Vastaglevelű snidling

Vastaglevelű snidling

1 590 Ft

Nagy levél hozamú metélőhagyma, ágyásszegélyekbe.

41 készleten

Cikkszám: BioV-HAGYMA-kr31.

A Vastaglevelű snidling (metélőhagyma) bio vetőmag gyorsan növő, könnyen termeszthető fűszernövény.

Sötétzöld, érdes levelei felfelé mutatnak.

Tömeg 0,01 kg
Faj

csomagolás

Bio besorolás

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Vastaglevelű snidling (metélőhagyma) bio vetőmag

A Vastaglevelű snidling (metélőhagyma) bio vetőmag gyorsan növő, könnyen termeszthető fűszernövény. Sötétzöld, érdes levelei felfelé mutatnak. Hajtatásban és szabadföldön is vetik.

Ennek a típusnak jóval nagyobb a zöldtömege, ezért szárításra nagyon kedvelt.

A metélőhagyma vagy snidling (Allium schoenoprasum) a hagymaformák legkisebb méretű faja, a liliomfélék családjába tartozó növény, amelynek a föld felszíne alatt számos apró hagymája van.

Élettanilag kétéves növény, de mivel hagymái áttelelnek és fiókhagymákkal is szaporodik, ezért ha valahova elvetik, ott “örök élet”. Gyönyörű szegélyekbe. Egy biokertben számost jó tulajdonsága mellet védőnövényként is használjuk. A szamócaágyás köré telepítve például tökéletes helyre kerül. Ez azért is ideális megoldás, mert bár a metélőhagyma is évelő, 3-4 évnél tovább azonban nem szeret egy helyen lenni, tehát a szamócával ezt is “vihetjük tovább”, így mindkettőnél megszakíthatjuk a fertőzési láncokat.

Lila virágai olyan szépek, hogy felhasználhatjuk például az egynyári virágágyak szegélyezésére, de beültethetjük az évelőágyakba is. Ezeket a méhek is szívesen felkeresik.

A vastaglevelű snidling rendkívül sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ezért fogyasztása nagyon ajánlott, főként hajtatásban a téli hónapokban, mert a hurutos betegségek leküzdését is elősegíti.

Vastaglevelű snidling Környezeti igénye:

Fényigénye nem túl nagy, a félárnyékot is elviseli, ezért nyugodtan ültethetjük gyümölcsfák közé is.

Minél több nitrogént talál, annál nagyobb zöldfelületet fejleszt. Ökológiai gazdálkodásban ezt legbiztonságosabban olyan magas nitrogéntartalmú fermentált bio trágyákkal oldhatjuk meg, mint például a orgevit.

A fejlődés kezdeti szakaszán – a magvetés, illetve az ültetés után – bőséges vizet igényel, de később már elviseli az időleges szárazságot, ezért többnyire öntözés nélkül termesztik.

A vastaglevelű snidling viszonylag lassan kel ki, a vetés után csak 3-4 hét múlva látjuk az első, vékony szikleveleket. Az első évben a lombját még nem nyírjuk. A második évtől kezdve azonban egy idényben kétszer-háromszor is levághatjuk a zöld leveleket. Minél mélyebben vágjuk őket, annál erőteljesebben sarjadnak az újak!

Nagyon fontos felhasználási mód  a téli hajtatás. Ez már nyáron kezdődik, mert azokról a tövekről, amelyeket hajtatni kívánunk, nem vágjuk le nyáron a leveleket, hogy a hagymáikban minél több tápanyagot raktározhassanak el. Ezeket szeptemberben szedjük fel, lombjukat rövidre vágjuk, és edényekbe, cserepekbe komposztos földbe ültetjük őket. Október végéig tartsuk az edényt hűvös, árnyékos helyen, és csak nagyon mérsékelten öntözzük, mert különben a levelek gyorsan felnyurgulnak, és a hagymák esetleg elrothadnak. A fagyok beálltával vigyük be fagymentes, de nem meleg helyre (pl: télikert, veranda). A friss zöldet ollóval és minél mélyebben vágjuk le. Ezután a tövek ismét új lombot fejlesztenek úgy, hogy egy télen háromszor-négyszer vághatjuk.

Nyersen, vagy szárítva használjuk, ételekben sem főzzük!

Vetés szabadföldbe: március első fele-április vége

Betakarítás ideje szabadföldön: június eleje-szeptember végéig

Tartalom: kb. 0,7 g mag

Ezermagtömeg: 1,18 g

A vastaglevelű Snidling biológiai növényvédelme:

A magokat nedves csávázással érdemes előcsíráztatni/csávázni Fitokondival.

Rendkívül ellenálló, semmilyen növényvédelemre nincs szüksége. Szamócaágyás szegélyéből ne maradjon ki!

REINSAAT VETŐMAGOK

A ReinSaat KG-nál a vetőmagok biodinamikus gazdálkodásból származnak. A nemesítés kifejezetten az ellenállóképesség fokozását veszi célba.

Az általuk előállított vetőmagokból sokkal edzettebb, ellenállóbb növények nevelhetők, mint az egyéb nagyüzemi vetőmag előállító cégek magjaiból. A ReinSaat növényei a legalkalmasabbak kiskerti bio termesztésre.

A csírázóképességre saját, speciális előírásokat is használnak, a hatóságilag előírtakon felül, így ezeknek a vetőmagoknak az átlagosnál jobb a kelési aránya. Egészséges, ellenálló növényeket nevelhetünk belőlük.

Cégünk folyamatos szakmai kapcsolatban áll az előállító ReinSaat céggel és a vetőmag előállítást is nyomon követjük, ellátjuk márka képviseletüket.

Vetőmag visszafogásra ezek a legalkalmasabb növények!

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat.