Vérsóska bio vetőmag
A Vérsóska bio vetőmag termése vörös erezetű, dekoratív. Évelő, jellegzetesen savanykás ízű. Magas a C-vitamin tartalma; vértisztító és étvágyfokozó hatású. Dísznövénynek is tökéletes. Nyugat-Európában cserepes kiszerelésben is árulják. Fényre kel, ne takarjuk földdel a vetést!
A Vérsóska évelő, lágyszárú növény. Mélyre nyúló, erős főgyökeret fejleszt, azonban a víz- és tápanyagfelvevő szerepét idővel elveszti, ezt a funkciót a később fejlődő járulékos gyökerek veszik át. Földbeli hajtása megnyúlt, orsó alakú, fásodó gyökértörzs. A föld feletti hajtása felálló, enyhén csíkolt, lágy szár. A levelei vastagok, lándzsa alakúak, szélük ép, enyhén a fonák irányába pödrődnek.
A Vérsóska Környezeti igénye:
A Vérsóska hosszú nappalok hatására magszárat fejleszt, amit ha eltávolítunk, a levelei továbbra is zsengék, fogyaszthatók maradnak. Az optimális hőmérséklet számára 16 °C körül van, de a hideget is jól elviseli, mínusz 10-15 °C alatt fagy csak el. Csírázási optimuma 18-20 °C között van, de már 3-4 °C-on megindul a kelése. Fényen csírázó növény. Mint magas olajtartalmú apró magnak, a csírázása meglehetősen lassú, sokáig elhúzódik.
Jól tűri a félárnyékot, de nagy levélhozamra csak fényben gazdag helyen képes. Hosszú nappalok és a nagy meleg hatására hamar magszárba megy.
A Vérsóska talajban nem válogat, vízigénye nagy, szereti a párás környezetet. Szinte minden talajtípuson eredményesen megtermeszthető. Tápanyagok közül a nitrogénből igényel többet, ami közvetlen hatással van a termőképességére. Ezenkívül, mint minden levélzöldségfélének, az átlagosnál valamivel nagyobb a magnézium-és a vasigénye. tavaszi magvetések ideje március-április, rögtön azután, ahogy a talajra lehet menni, az őszié augusztus vége-szeptember eleje. A tavaszi vetés már nyár elején termést ad, az őszi vetésekből csak a következő év tavaszán számíthatunk értékesíthető termésre.
Táplálkozás szempontjából a Vérsóska legnagyobb értéke, hogy igen korán ad fogyasztható termést. Viszonylag nagy a C-vitamin-tartalma, és az emberi szervezet számára fontos ásványokból is sokat tartalmaz (foszfor, vas, kalcium). Magas gyümölcssavtartalma következtében kedvező étrendi hatású, továbbá frissítő és élénkítő. Van, ahol fűszernövényként tartják számon.
A Vérsóska Szaporítása:
A sóska magja az egyik legnehezebben csírázó zöldségmag. Ideális körülmények között is két hétig tart, de gyakran előfordul, hogy csak a harmadik-negyedik héten bújnak elő a csíranövények. A jó magágy mellett fontos, hogy a vetésmélység ne legyen több, mint 1-2 cm.
Nyári vetésnél vagy homoktalajon, ahol nagyobb a kiszáradás veszélye, ott valamivel mélyebbre, tavasszal és kötött talajon a jobb kelés érdekében sekélyebbre vessük. Még így is előfordul, hogy a lényegesen jobban csírázó gyomok előbb kibújnak és a lassúbb sóskát teljesen elnyomják.
Vannak, akik a sorokat gyorsan kelő növényekkel jelölik meg úgy, hogy a Vérsóska magja közé pl. salátamagot kevernek, de az is lehetséges kisebb felület esetén, hogy a sorok végére pálcákat tűzünk.Legfontosabb ápolási munka – főleg a nyár végi vetésű sóskánál – a kelésig a rendszeres öntözés, ami nagyon nehéz, nagy figyelmet igénylő munka, ugyanis a sekélyen vetett apró magját a vízsugár könnyen kiveri a talajból. Ezért csak finom porlasztású szórófejjel vagy – kisebb felületen – öntözőkannával szabad csak öntözni. Azt is csinálják, hogy a vetést és a beöntözést követően a használt fóliával leterítik az ágyast, és a takarót csak a csíranövények megjelenésekor távolítják el.
Különösebb ápolást a gyomláláson, az elpárologtatott nedvesség pótlásán és esetleges fejtrágyázáson kívül nem igényel. Különösen a kezdeti időszakban kell gyakran, kis vízadagokkal öntözni, a kifejlett növények már jobban elviselik a szárazságot.
Szedését akkor kezdjük, amikor a lomblevelei a teljes nagyságot elérték, megvastagodtak. A betakarítás alkalmával ügyeljünk arra, hogy a fiatal leveleket, az ún. szívleveleket ne sértsük meg, mert azzal a későbbi termést csökkentjük. A leszedett termést azonnal hűvös, de levegős helyre tegyük, mert könnyen befülled, fogyaszthatatlanná válik, különösen abban az esetben, ha szedéskor vizes volt a sóska. Hűtőszekrényben néhány napig minőségkárosodás nélkül is eltartható.
Vetés szabadföldbe: március első fele-május végéig
Betakarítás ideje szabadföldön: április második felétől június végéig
Tartalom: kb. 0,06 g mag
Ezermagtömeg: 0,47 g
A Vérsóska biológiai növényvédelme
A Vérsóska legjelentősebb kártevője a földibolha, amely apró lyukakat rág a levélbe. Nagymértékben szaporodik fel meleg, száraz körülmények között, napos termőhelyen. A mulcsozással teremtett párásabb mikroklímában, megfelelő termőhelyen ez a kártétel nem jelentős. Megfigyelések szerint a mulcsozott állomány lassabban fejleszt magszárat.
A földibolhákra a Neem fa biológiai növényvédelmi kivonata a NeemAzal használható, de nagy rajzások idején sajnos nem elegendő. Ilyenkor rovarhálós, vagy fátyolfóliás takarás is szükséges lehet.
REINSAAT VETŐMAGOK
A ReinSaat KG-nál a vetőmagok biodinamikus gazdálkodásból származnak. A nemesítés kifejezetten az ellenállóképesség fokozását veszi célba.
Az általuk előállított vetőmagokból sokkal edzettebb, ellenállóbb növények nevelhetők, mint az egyéb nagyüzemi vetőmag előállító cégek magjaiból. A ReinSaat növényei a legalkalmasabbak kiskerti bio termesztésre.
A Vérsóska bio vetőmag csírázóképességére saját, speciális előírásokat is használnak, a hatóságilag előírtakon felül, így ezeknek a vetőmagoknak az átlagosnál jobb a kelési aránya. Egészséges, ellenálló növényeket nevelhetünk belőlük.
Cégünk folyamatos szakmai kapcsolatban áll az előállító ReinSaat céggel és a vetőmag előállítást is nyomon követjük, ellátjuk márka képviseletüket.
Vetőmag visszafogásra ezek a legalkalmasabb növények!
RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!
Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.
Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.
A Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
A FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.
Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.