Téli borsfű

Téli borsfű

1 590 Ft

Évelő borsikafű, a babfélék társnövénye a kertben és konyhában egyaránt.

19 készleten

Cikkszám: BioV-FUSZER-RSkr15.

A Téli borsfű (csombor) bio vetőmag évelő, hegyi pereszlényként is ismert.

Az illatos, örökzöld növény 10–40 cm magas. A bab védőnövénye.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Téli borsfű (csombor) bio vetőmag

A Téli borsfű (csombor) bio vetőmag évelő, hegyi pereszlényként is ismert.

Dél-Európában termő évelő téli fűszernövény, az egynyári borsikafű vagy kerti csombord közeli rokona. Népies nevei: hegyi csombord, téli csombord, téli borsikafű avagy téli borsfű. Az illatos, örökzöld 10–40 cm magas, erősen elágazó növény szára tövénél fásul, feljebb rövid szőrzet fedi. Keresztben átellenesen elhelyezkedő, kemény levelei keskenyek vagy gömbölydedek, hosszuk 1–3 cm, szélességük 2–5 mm. Fehér vagy lilás virágai a Földközi-tenger térségében június-szeptemberben nyílnak, Közép-Európában egy hónappal később.

A Téli borsfű fagytűrő félcserje, télen is szedhető belőle, de augusztustól már ne vágjuk vissza erősen, hogy a friss hajtások megfásodhassanak. Szárítva is megőrzi kitűnő aromáját. A Téli borsfű leveles, virágos hajtásait júliusban és szeptember végén vághatjuk. Húsokhoz, babhoz, hurkához, káposztához használható fűszerként. Erdélyben a borsikafüvet egy szál kaporral összekötve főzik bele a káposztába. Németországban „babfűnek” is hívják, mert csökkenti a hüvelyesek (bab, lencse) felfúvó, puffasztó hatását.

Ne főzzük sokáig és csak keveset használjunk belőle. Túladagolásakor a csípősségen túl a keserű íz dominál.

A Téli borsfű teája felfúvódás, bélhurut és köhögés ellen használható. Júliustól szeptemberig virágzik, ilyenkor mágikusan vonzza a méheket. Jó szomszédja a babféléknek, megvédi őket egyes kártevők támadásától.

A hegyi pereszlény fényigényes, kevés vízre van szüksége, homokos talajt szeret.

Vetés szabadföldbe: április második fele-május első fele/szeptember első fele-szeptember második fele,

Betakarítás ideje szabadföldön: június-október végéig

Tartalom: kb. 0,35 g mag

Ezermagtömeg: 0,3 g

REINSAAT VETŐMAGOK

A ReinSaat KG-nál a vetőmagok biodinamikus gazdálkodásból származnak. A nemesítés kifejezetten az ellenállóképesség fokozását veszi célba.

Az általuk előállított vetőmagokból sokkal edzettebb, ellenállóbb növények nevelhetők, mint az egyéb nagyüzemi vetőmag előállító cégek magjaiból. A ReinSaat növényei a legalkalmasabbak kiskerti bio termesztésre.

A csírázóképességre saját, speciális előírásokat is használnak, a hatóságilag előírtakon felül, így ezeknek a vetőmagoknak az átlagosnál jobb a kelési aránya. Egészséges, ellenálló növényeket nevelhetünk belőlük.

Cégünk folyamatos szakmai kapcsolatban áll az előállító ReinSaat céggel és a vetőmag előállítást is nyomon követjük, ellátjuk márka képviseletüket.

Vetőmag visszafogásra ezek a legalkalmasabb növények!

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat.