Vetés kora tavasszal vegyszermentes vetőmag válogatás

Vetés kora tavasszal vegyszermentes vetőmag válogatás

4 890 Ft

Vetőmag alapcsomag biokertben is felhasználható magokból a legkorábbi vetésekhez.

Elfogyott

Cikkszám: SZVA-VKTA-BKK-001.

A vetés kora tavasszal vegyszermentes vetőmag válogatás csomagban található vetőmagok kora tavaszi vetésre alkalmasak.

Vetés kora tavasszal vegyszermentes vetőmag válogatás

A vetés kora tavasszal vegyszermentes vetőmag válogatás csomagban található vetőmagok kora tavaszi vetésre alkalmasak. Az időjárás, és a helyi viszonyok befolyásolják az optimális vetési időpontot. Déli, alföldi tájakon, homokos talajon akár már február közepén is vethetők. Északi, hűvösebb völgyekben, kötött talajokon viszont nem szabad március közepe előtt próbálkozni. Az ökológiai magaságyásokban, amelyekben szervesanyag található, hőt is termel a bomlás, ezért a vetés akár februárban is történhet. Ilyenkor ajánlott letakarni a keretet fátyolfóliával.

A jó vetési időpont meghatározása talajhőmérővel történhet. 4-5 celsius fokos talajhőmérséklet már megfelelő a vetéshez.
Első feladatunk a megfelelő magágy elkészítése. A talaj nedvességtartalma nagyon fontos. Túl vizes talajban berohadnak a
magok. Kora tavasszal a szárazság nem szokott gondot okozni, de ha túl száraznak ítéljük, akkor kannából érdemes kicsit megnedvesíteni. Homokos talajokon több tápanyagot igényel a vetés. Legjobb, ha saját komposzt és komposztált szerves trágya keverékét szórjuk a felszínre, vagy dolgozzuk be, attól függően, hogy talajforgatásos technológiával dolgozunk e. Kötöttebb talajokon, főként korai vetések esetén mindenképpen lazítsunk egy kis homokkal. Ezt a szokásos komposzt és trágya keverékkel együtt vagy beássuk, vagy a vetőbarázdát töltjük meg vele. Laza, morzsás, tápanyagban dús talajba vessük a magokat!
A magaságyásokban feltételezhető az optimális talajszerkezet, ezért a magaságykészítés egyszerű felszíni előmunkálást jelent és sekély sorok kihúzását. Ahol talajba épített öntöző van, ott óvatosan, legömbölyített végű eszközökkel dolgozzunk.
Tavaszi vetéskor az egész ágyásra szórjunk kevés biokomposztált trágyát.
A biokiskert.hu weboldalunk Tudástárában folyamatosan talál információkat az aktuális vetésekről, bio
kezelésekről.

A VETÉS KORA TAVASSZAL VETŐMAG VÁLOGATÁS CSOMAG TARTALMA:
Rajnai törpe kifejtőborsó vegyszermentes vetőmag

A korai borsók hőigény igen kicsi, ezért nyugodtan vethetjük kicsit mélyebbre, 2-3 cm-re. A sorokat egymástól legalább 50 cm-re helyezzük el biokertekben, hogy legyen helye növekedni és mi is el tudjunk menni közöttük. Érdemes a kisnövésű fajtáknál is alacsony támasztékot (néhány botocskára egy hálót húzzunk ki) mellé tenni,mert ha nem borul meg a sor, akkor többet és egészségesebben terem. A korai kifejtőborsókat nyugodtan szórhatjuk sűrűn, (1-2 cm). Vetésután semmi dolgunk nem lesz vele,csak le kell szedni. Magaságyásokban érdemes a külsősorba vetni, ahonnan kifelé dőlhet, ha túl magasra nő.

Baby leaf trio saláta vegyszermentes vetőmagkeverék

Ez egy különleges salátakeverék, amelyben hazai és ázsiai fajok is vannak. Az ázsiai saláták a káposztafélékhez tartoznak, ezért a földibolha ezeket is károsítja. Ennek megakadályozása egyszerű, május végén le kell szedni. A keveréket nyugodtan bárhogyan elszórhatjuk az előkészített morzsás talaj felszínére, majd szórjunk rá annyi földet, hogy éppen betakarja a magokat. Nem kell lenyomkodni, mert az öntözővíz, vagy az eső elegendően tömöríti a magok körül a talajt.
Gyorsan kikelnek a kis növények, melyeket egy színes „salátaágyként” lehet többször is vágni. Ami fontos, hogy ha csak a saláták felső 1/3-át vágjuk le, akkor visszaesés nélkül folyamatosan fognak növekedni. Levélzöldségek vetése előtt tilos
friss szerves trágyát tenni a talajba, mert megemelkedhet a növények nitrát szintje ami ugyanolyan veszélyes lehet, mint a vegyszeres gazdálkodásból származó zöldségek túlzott műtrágyázása. Elegendő saját komposztot használni, vagy kevés bio komposztált, granulált trágyát.

Csemege fehér karalábé vegyszermentes vetőmag

A korai karalábét közepes mélységre, 1-3 cm mélyre vessük. Minél sekélyebb, annál hamarabb kel, de annál jobban kell ügyelni a nedvesen tartásra. Próbáljuk ritkásan szórni, de a kicsi magok miatt általában szükség lesz ún. egyelésre. Ez azt jelenti, hogy a kb. 50 cm széles kifejlett karalábét véve alapul, 30-40 cm-ként meghagyjuk a legerősebb növényt, a többit
kiszedjük. Nevelhetünk belőlük palántát is, ezzel még koraibb termést kapunk, de biokertekben általában a helybe vetést részesítjük előnyben, mert erősebbek lesznek a helybe vetett növények. Komoly károsítójuk a földibolha. Általában júniusban jelenik meg nagyobb mennyiségben, ezért akkor le kell szedni a karalábét. Biokertekben más növényvédelemre korai karalábénál általában nincs szükség.

Simalevelű petrezselyem vegyszermentes vetőmag

A levél-, vagy metélőpetrezsem lassan, nehezen csírázik. Ne vessük mélyre, maximum 1-2 cmre és mindig tartsuk nedvesen a
vetést, amíg ki nem kel. Fontos a porhanyós talaj, mert gyenge gyökere rögös talajban nem tud megkötődni. Biokertekben növényvédelemre a levél-petrezselyemnél nincs szükség. Folyamatosan két évig szedhető és gyorsan újrahajt. Levélzöldségek vetése előtt tilos friss szerves trágyát tenni a talajba, mert megemelkedhet a növények
nitrát szintje ami ugyanolyan veszélyes lehet, mint a vegyszeres gazdálkodásból származó zöldségek túlzott műtrágyázása. Elegendő saját komposztot használni, vagy kevés bio komposztált, granulált trágyát.

Amszterdami sárgarépa vegyszermentes vetőmag

A sárgarépa kissé lassan csírázik. Ne vessük mélyre, maximum 1-2 cm-re és mindig tartsuk nedvesen a vetést, amíg ki nem kel. Fontos a porhanyós talaj, mert ha növekedés közben kemény talajrészhez ér, akkor vagy leáll a növekedés, vagy szétágazik a gyökér. Biokertekben növényvédelemre a korai sárgarépánál általában nincs szükség. Szedése a nyár első felében jön el, amikor elérte a kívánt méretet. Próbáljuk ritkásan szórni, de a kicsi magok miatt általában szükség lesz ún. egyelésre. Ez azt jelenti, hogy a kb. 3-5 cm széles kifejlett sárgarépát véve alapul, 3-4 cm-ként meghagyjuk a legerősebb növényt, a többi kiszedjük. Gyökérzöldségből soha nem nevelünk palántát. Gyökérzöldségek vetése előtt tilos
friss szerves trágyát tenni a talajba, mert megemelkedhet a növények nitrát szintje ami ugyanolyan veszélyes lehet, mint a vegyszeres gazdálkodásból származó zöldségek túlzott műtrágyázása. Elegendő saját komposztot használni,vagy kevés biokomposztált, granulált trágyát.

Sora retek vegyszermentes vetőmag

A retek nagyon gyorsan csírázik. Közepesen mélyre vessük kb. 2-4 cm-re. A tápanyagot meghálálja, de ez nem jelenthet túlzott trágya használatot, mert a szerves trágya is képes megemelni a mérgező nitrátok mennyiségét a gumóban.
Elegendő saját komposztot használni, vagy kevés bio komposztált, granulált trágyát. Ha nem szórjuk túl sűrűn, akkor általában nem kell egyelni, azaz ritkítani. Biokertekben növényvédelemre a korai hónapos reteknél általában nincs szükség. Fontos, hogy azért hívják hónapos reteknek, mert 35-40 nap a tenyészideje, azaz a vetéstől számított ennyi időn belül le kell szedni. Nagy hiba tovább bennhagyni, mert akkor már nem növekszik, csak csípős, vagy pudvás lesz és a talajlakó kártevők megrágják a gumót. Ha kicsi marad, az lehet fajtajelleg, vagy tápanyaghiány, de ne bánkódjunk, mert a kicsi, 1-2 cm-es
gumók a legfinomabbak! Gyökérzöldségből soha nem nevelünk palántát.

Monorez spenót vegyszermentes vetőmag

A spenót nagyon hamar kibújik. Közepesen mélyre vessük kb. 2-4 cm-re. Kifejezetten hálás növény, szinte minden talajféleségen megél, de annál nagyobbra nő és magasabb levélhozamot ad, minél jobb a tápanyagellátása.
Ez azonban nem jelent túlzott trágya használatot, mert a szerves trágya is képes megemelni a mérgező nitrátok mennyiségét a levelekben. Elegendő saját komposztot használni, vagy kevés bio komposztált, granulált trágyát. Ha nem szórjuk túl sűrűn, akkor általában nem kell egyelni, azaz ritkítani. Biokertekben növényvédelemre a korai spenótnál általában nincs szükség.
Amennyiben nagy hozamot szeretnénk, akkor mindig csak a legnagyobb leveleket szedjük. Ha sokáig szeretnénk szedni, akkor egy alkalommal csak a levélfelület maximum felét távolítsuk el, úgy erősebben nő. Amikor elkezd magszárat hozni,
akkor már ültessünk mást a helyére. Kitűnő elővetemény bárminek! Spenótból soha nem nevelünk palántát.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat.