szaporításra alkalmasak.

A Téli sarjadékhagyma anyahagymáján fennmaradó sarjak éppen úgy viselkednek, mint ahogy a rendes hagymák, kihajtanak, virágot hoznak és létrejön az előbb említett emeletes hagymasorozat.Fagymentes téli napokon és kora tavasszal szedhetjük. Ásóval emeljünk ki egy-egy tövet, de egy-két sarjat leválasztva, ültessük vissza, gondoljunk a következő évre. A felszedett téli sarjhagyma csomót bontsuk szét hagymatövekre és megtisztítva zöldhagymaként hasznosítsuk. A nyár végén elduggatott bulbillik mindegyikéből, tavaszra finom zöldhagymát kapunk. 8-10 cm távolságra ültetve, minden harmadikat a földben hagyva, biztosíthatjuk a folyamatosságot.

A Téli sarjadékhagyma hajtatása olcsó és nem igényel energiát. Késő ősszel, a komolyabb fagyok megjelenése előtt az ágyasokat alacsony vázú fóliával takarjuk le. A fóliaborítást hómentes ültetvényre januárban is rátehetjük. Napfényes téli időben, általában már január vége felé szedhető.

Az utóbbi években a fóliák folyamatos kihasználásában fontos szerepet tölt be. Egyre többen ültetnek sarjhagymát a tavaszi paprika-, paradicsom-, uborkahajtatás előtt. Korai zöldhagymaként értékesítve 2-3, olykor 4 héttel is megelőzi a hagyományos zöldhagymát. Hagymaolajában – a metélőhagymához hasonlóan – baktericid vegyületek vannak. A vöröshagyma könnyfacsaró hatását okozó tiopropionaldehidból kisebb mennyiséget tartalmaz, ez tisztításakor és nyers fogyasztásakor észrevehető.

Betakarítás ideje szabadföldön:

május első felétől november végéig

A Téli sarjadékhagyma biológiai növényvédelme

Vetéskor célszerű Artis nevű élő gomba készítményünkkel fertőtleníteni a talajt a benne élő kártevők (hagymalégy, gyökértetvek, szárfonalférgek, pajorok) ellen.

Legfőbb károsítója a hagymalégy, melynek lárvája okozza a “kukacos” hagymát. A faj egyedei báb alakban telelnek a talajban és évente 2-3 nemzedékük van. Az imágók első rajzása a korai cseresznye virágzásával esik egybe. Tojásaikat a hagymalevelek tövére rakják. A nyűtípusú lárvák bejutnak a hagyma levelébe és azon keresztül a hagymafejbe.

Legjobb megoldás a sárgarépával vegyes telepítés, ugyanis a répalégy utálja a hagyma szagát, a hagymalégy pedig a répáét, ami egy kölcsönös pozitív hatást jelent a két növényfaj számára.

Biokertben gombás és bakteriális betegségek ritkán sújtják a hagymát. Kedvezőtlen viszonyok (pl.: félárnyék, túlzott pára) esetén felléphetnek különböző kórokozó gombák. Leggyakoribb a hagyma peronoszpóra és a fuzárium. Ezek ellen megelőzésként tökéletes a Polyversum élő gombaölő gomba készítményünk.

A hagymák a tápanyagot meghálálják, de képesek nitrátokat betárolni, ezért frissen trágyázott talajba ne vessük. Sokkal jobb megoldás alá komposztot, baktériumtrágyákat (pl.: Algil-Bio) és fermentált trágyákat (Kertmester) bedolgozni.

Rendszerben gondolkodunk!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

A Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
A FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.