Tipo

Cikkszám: KONTENERES-SZILVA-PUL010.
Kategóriák: , .

Tipo

14 990 Ft

Igénytelen, ellenálló, az egyik legnagyobb termésű fajta, lapított gömb alakú gyümölcsei akár a fél kilogrammot is elérhetik. 

12 készleten

A Tipo datolyaszilva gyümölcsfa oltvány világos narancs színű, gömbölyű, nagy méretű, teljesen magtalan, kellemes ízű gyümölcsöt termő fajta.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Tipo datolyaszilva (kakiszilva, vagy hurma) konténeres gyümölcsfa oltvány

A Tipo datolyaszilva konténeres gyümölcsfa oltvány lassan növő alacsony fa, magassága 3—15 m. Szabálytalan gúla alakú, bőségesen elágazó koronát fejleszt. Törzse 12—15 centiméteres vastagságúra növekszik. Csillogóan sötétzöld levelük 6-15 cm. Virágai sárgás- fehér színűek.

Őszi lombszíne sárga-narancs, ami gyönyörűen mutat a kertben.

A Tipo datolyaszilva gyümölcsfa oltvány világos narancs színű, gömbölyű, nagyon nagy méretű (40 dkg), teljesen magtalan, kellemes ízű gyümölcsöt termő fajta.

Öntermékeny. Húsa őszibarack-szerűen olvadó az utóérést követően. Édes, lédús, mag nélküli.

Aszalásra az egyik legjobb datolyaszilva. Mi a már kissé puhulni kezdő gyümölcsöket szeleteljük fel, ezekből hihetetlenül finom mézédes aszalvány lesz, mely a szokásos módon is sokáig, mélyhűtőbe rakva pedig évekig eltartható!

A lédús, kezdetben szilárd, éretten lágy, sárga, narancsszínű vagy vörösesbarna terméshús a teljes érettség előtt nyersen élvezhetetlen, keserű, erősen csersavas és összehúzó hatású. Érett, lágy állapotban a csersav már részben vagy teljesen eltűnik, a gyümölcs édes ízűvé és zamatossá válik.

Az érett gyümölcs maximum 2 napig tárolható el hűtőben. A kaki héjastól, de a csészeleveleket eltávolítva, lefagyasztható. Utóérés: szoba hőmérsékleten, 2-3 napig. A jó fajták termésleve ízletes italt szolgáltat, Ázsiában bort és likőrt is készítenek belőle. Kedvelt csemege a kandírozott kakiszilva, ehhez az összehúzó hatású gyümölcs is alkalmas.
A megszárított terméskocsányból és csészéből készített főzet a kínai gyógyászatban nagyon becsült szer köhögés és légzési nehézségek ellen.

A termést teljesen éretten, a csészével együtt vágják le a fáról; a túl korai betakarításnál aromájuk nem tud teljesen kialakulni.

Jó tápanyag ellátású talajt és teljes napfényt igényel. Kibírja a hőséget és szárazságot, de meghálálja az öntözést. Hazánkban gombás betegségek nem támadják ezért akár öntözött gyepbe is ültethető.

Alanya (lótusz szilva) szárazság és fagytűrő, -20-30 fokig is télálló, de fiatal korban -főként rügyfakadáskor- érdemes takarni.

A kakiszilva Kína, Japán, Korea legelterjedtebb, legnépszerűbb 4-6 m magasra növő gyümölcsfája. Hatalmas, fényes, haragoszöld leveleikkel önmagukban is kertünk díszei.

Világos mintázatú, alaptónusában fekete, kemény fájából Ázsiában faragványok és intarziás munkák készülnek.

A datolyaszilva a Diospyros kaki az ébenfafélék családjába tartozik. A Diospyros ebenum, az értékes fekete mauricius ébenfa Indiában élő közeli rokonnövénye.

Himalájában és Burma, Thaiföld, Indokína, Kína, Korea és Japán hegységeiben honos; a szubtrópusokon és a trópusi hegyvidékeken világszerte termesztik.

KÜLÖN NÖVÉNYVÉDELMET NEM IGÉNYEL!
RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat.