Tétényi rekord

Tétényi rekord

4 500 Ft

996 készleten

Cikkszám: SZGY-TETENYI-REKORD-MANDULA-FAR138.
Kategóriák: , .

Kései érésű fajta, amely jól ellenáll a téli és tavaszi fagyoknak. Termése középnagy, telt orsó alakú. A héja vékony, de kemény, könnyen törhető. Magbél aránya 38-42%, édes ízű. A fája kezdetben középerős, majd erős növekedési erélyű. Teljes éréskor jól rázható.

Érés ideje:szeptember vége ,október eleje

Porzói:Tétényi keményhéjú, Szigetcsépi 92, Szigetcsépi 58,Tétényi bőtermő,Tétényi kedvenc

Budatétényi 1

A mandulafa a Közel-Keleten és Ázsiában őshonos, szubtrópusi növény. Intenzív és jövedelmező mandulatermesztés az északi szélesség 35-45 fok között, Európa, Ázsia és Amerika mediterrán, vagy szubtrópusi övezetében folyik. Magyarország a mandula termeszthetőségének északi határán helyezkedik el, éghajlatunk nem elégíti ki tökéletesen a mandulafa biológiai igényeit.
A mandula meleg igényes növény, a termőrügyek télen -17 -18 C-fokon már károsodnak. A mandula az egyik legkorábban virágzó növényfajunk, a -3 -5 C-fokos lehűlések gyakran károsítják a virágokat. A mandula fényigénye viszonylag nagy 2500-3000 óra. A hazai termesztési mikrokörzetekben az 1900-2000 órás megvilágítás csak megfelelő térállással és szakszerű ritkító metszéssel elégíti ki a faj minimális igényeit. Vízigénye mérsékelt, évi 400-500 mm, de a nyári hónapokban havi 50-60 mm vízellátást igényel. A legtöbb termesztő országban öntözéssel pótolják a nyári vízigényét. Az erős szélnek kitett helyek nem alkalmasak mandula termesztésre. A mandula kedvező körülmények között eléggé nagy fává fejlődik, erős, gyakran vastag törzset nevel, koronája hajlamos az elsűrűsödésre. A faj szívósságánál fogva megtelepszik a nap égette, száraz, sziklás lejtőkön is, de itt bokor alakot vesz fel és sok helyen alacsony, széles bozóttá törpül.
A termesztésben fája 6-8 méter, rosszabb körülmények között 2-3 méter magasságot érhet el.A korona átmérője 4-8 méter között változhat.A mandulát leggyakrabban keserű mandula magonc alanyon termesztik. A mandulafa igen korán virágzó gyümölcsfaj, a virágzás kezdetét erősen befolyásolja az időjárás, fajtától függően 7-10 fokos napi középhőmérséklet szükséges a virágzás megkezdődéséhez. A mandula fajták önmeddőknek kell tekinteni, ezért megfelelő idegenmegporzásról kell gondoskodni. Javasolt legalább két, vagy három egymást beporzó fajtát ültetni. A mandula kétivarú virágokat fejlesztő rovar porozta gyümölcsfaj. Virágzás idején hektáronként legalább 4-5, de lehetőleg több méhcsaládot kell az ültetvénybe kihelyezni, mert a korai, hűvös virágzási időszakban kisebb távolságra repülnek a kaptártól.

A MANDULA BIOLÓGIAI NÖVÉNYVÉDELME

A mandula kártevői egy beáll biokertben jellemzően nem okoznak végzetes károkat. Esetleges előfordulásukkor főként a Neemazal természetes rovarölő készítményt javasoljuk.

A betegségek közül a monília hajtáselhalásos formája a legkomolyabb. Mi csak erre ellenálló fajtát forgalmazunk.

A sztigmiás levéllukacsosodás és ventúriás varasodás ellen csak okszerűen, azaz valós előfordulásakor védekezünk. Ezek ellen rezes (Cuproxat), narancsolajos (BOROIL) tél végi lemosással, a beteg növényi részek eltávolításával, begyűjtésével, majd májusban AMAZON gombaölő baktériumos permetezéssel kezeljük a fákat.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat, biokiskertesz.hu oldalunkon online konzultációt is folytathat szakembereinkkel (Székely Gyöngyvér).
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.