Tyra 2 kg

Tyra 2 kg

42 860 Ft

Hazai Trichoderma hyperparazita gomba

142 készleten

Cikkszám: KG_TYRA-BIOV-004.

A Tyra talajban élő kórokozó gombák szaporodását gátolja. Egészséges gyökérkörnyezetet teremt, segíti a kultúrnövények fejlődését, jobb ellenállóképességet és magasabb terméshozamot eredményez.

Tömeg 2,0 kg

Tyra 2kg

A Tyra 2kg talajban élő kórokozó gombák szaporodását gátolja. Egészséges gyökérkörnyezetet teremt, segíti a kultúrnövények fejlődését, jobb ellenállóképességet és magasabb terméshozamot eredményez.

A Tyrában a Trichoderma asperellum gomba T1 (NCAIM 68/2006) törzse van jelen, amelyet hazai talajokból izoláltak magyar kutatók.

Származása az oka, annak, hogy kiválóan adaptálódik a hazai talaj- és időjárási viszonyokhoz és hatását hosszan fejti ki. Ugyancsak emiatt kevéssé-, vagy egyáltalán nem károsítja a hasznos gomba társulásokat, mikorrhiza gombákat.

Növénytermesztési szempontból legfontosabb, hogy a kórokozók szaporítóképleteinek bontásával, a szaporodásuk gátlásával egészséges gyökérkörnyezetet teremt.

Kolonizálja a gyökérrendszert, ezáltal védi a növényt a talajból fertőző kórokozó gombáktól, baktériumoktól. Élősködik a patogén gombákon, antibiotikus- és növényi növekedést serkentő anyagokat termel.

Ez egy hyperparazita hasznos gomba. A fejlődő gombafonalak biológiailag aktív anyagok termelésével serkentik a növények immunrendszerét, ellenanyag termelését. Rezisztencia indukálással ellenállóbbá teszi a növényt a kórokozók ellen.

A Tyra 2kg képes nagymennyiségű celluláz enzimet is termelni, ami teljesen el tudja bontani a növényi maradványokat.

A Tyra 2kg felhasználása:

10-20 g/10 liter víz, amely 100 m2 terület talajkezelésére elegendő.

Valamennyi növénykultúrában alkalmazható, a vetés előtti talaj előkészítéskor a talajra kijuttatva, majd bedolgozva, vagy mulccsal takarva. Alkalmas  öntözőberendezéssel történő kijuttatásra is.

Elsősorban talajban telelő gombafertőzésekre fogékony fajokban érdemes alkalmazni, főként ha előző évben már előfordult ilyen kórokozó.

Zöldségeknél leggyakoribb talajból fertőző kórokozó gombák a Sclerotinia, Pythium, Fusarium, Phytophthora. Ezek a csucsorfélék, kabakosok és különböző gyökérzöldségek esetében jelentenek komoly gondot.

Zöldségfélékben a Tyrát a talaj felszínére kell permetezni, vagy beöntözni.  Ilyenkor sekély talajba való bedolgozás, vagy mulcs takarás javasolt.

Kiváló hatékonyság érhető el ha a készítmény vizes szuszpenziójával kezeljük a palánták, kiültetendő cserepes növények gyökereit bemártással, vagy beöntözéssel. Ugyanígy a burgonya nedves csávázása is jó hatású. Ilyenkor 0,02–0,03%-os oldatot állítsunk elő.

Gyümölcsfák és dísznövények ültetésekor szintén a gyökerek bemártása és/vagy beöntözése a jó megoldás. Olyan gyümölcsállományban, ahol a fertőzött növényi anyagokkal terjedő betegségek vannak jelen, érdemes teljes talajkezelést végezni, sekély bedolgozással, esetleg mulccsal takarva a kijuttatott anyagot.

Ennél az élő készítménynél az egységnyi területre kijuttatott csíraszám igazán fontos. Ez határozza meg a hatékonyságot, a kolonizálódás sebességét. A megadott mennyiségek azt a minimumot jelentik, amelynél már kimutatható a termék hatása, de a felületre jutó csíraszám emelésével javul a hatásfok.

Túldozírozni nem lehet, hiszen természetes, hazai faj.

A TYRÁban levő Trichoderma gomba hőoptimuma 15-25 °C fok talajban mérve. A talaj 60–70% víztelítettségénél szaporodik a leggyorsabban.

Kertészeti kultúráknál a kezelés havonta 1–2 alkalommal megismételhető. A biztos hatás érdekében pedig 2-3 hónap után mindenképpen javasolt még egy kezelés. Először egy teljes felületkezelés javasolt, az ismétléseknél pedig az öntözőrendszerrel történő kijuttatás, vagy a növényenkénti gyökér beöntözés is megfelelő hatékonyságú.

Mindig reggeli, vagy esti órákban juttassuk ki és vagy azonnal dolgozzuk be, vagy takarjuk mulccsal, mert a benne levő, élő Trichoderma gombák talajlakók és az UV sugárzás elpusztítja őket.

Figyeljünk a hőoptimumára is, mérjük a talajhőmérsékletet.

Bármilyen permetezővel, vagy öntözővel kijuttatható.

Fungicid hatású növényvédő szerekkel és talajfertőtlenítőkkel együtt nem alkal­mazható!

A készítményből felhasználáskor vizes szuszpenziót kell készíteni. Néhány órás (2-24) kézmeleg vízben történő áztatás gyorsítja és javítja a termékek hatását.

A TYRA magas 10 m/m% mikrogombaszáma és hazai származása miatt nem teljesen optimális kijuttatási körülmények között is viszonylag hatékony működésre képes. A megadott mennyiségek növelésével javul a hatásfok. A javasolt mennyiségek a működési minimumot jelzik, ahol még kimutatható a hatás.

A készítményt hűtve, vagy mélyhűtve tároljuk!

 

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat.

Érdekelhetnek még…

MuchMore_AmazoN_1kg_F
március 1-től újra rendelhető
  • Bio
  • Bacillus mojavensis
  • Bacillus mojavensis
Az egyik leghatékonyabb, új, élő gombák elleni készítmény
  • buborékos borítékban küldjük
24 000 Ft