Turbolya

Turbolya

1 590 Ft

Áttelelő, korai őshonos fűszer, saláta.

17 készleten

A turbolya bio vetőmag egynyári fűszer és gyógynövény.

Ez az egyik legelső zöld vitaminforrás. Zsenge levelei, hajtásai enyhén ánizsosak.

Tömeg 0,01 kg
Faj

csomagolás

Bio besorolás

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Turbolya bio vetőmag

A Turbolya bio vetőmag egynyári fűszernövény.

A Turbolya (Anthriscus cerefolium) az ernyősök (Apiaceae) családjába tartozó egyéves növény. Géncentruma Délkelet-Európa, Elő-és Közép Ázsia. Erdőszéleken, akácosokban, hűvösebb, nedvesebb helyeken tavasszal tömeges előfordulású. Magassága 20-70 cm, szára elágazó. Világoszöld levelei szárnyasan összetettek, kellemes, intenzív ánizsillatúak. Ernyővirágzata kis, fehér virágokból áll, termése ikerkaszat.

A zamatos Turbolyát a tradicionális gyógyászatban is használták, teáját vese-hólyagbántalmakra, emésztőszervi panaszok ellen fogyasztották. Gyógyhatását illóolajtartalmának (fő komponensek: metilklavikol), flavonoidjainak köszönhetjük. Antioxidáns aktivitását farmakológiai, kémiai vizsgálatokkal is igazolták. Figyelemreméltó a zamatos turbolya hatóanyagainak szabadgyökfogó hatása, különösen a herbából készített kivonat esetében.

Fűszernövényként a zamatos Turbolyát kellemes, ánizsos íze miatt levesek, tojásételek (pld. omlett), krémes mártások ízesítésére használhatjuk. A fines herbes keverék részeként gyakran más, aromás zöldfűszerekkel, petrezselyemmel, tárkonnyal, metélőhagymával együtt alkalmazzák. A ‘bouquet garni’ egyik komponense. Fontos, hogy a turbolyát csak a főzés végén adjuk az ételhez, mert aromája hő hatására gyengül.

a turbolya Gondozása

A zamatos Turbolyát félárnyékos helyen, jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag talajon termesszük. Vízigényes, száraz időszakban hamar elvirágzik és magot hoz. Magról szaporítjuk, a vetés optimális ideje augusztus vége. Áttelelő egyévesként neveljük, a virágozni, magot érlelni meghagyott tövekről szépen terjed magától is. Elvirágzás után, ha zöldjét még szedni akarjuk, vágjuk vissza. A növény gyorsan fejlődik, a vetést követően 8 hét múlva már szedhetünk róla a leveleket. Jól tűri az ismételt visszavágást.

Vegyeskultúrás kertben a saláta szomszédjaként gátolja a lisztharmatfertőzést és erőteljes illata riasztja a csigákat, levéltetveket és hangyákat a veteményben.

Vetés ideje szabadföldbe: március eleje-június vége

Betakarítás ideje szabadföldön: április második felétől október első feléig

Tartalom: kb. 250 mag

Ezermagtömeg: 1,49g

Biológiai növényvédelem

A levélzöldségek fő károsítói a a meztelen csigák. Ellenük legegyszerűbben csapdázással tudunk védekezni, melyet az alábbi videó mutat be:

CSIGACSAPDÁK

Amikor azonban megjelennek és kezdenek elszaporodni a spanyol csigák (narancs-barna színű meztelencsigák), akkor már csak az indiai futókacsa, vagy Nemaslug készítmény hozhat megoldást.

Egyéb talajlakó rovarok is okozhatnak néha gondot, ilyenek például a pajorok, drótférgek. Ellenük érdemes lehet a vetést megelőzően ARTIS-Pro rovarölő gombakészítményt használni.

A  levéltetvek időszakosan okozhatnak problémát a Turbolya növényben, de ellenük legfeljebb a WETCIT narancsolajos készítményünket használjuk extrém rajzás esetén, ami lisztharmat ellen is hatékony.

REINSAAT VETŐMAGOK

A ReinSaat KG-nál a vetőmagok biodinamikus gazdálkodásból származnak. A nemesítés kifejezetten az ellenállóképesség fokozását veszi célba.

Az általuk előállított vetőmagokból sokkal edzettebb, ellenállóbb növények nevelhetők, mint az egyéb nagyüzemi vetőmag előállító cégek magjaiból. A ReinSaat növényei a legalkalmasabbak kiskerti bio termesztésre.

A csírázóképességre saját, speciális előírásokat is használnak, a hatóságilag előírtakon felül, így ezeknek a vetőmagoknak az átlagosnál jobb a kelési aránya. Egészséges, ellenálló növényeket nevelhetünk belőlük.

Cégünk folyamatos szakmai kapcsolatban áll az előállító ReinSaat céggel és a vetőmag előállítást is nyomon követjük, ellátjuk márka képviseletüket.

Vetőmag visszafogásra ezek a legalkalmasabb növények!

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat.