BIO – Vetés kora tavasszal vetőmag válogatás

BIO – Vetés kora tavasszal vetőmag válogatás

12 890 Ft

Profi bio vetőmag alapcsomag a legkorábbi vetésekhez, kezdőknek is.

13 készleten

Cikkszám: SZVA-VKTA-BKK-002.

A bio- vetés kora tavasszal vetőmag válogatás csomagban található vetőmagok kora tavaszi vetésre alkalmasak.

BIO – Vetés kora tavasszal vetőmag válogatás

A bio- vetés kora tavasszal vetőmag válogatás csomagban található vetőmagok kora tavaszi vetésre alkalmasak. Az időjárás, és a helyi viszonyok befolyásolják az optimális vetési időpontot. Déli, alföldi tájakon, homokos talajon akár már február közepén is vethetők. Északi, hűvösebb völgyekben, kötött talajokon viszont nem szabad március közepe előtt próbálkozni. Az ökológiai magaságyásokban, amelyekben szervesanyag található, hőt is termel a bomlás, ezért a vetés akár februárban is történhet. Ilyenkor ajánlott letakarni a keretet fátyolfóliával.

A jó vetési időpont meghatározása talajhőmérővel történhet. 4-5 celsius fokos talajhőmérséklet már megfelelő a vetéshez.
Első feladatunk a megfelelő magágy elkészítése. A talaj nedvességtartalma nagyon fontos. Túl vizes talajban berohadnak a
magok. Kora tavasszal a szárazság nem szokott gondot okozni, de ha túl száraznak ítéljük, akkor kannából érdemes kicsit megnedvesíteni. Homokos talajokon több tápanyagot igényel a vetés. Legjobb, ha saját komposzt és komposztált szerves trágya keverékét szórjuk a felszínre, vagy dolgozzuk be, attól függően, hogy talajforgatásos technológiával dolgozunk e. Kötöttebb talajokon, főként korai vetések esetén mindenképpen lazítsunk egy kis homokkal. Ezt a szokásos komposzt és trágya keverékkel együtt vagy beássuk, vagy a vetőbarázdát töltjük meg vele. Laza, morzsás, tápanyagban dús talajba vessük a magokat!
A magaságyásokban feltételezhető az optimális talajszerkezet, ezért a magaságykészítés egyszerű felszíni előmunkálást jelent és sekély sorok kihúzását. Ahol talajba épített öntöző van, ott óvatosan, legömbölyített végű eszközökkel dolgozzunk.
Tavaszi vetéskor az egész ágyásra szórjunk kevés biokomposztált trágyát.
A biokiskert.hu weboldalunk Tudástárában folyamatosan talál információkat az aktuális vetésekről, bio
kezelésekről.

A bio- vetés kora tavasszal vetőmag válogatás csomag tartalma:
bio Schweizer Riesen ún. „hóborsó”

Akár félig fagyos talajba is vethető. Mulcsozott veteményesbe, vagy magaságyásba tényleg csak elsöpörgetjük februárban a havat és 2-3 cm mély barázdába vetjük. Lehet sűrűn, akár 2-4 cm-re is, mert nem nő nagyra. Az egész növény csak 50 cm lesz és erős szára támaszték nélkül is megtartja. Rövid tenyészideje miatt, gyorsan szedhető és a talaj tápanyagtartalmát is növeli, sőt, a komposztra kerülő maradványai tele vannak természetes nitrogénnel, amely javítja a komposzt ösz- szetételét. Tökéletes elővetemény például a tökféléknek, uborkáknak. A cukorborsók hüvelyei nem keményednek meg, ezért azzal együtt fogyaszthatók, akár nyersen salátába, vagy párolva köretként. Ez a fajta kiemelkedően édes és nagyon rövid a tenyészideje.

bio Misticanza saláta

Ez a díszes, szeldelt levelű tépősaláta egyben, fejessaláta-szerűen is szedhető, vagy levelenként, folyamatosan.
Rendkívül gyorsan csírázik és fejlődik. Korai termesztéskor elegendő a felszínre szórni a magokat és csak rámorzsolni a földet, majd óvatosan, rányomkodni. Óvatosan öntözzük, ki ne mossuk a csírákat. Nevelhetünk belőle palántát, de nem érdemes, jobb, ha ritkásan szórjuk és ahogy növekednek mindig kiszedjük a felesleget. Az ilyen „mini saláta” a legfinomabb
csemege, akár mikrozöld helyett szendvicsre. A hosszabbodó nappalokkal fel fog magzani, ezért májusban szedjük ki.
A levélzöldségek alá soha ne tegyünk friss trágyát, mert mérgező nitrátok dúsulhatnak fel bennük.
Elegendő komposztot, vagy komposztált bio trágyát használni.

bio Noriko karalábé

Ebből a karalábéból nevelhetünk február elejétől extra korai palántát fólia alatt, vagy vethetjük azonnal szabadföldbe március elején. A magokat csak 1-2 cm mélyre vessük, hogy gyorsan kikeljenek és tartsuk nedvesen a talajt.
Ezt a korai fajtát zsengén érdemes leszedni, amikor nem túl nagy, ezért elegendő 20 cm-ként vetni, vagy egyelni, főleg magasított ágyásokban. Legnagyobb ellensége a földibolha, amely azonban csak júniustól károsít igazán.
Megvastagodott szárgumójában nemigen tudnak kárt tenni. Amikor észleljük, hogy kezdenek lyukacsosak lenni a levelek, akkor takarítsuk be a növényeket. A Noriko fajta nem hajlamos sem fásodásra, sem repedésre, ezért kezdőknek is sikerélményt nyújt. A frissen fogyasztott karalábé magas rosttartalma javítja emésztésünket.

bio Karmen lilahagyma

Már a vetéskor el kell dönteni, hogy zöldhagymát, vagy télálló főzőhagymát akarunk termeszteni.A zöldhagymát korán viszonylag mélyre, 3-4 cm-re vessük, sűrűbben. Ilyenkor végig gondoskodjunk az öntözéséről.
A tárolási főző-, vagy salátahagymát sekélyen 1-2 cm-re vessük és 2-4 cm-ként egy magot. Az öntözését minimalizáljuk és inkább csak a fejlődés első szakaszában locsoljuk intenzíven. Amikor elkezd száradni a levele, már ne kapjon vizet. A hagymalégy ellen védekezni kell. Legjobb sárgarépa mellé vetni, mert annak szaga elűzi a hagymalegyeket. Ezt a fajtát enyhe íze miatt leginkább nyersen fogyasztják. Nagyon kedvelt újhagymának és szeletelt salátahagymának.
A hagymák képesek begyűjteni a nitrátokat, ezért sose tegyünk alájuk friss trágyát. Használjunk inkább komposztot, vagy komposztált trágyát.

bio Robila sárgarépa

A Robila sárgarépát a ReinSaat biodinamikus nemesítéssel állítja elő és édes ízre szelektálja. Korai vetéssel májusban már szedhető. Sekélyen, 1-2 cm mélyre vessük a magokat és ne nyomkodjuk rá túlságosan a földet, mert lassan csírázik. Próbáljunk 1 cm-t hagyni két mag között, vagy egyeljük ki ilyen távolságra a fejlődő növényeket, hogy legyen helyük kinevelni a szép, hengeres répákat. Fontos, hogy porhanyós talajba vessük, mert kemény, kötött talajban megáll a fejlődése. Ahol agyagos a terület, ott érdemes komposzttal kevert homokkal javítani a minőségét. A roppanós, lédús répákat már ujjnyi vastagon is szedhetjük és nyersen fogyasszuk. A gyökérzöldségek képesek begyűjteni a nitrátokat, ezért sose tegyünk alájuk friss trágyát. Használjunk inkább komposztot, vagy komposztált trágyát.

bio Butterflay spenót

A Butterflay spenót magja képes hibernálódni és újraindulni, ezért ideális már a fagyos időkben is. Vetése nagyon egyszerű, amint annyira felenged a talaj, hogy képesek vagyunk meghúzni a vetőbarázdát, már vethetjük is. 1-3 cm mélyre. Nem baj, ha kissé sűrű. Gyorsan kicsírázik. Szedhetjük hagyományos módon mindig a legnagyobb leveleket lecsippentve, vagy„bébispenótként”, az egész növényt a felszín felett levágva. Fontos, hogy májusban felmagzik, ezért ki kell szedni.
Ennek a fajtának hatalmas, roppanós, mélyzöld leveleit, akár spenótsalátaként is érdemes megkóstolni, mert különösen finom aromája van. A levélzöldségek alá soha ne tegyünk friss trágyát, mert mérgező nitrátok dúsulhatnak fel bennük.
Elegendő komposztot, vagy komposztált bio trágyát használni.

bio Rudi retek

A retek nagyon gyorsan csírázik. Sekélyen kb. 2-4 cm-re vessük. Kifejezetten hálás növény, szinte minden talajon megél. Ha nem szórjuk túl sűrűn, akkor általában nem kell egyelni, azaz ritkítani. Biokertekben növényvédelemre a korai hónapos reteknél általában nincs szükség. Fontos, hogy a hónapos reteknek, 35-40 nap a tenyészideje, azaz a vetéstől számított ennyi időn belül le kell szedni. Ezután már nem növekszik, csak csípős, vagy pudvás lesz és a talajlakó kártevők megrágják a gumót. Ha kicsi marad, az lehet fajtajelleg, vagy tápanyaghiány, de ne bánkódjunk, mert a kicsi, 1-2 cm-es gumók a legfinomabbak! Retekből soha nem nevelünk palántát. A szerves trágya is képes megemelni a mérgező nitrátok mennyiségét a gumóban, ezért elegendő saját komposztot használni, vagy komposztált trágyát.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat.

 

FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.