Uchiki kuri

Uchiki kuri

375 Ft

Klasszikus Hokkaidó-tök.

21 készleten

Cikkszám: VegyszmV-SUTOTOK-RD286.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Uchiki kuri sütőtök vegyszermentes vetőmag

Az Uchiki kuri sütőtök vegyszermentes vetőmag korai, erős növekedésű, hokkaido típusú sütőtök. Terméskötődése kiváló, mutatós egységes árut ad.

Jellemző kerek-csúcsos narancssárga héjú sütő/főzőtök szintén narancssárga, dió aromájú hússal. Héjastól is főzhető. A termés súlya 1,5-2 kg. Ha szeptemberben vagy októberben szedjük fel, februárig tárolható.

Héja mély narancssárga, már-már piros. A húsa lisztes, vastag és mindig édes. Ezenfelül rendelkezik egy diós – erős sütőtök – aromával, ami hihetetlenül finom. Nem olyan könnyű felvágni, mint a kanadai sütőtököt, de könnyebb, mint a dobosit. Sütni és levesnek is nagyon jó.

Amerikából került át Japánba, ahol Hokkaido szigetén nemesítették ki ma ismert fajtáját.

Az angolszáz konyhamagazinok szuperlatívuszokban beszélnek erről a hokkaido tök fajtáról. Amíg valaki nem kóstolja, addig úgysem érti, hogy mi lehet olyan különleges egy sütőtökben. Simán sütve is maradandó élmény, de aki kipróbálja a Hokkaidó krémlevest, amelyet az eredeti tökhéjban szolgálnak fel, az biztosan megpróbál szerezni néhány magot és elveti a kertben.

Amíg egy kisebb dobosi tök 2-3 kiló, addig a Hokkaido általában 1-1,5 kiló, és megvan benne minden, amit egy sütőtökben szeretünk. A húsa lisztes, vastag és mindig édes. Ezenfelül rendelkezik egy diós – erős sütőtök – aromával, ami hihetetlenül finom.

Termesztése nem különbözik a többi sütőtöktől, de távoli származása miatt egyenlőre a kártevők és kórokozók szerencsére nemigen bántják. A biokertek hálás növénye.

Vetés szabadföldbe: április második fele-május végéig

Betakarítás ideje szabadföldön: július első fele-szeptember végéig

Tartalom: kb. 10 mag

Ezermagtömeg: 209,95g

A Uchiki kuri sütőtök biológiai növényvédelme

Vetés előtt érdemes Polyversum nevű élő gomba készítményünkkel kezelni a vetőmagot.

Biogazdálkodásban a helybe, fészekbe vetés jobb, mert palántaneveléssel csak minimálisan hozható előre a termésérés, viszont a palánták sérülékenyebbek és gyökerük kevésbé erős és melyre hatoló.

Az ellenálló fajtáknál (pl: Red Kuri), beállt biotermesztésben ritkán kell a továbbiakban beavatkozni növényvédelemmel. Inkább a lisztharmat okozhat gondokat, amit a Prosilicon speciális lúgos, természetes szilikát alapú készítményünkkel lehet megoldani. Ennek a készítménynek további előnye, hogy a benne található speciális szilikát ásványok beépülnek a bőrszövetbe és erősítik azt, így a repedés és bakteriális fertőzések ellen is védi a termést.

Az olyan kifejezetten tökfélékre jellemző gombás betegségek ellen, mint például a fuzáriumos hervadás, kladospóriumos , kolletotrichumos betegségek és a tökperonoszpóra, elsősorban agrotechnikával védekezünk, azaz vetésváltással, ellenőrzött vetőmag használatával. Amennyiben mégis fellép valamelyik fertőzés, akkor a beteg növényt távolítsuk el, az egészségeseket pedig megelőzésként kezeljük Polyversum nevű élő gomba készítményünkkel.

A vírusok ellen kizárólag a levéltetvek rajzásának akadályozásával lehet védekezni, mert azok viszik át. Ezt sárga ragadós lapokkal tudjuk megtenni.

Vegyszermentes vetőmagok

Biokiskert kezeletlen, azaz csávázatlan vetőmagjai olyan nagy múltú vetőmag előállító cégektől származnak, amelyek minden esetben igazolják a vetőmag származását és vegyszermentességét. Ennek a tényét a tasakon saját jelöléssel feltüntetjük. Biogazdálkodók számára mi szolgáltatjuk a minősítő szervezetek által elfogadott formában az erről szóló igazolást. Ehhez a vásárláskor jelezni kell, hogy ökológiai gazdálkodásban kerül felhasználásra a vetőmag.

A vegyszermentes vetőmag nem ökológiai gazdálkodásból származik és nem elsősorban ellenálló képességre szelektált. Az anyanövényeknél a vetőmagtermelők még vegyszeres növényvédelmet használtak, a termésérés időszakában viszont már nem kezelték, illetve a vetőmagok tisztítása, szárítása után sem vonták be semmilyen biogazdálkodásban nem engedélyezett anyaggal.

Ezekből a vetőmagokból nem származik szermaradvány a belőlük termelt növényben, de nem bio vetőmagok!

Rendszerben gondolkodunk!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.