TopTaste

TopTaste

6 900 Ft

A legjobb ízű, rendkívül édes vírusrezisztens fajta.

20 készleten

Cikkszám: SZGY-TOPTASTE-SZILVA-PUL075.
Kategóriák: , .
Tömeg 1 kg
Bio besorolás

csomagolás

Faj

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

TopTaste szilva szabadgyökerű gyümölcsfa oltvány

A TopTaste szilva szabadgyökerű gyümölcsfa oltvány Sharka-vírus rezisztens fajta.

A TOP sorozat német rezisztens nemesítők munkáját dícséri. Minden tagja finom és teljesen rezisztens sharka vírusra. Ez azért nagy szó, mert a világon talán a Besztercei a legfogékonyabb erre a betegségre és mivel ez a legnépszerűbb hazai fajta, ezért az egész ország fertőzötté vált. Ma már szinte csak rezisztens és toleráns fajtákat érdemes ültetni a biokertekbe.

Ágrendszere felfelé tör, növekedése nem túl erős. Egy- és többéves termőrészeken egyaránt virágzik, ezért metszése szinte elronthatatlan. Rendkívül bőtermő és termőképessége nem ingadozó.

Ez a Top Taste a sorozat legédesebb, legjobb ízű fajtája. Gombabetegségekre, téli fagyokra nem érzékeny. Nem válogat talajban és bírja a hideget, szinte bárhol ültethető. Az öntözést nagyobb gyümölcsökkel hálálja meg.

Középkései érésű, augusztus közepétől szeptember közepéig érik.

Öntermékeny (porzópár ültetése javasolt a magasabb hozam eléréséhez).

Gyümölcse közepes-nagy méretű, 45×35 mm-es hosszúkás tojásdad alakú. Héja középkék. Gyümölcshúsa szép sárga, lédús, magvaváló, kiváló ízű, fűszeres zamatú. Kiváló beltartalmi értéke van. Hasonlít a Beszterceire, de cukortartalma jóval magasabb annál. 26-32 Brix, ami például pálinkakészítésnél, vagy lekvárnál szinte hihetetlen.

Tökéletes frissfogyasztásra, piacra, de lekvár, vagy pálinka alapanyagként is fantasztikus. Szüreti ideje hosszú.

A SZILVA BIOLÓGIAI NÖVÉNYVÉDELME

A szilvának több betegsége és kártevője is van. Az általunk forgalmazott fák az átlagosnál sokkal ellenállóbbak bizonyos betegségekkel szemben. de azért bio védekezésre is szükség lehet.

A szilva legfőbb betegsége, a szilvahimlő, melyet a sharka vírus okoz. Sajnálatos módon, a magyar besztercei, talán a világ a legfogékonyabb fajtája a sharka vírusra. Mivel ez hazánk legelterjedtebb fajtája, ezért teljes mértékben fertőzött az ország. Szinte lehetetlen erre fogékony fajtát egészségesen tartani hosszabb ideig. Ez az oka, hogy szilva fajtaválogatásunk elsődleges szempontja a sharka vírussal szembeni ellenállóképesség, vagy rezisztencia.

A szilva levéltetű legyengítheti a fákat, ezért ha túlságosan elszaporodnak, akkor, bevethetünk narancsolajos- (BOROIL), vagy neemolajos- (Neemazal) készítményeket, Érdemes rövid időre általános sárga ragadós lapokat kihelyezni a rajzás idejére és ragadós öveket a hangyák ellen, hogy ne vigyék fel a tetveket a fákra.

A szilvadarazsak virágzáskor rakják le petéiket a csészelevelekre. Az abból kikelő lárvák rágásának, korai gyümölcshullás az eredménye. Ezt a fa felső részében elhelyezett fehér ragadós lapokkal tudjuk megakadályozni. Bizonyos években azonban olyan sokan vannak, hogy ez nem elég és azonnal, ahogy az utolsó szirmok is lehullottak, permetezzünk Neemazallal, amely egy természetes, szelektív rovarölő készítmény. Előtte ne, mert bánthatja a méheket, de később se, mert akkorra már berágják magukat a kikelő lárvák.

A szilvamoly későbbi kártevője a szilvának, Ennek köszönhetők a “kukacos” gyümölcsök és a rengeteg moníliás gyümölcsrothadás. A kártevő ellen petefürkészeinkkel és Dipel bakteriális készítménnyel védekezhetünk.

Ha komoly moníliás fertőzés előfordul az egyik évben, akkor a következőben muszáj védekezni ellene. Tél végi-kora tavaszi metszés után erős lemosó permetezésben (szigorúan rügypattanás előtt!!!!) adjuk narancsolajos készítményt (BOROIL)

Virágzáskor fertőtlenítsük a talajt Trifender Pro gombaölő gomba készítménnyel. AMAZON gombaölő baktériummal pedig permetezzük a fát virágzáskor, vagy utána azonnal.

Új probléma is közeleg, a fitoplazmózis, amely szintén a szilvákat is sújtja. Ezt főként kabócák viszik át.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat, biokiskertesz.hu oldalunkon online konzultációt is folytathat szakembereinkkel (Székely Gyöngyvér).
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.