Újzélandi spenót

Újzélandi spenót

1 590 Ft

Igénytelen melegégövi spenót hatalmas zöldtömeggel.

34 készleten

Cikkszám: BioV-SPENOT-Sp30.

Az Újzélandi spenót bio vetőmag termése nyári, melegégövi spenót.

Elsősorban főzeléknek használhatók finom, húsos levelei.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Újzélandi spenót bio vetőmag

Az Újzélandi spenót bio vetőmag termése nyári, melegégövi spenót. Elsősorban főzeléknek használhatók finom, húsos levelei.

Az új-zélandi spenótot Cook kapitány ottjártakor fedezte fel, mint a maorik egyik kedvencét és hozta magával Angliába. Mára Európában is elterjedt levélzöldség-növény, amely immár hazánkban is ismert.

Az Újzélandi spenót bio (Tetragonia tetragoniodes) a kristályvirágfélék (Aizoaceae) családjába tartozik (a sivataglakó kavicsvirág és kristályvirág mellett). A Tetragonia nemzetség több mint 50 faja a Föld déli féltekének mérsékelt és szubtrópusi területein terjedt el.A mi spenótunkhoz hasonlóan az új-zélandi spenót is egyéves növény, felhasználása megegyezik a közönséges spenótéval. Amiben azonban különbözik tőle: termesztésének jelentőségét az adja, hogy a nyári szárazságban is egyszerűen és biztonságosan megtermeszthető, míg a mi spenótunk nem bírja a meleget, nyáron felmagzik.

Kitűnő talajtakaró, száraz körülmények között is megél, bár igazán nagy, húsos leveleket öntözve ad.

Ezzel szemben az újzélandi spenót bio 25°C-on érzi igazán otthon magát, főleg, ha nitrogénban dús talajon termesztjük, és rendszeres öntözéssel ösztönözzük növekedését.

A talaj iránt egyébként különösebben nem igényes, a hideget azonban nem tűri: már 0°C körüli hőmérsékleten elfagy. Szabad földön elhullott magjai jól áttelelnek, és tavasszal kikelnek.

Félárnyékban a szőlő és a gyümölcsfák alatt is megterem. További előnye, hogy magszár-képződés után is fogyaszthatók pozsgás, jellegzetesen háromszög alakú levelei.

Az Újzélandi spenót bio teljes méretet elért leveleket fogyasztjuk, de a hajtásvégek lecsípésével újabb hajtások képzésére serkentjük a növényt. Nyáron, hetente lehet szedni belőle. Energiában szegény , de vitaminokban, és ásványi sókban gazdag növény, így diétásnak mondható. Különösen nagy béta-karotin-, B2-vitamin-, vas-, magnézium- és kalciumtartalma, de viszonylag sok fehérje, PP-vitamin, C-vitamin és foszfor is található benne. A főzeléken kívül készíthetünk belőle lepényt, pestót vagy lasagna-tölteléket.

Térállás: 30*15 cm.

Vetésidő: április második fele-június végéig

Betakarítás : június második fele-fagyokig

Tartalom: kb. 50 db mag

Ezermagtömeg: 32,12 g

A Újzélandi spenót biológiai növényvédelme

Az Újzélandi spenót bio termését egy beállt biokertben valójában nem is kell védeni a bakteriális és gombás betegségek ellen.

A levélzöldségek fő károsítói a a meztelen csigák. Ellenük legegyszerűbben csapdázással tudunk védekezni, melyet az alábbi videó mutat be:

CSIGACSAPDÁK

Amikor azonban megjelennek és kezdenek elszaporodni a spanyol csigák (narancs-barna színű meztelencsigák), akkor már csak az indiai futókacsa, vagy Nemaslug készítmény hozhat megoldást.

A levéltetvek időszakosan okozhatnak problémát az Újzélandi spenót bio termésében, de ellenük legfeljebb a WETCIT narancsolajos készítményünket használjuk extrém rajzás esetén.

REINSAAT VETŐMAGOK

A ReinSaat KG-nál a vetőmagok biodinamikus gazdálkodásból származnak. A nemesítés kifejezetten az ellenállóképesség fokozását veszi célba.

Az általuk előállított vetőmagokból sokkal edzettebb, ellenállóbb növények nevelhetők, mint az egyéb nagyüzemi vetőmag előállító cégek magjaiból. A ReinSaat növényei a legalkalmasabbak kiskerti bio termesztésre.

A Újzélandi spenót bio  csírázóképességre saját, speciális előírásokat is használnak, a hatóságilag előírtakon felül, így ezeknek a vetőmagoknak az átlagosnál jobb a kelési aránya. Egészséges, ellenálló növényeket nevelhetünk belőlük.

Cégünk folyamatos szakmai kapcsolatban áll az előállító ReinSaat céggel és a vetőmag előállítást is nyomon követjük, ellátjuk márka képviseletüket.

Vetőmag visszafogásra ezek a legalkalmasabb növények!

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink, ezért az Újzélandi spenót bio is, egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat.

 

FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.