Variegata di Luisa

Variegata di Luisa

1 590 Ft

Hihetetlenül egészséges lilás cikória saláta hajtatásra.

22 készleten

Cikkszám: BioV-CIKORIA-RSsa93.

A Variegata di Luisa cikóriasaláta bio vetőmag vörös cikóriasaláta, amely kerek, viszonylag tömött fejet nevel.

Hazája Olaszország.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Variegata di Luisa cikóriasaláta bio vetőmag

A Variegata di Luisa cikóriasaláta bio vetőmag vörös cikóriasaláta, amely kerek, viszonylag tömött fejet nevel. Ez egy takaróföld nélkül is, nagyüzemi termesztésben termeszthető fajta.

Levelei bézs-fehér, vörössel spriccelt színben pompáznak.

A fajta hazája Olaszország, de a szelektálás, nemesítés során hűvösebb területeken is termeszthető változatot hozott létre a ReinSaat.

Vadon előforduló őse a fészkesek családjába (Asteraceae) tartozó katáng.

A katángkórót gyakran ültették virágórába, mert virágát meghatározott órában nyitja, és pontosan öt óra múlva becsukja. A nyitás időpontja a földrajzi szélességtől függ.

A cikória igénytelen növény, kártevői és kórokozói alig vannak, jól tűri a meleget és a hideget is. Szinte minden talajon megél, de kötött talajon kevésbé jól fejlődik. Inkább homokos, vagy vályogos talajba ültessük. Frissen szerves trágyázott talajba ne kerüljön, mert az csökkenti a gyökerek eltarthatóságát.

Magvetés előtt a Variegata di Luisa cikóriasaláta talaját mélyen ássuk fel, majd gereblyézzük, hengerezzük, sima felszínű, apró morzsás vetőágyat létrehozva. A magvetés viszonylag kései oka, hogy a gyökereket túl hosszan kellene tárolni a téli felhasználásig. Májusban 2,5 cm mélyen vessük. A kikelés után a gyomlálás a legfontosabb feladatunk a rendszeres öntözés mellett. 15 cm-es tőtávolságra ritkítva termeszthetjük. Száraz időben a vizet meghálálja.

Az ősztől tavaszig tartó hajtatásával kapott etiolált hajtáskezdeményeket fogyasztjuk. A nyáron letermesztett növényeket október-november (amikor már tartósan alacsony a hőmérséklet) során felszedjük és a levélzetet a gyökér felső részétől 2 cm-re levágjuk és sorosan egymás mellé függőlegesen a hajtató edényben elhelyezzük egy kevés földben, és körülbelül 2 cm földréteggel borítjuk. A hajtatáshoz homokot is használhatunk. Mind a földnek, mind a homoknak kellően nedvesnek kell lennie a hajtatás alatt, de közben nem locsolhatjuk, ezért ezt még az ültetés előtt tegyük meg.

A Hajtatás 10-18 C-on, sötét helyen történjen. 3-4 hét alatt fejlőnek ki a szedhető fejek. Így jutunk a fehérített cikóriához, amely a gazdasági értelemben vett termés. Idénye októbertől márciusig tart.

Nem árt, ha tudjuk, hogy fény hatására nagy mennyiségű keserű ízt okozó alkaloida és glükozida képződik benne, amely fogyaszthatatlanná és élvezhetetlenné teszi. Elsősorban kedvező étrendi hatását, alacsony kalóriaértékét és a kalciumtartalmát érdemes kiemelni.

Felhasználás:

Variegata di Luisa cikóriasaláta elkészítése többnyire saláta formájában történik, Nyugat-Európában igen nagyra értékelt és drága csemegének számít, újabban már nálunk is a nagy élelmiszer-kereskedelmi láncok boltjaiban és áruházaiban is megtalálható. A cikóriát fogyasztásra előkészíteni úgy kell, hogy a felső, esetleg sérült, vagy barna leveleket eltávolítjuk. Ha nem szeretjük a kesernyés ízt, vágjuk le a növény szár felőli végét, és szeljük ketté. Salátaként használva leveleire bontjuk. Nagyon finomak salátának édes vagy savanykás gyümölcsökkel, dióval, más leveles salátákkal, sárgarépával, zöldpaprikával és paradicsommal.

A növény levele borogatás formájában gyulladáscsillapító. A gyökér forrázata általános frissítő, emellett enyhén has- és vizelethajtó hatású. 28 g gyökeret adjunk 4,5 dl forró vízhez.

Vetés szabadföldbe: május első fele-május végéig

Betakarítás ideje: szeptember első fele-október második fele

Tartalom: kb. 0,5 g mag

Ezermagtömeg: 1,48 g

A Variegata di Luisa cikória saláta bio növényvédelme

A cikória igénytelen növény, kártevői és kórokozói alig vannak.

A magokat nedves csávázással érdemes előcsíráztatni/csávázni Fitokondival.

Egy beállt biokertben általában nem kell védekezni a bakteriális és gombás betegségek ellen.

A levélzöldségek fő károsítói a a meztelen csigák. Ellenük legegyszerűbben csapdázással tudunk védekezni.

Egyéb talajlakó rovarok is okozhatnak néha gondot, ilyenek például a pajorok, drótférgek. Ellenük érdemes lehet a vetést megelőzően ARTIS Pro rovarölő gombakészítményt használni.

A levéltetvek időszakosan okozhatnak problémát, de ellenük legfeljebb a Wetcit narancsolajos készítményünket használjuk extrém rajzás esetén.

ReinSaat vetőmagok

A ReinSaat KG-nál a vetőmagok biodinamikus gazdálkodásból származnak. A nemesítés kifejezetten az ellenállóképesség fokozását veszi célba.

Az általuk előállított vetőmagokból sokkal edzettebb, ellenállóbb növények nevelhetők, mint az egyéb nagyüzemi vetőmag előállító cégek magjaiból. A ReinSaat növényei a legalkalmasabbak kiskerti bio termesztésre.

A csírázóképességre saját, speciális előírásokat is használnak, a hatóságilag előírtakon felül, így ezeknek a vetőmagoknak az átlagosnál jobb a kelési aránya. Egészséges, ellenálló növényeket nevelhetünk belőlük.

Cégünk folyamatos szakmai kapcsolatban áll az előállító ReinSaat céggel és a vetőmag előállítást is nyomon követjük, ellátjuk márka képviseletüket.

Vetőmag visszafogásra ezek a legalkalmasabb növények!

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat.