Tomuri

Tomuri

8 690 Ft

Porzós kivi, minden nagy gyümölcsű fajtához.

Elfogyott

Cikkszám: KONTCSER-KIWI-JAR-076.
Kategóriák: , .

A Tomuri kivi porzó fajta. Termést nem hoz, mégis értékesebb a nőivarúaknál, nélküle ugyanis nem teremnek. Ez minden nagy kivi fajtát poroz.

Tömeg 3 kg
Faj

Tomuri kivi konténeres cserje

A Tomuri kivi porzó fajta. Termést nem hoz, mégis értékesebb a nőivarúaknál, nélküle ugyanis nem teremnek. Ez minden nagy kivi fajtát poroz és 50 m-es körzeten belül működik. A kétlaki fajták termőképessége jobb.

A kivi Dél-Kína nemzeti gyümölcse és a nemzetsége (Actinidia – Küllőfolyondár) Közép-Kínában őshonos.Az itthoni éghajlati viszonyok megfelelőek számára. Nagyon jól megél, kiválóan alkalmazkodik a hideg telekhez, akár a -25°C-os fagyot is kibírja.

Ahol a szőlő jól érzi magát, ott a kivi is jól terem. Fontos, hogy a szőlővel ellentétben nem vonzza a darazsakat, amely minden olyan lugasnál fontos, ami alatt sokat tartózkodunk. A késő őszi időszakban érik, amikor már kevés a friss gyümölcs. Hosszú életű, mutatós cserje. Nagy, szőrös gyümölcsei vannak, de komoly támrendszert (pergola, lugas) igényel. Legjobban délre néző falakon érzi magát.

A pár éves növényeken végre lehet hajtani már a metszést, ill. ritkítást a későbbi nagyobb terméshozam érdekében. A metszést és a futtatást illetően a kivi olyan, mint egy csemegeszőlő.

Betegségekre nem hajlamos, különösebb növényvédelem nem szükséges.

Cserépben, konténerben is nevelhetjük, futtassuk pergolára, támrendszerre, így saját kivi csemeténk 3-4 méteresre is megnőhet!  Rendkívül ellenálló, fagytűrő fajta, napos vagy félárnyékos helyeket kedvel. A palánta ültetése előtt javasolt a talaj cseréje kb. 40-50 cm mélyen humuszban, komposztban és trágyában gazdag földkeverékre, mely segíti a növény megfelelő növekedését és tápanyagellátását!

Rendkívül egészséges növény, jótékony hatásai közismertek. Diétázóknak különösen ajánlott fogyasztása: egy szem alig 40 kalóriát tartalmaz! Nem csak gyógyhatású, de zsírégető, magas tápértékkel és C-vitamin tartalommal. A házi kivi ellen az sem lehet kifogás, hogy nem szeretik a savanyú ízt. A kivi ugyanis nem savanyú, finom édesre érlelhető a saját kertünkben. A boltban kapható gyümölcsöket ugyanis még a teljes érés előtt leszüretelik, így a kivi valódi ízének élvezetéhez vásároljunk saját növényt!

A kivi gyümölcs nagy mennyiségben C-, K- és B-vitamint tartalmaz, mindezek mellett gazdag természetes antioxidánsokban, ill. makró- és nyomelemekben.  Vizsgálatok bizonyítják, hogy napi 3 kivi fogyasztása 15 Hgmm-rel csökkenti a magas vérnyomást.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat, biokiskertesz.hu oldalunkon online konzultációt is folytathat szakembereinkkel (Székely Gyöngyvér).
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.