Vilmos

Vilmos

16 900 Ft

Az egyik legkedveltebb nyári-őszi körte. Jó porzó

11 készleten

Cikkszám: KONTENERES-KORTE-BKK-072.
Kategóriák: , .

VILMOS KÖRTE kontéres GYÜMÖLCSFA

Vilmos körte angol eredetű. Magról kelt 1796-ban a berkshire-i Aldermaston község tanítójának kertjében, Williams, London környéki kertész kezdte terjeszteni. Innen a neve, amelyet bizony jogtalanul magyarosított Entz  Ferenc, mert nem keresztnév.

Alany: Vadkörte magonc

Érés/ fogyasztási idő: Augusztus közepétől szedik, érése előtt egy héttel, amikor sárgulni kezd. Augusztus második fele és szeptember eleje a fogyasztás idénye.

Termékenyülés: jó, önmeddő;kiváló pollenadó, pollenadói: Serres Oliver, Téli esperes, Bosc kobak, Clapp kedveltje, Hardy vajkörte

Termőképesség: jó, korán termőre fordul, nem bőtermő, de évről évre rendszeresen terem

Ajánlott termőtáj: országosan

Felhasználás: friss fogyasztás, konyhai feldolgozás, kompót; pálinka

Ellenállóképesség: egészséges fajta.

Társnevei: Williams, Williams Christbirne, Williams Bon Chretien, Satis, Bartlett de Boston, Bartletts Williams. Amerikában Bartlett néven ismert.

Gyümölcse: Közép nagy, szabályos körte alakú. Keskenyedő nyakkal, egyötöddel magasabb, mint amilyen széles. Színe élénk szalmasárga, kis részben narancssárga fedi. Kocsánya középhosszú, gyakran hajlott, sekély mélyedésben helyezkedik el.

Húsa: fehér, olvadó, bő levű, gyengén kövecses. Íze kellemes zamatú, édes, egészen sajátos illattal.

Tárolhatósága: 1-2 hétig tárolható; jól szállítható.

Hajtásrendszere: Levele középnagy, néha csónakos. Pálhája nagy, keskeny. Vesszei világosbarnák, rügyei mereven elállók. Koronája szabályos gúla alakú, gyengén növekvő.

Ellenállóképessége: Egészséges fajta.

Termőhely igénye: Mindenütt gazdaságosan termeszthető

Vadalanyra való fajta, mert birsen gyengén fejlődik. Megfelelő körülmények között azonban birsen is nevelhető, a metszést jól tűri, törpefának használható.

Gazdasági értéke: Idényének legfontosabb fajtája, konzervipari jelentősége is nagy. Igen értékes világfajta; jelentősége az intenzív árutermeléssel csak növekszik. Továbbszelektálásra érdemes.

A KÖRTE BIOKERTI NÖVÉNYVÉDELME:

Az általunk forgalmazott körtefák nem különösen fogékonyak a gombás, bakteriális és vírusos fertőzésekre. Ez azt jelenti, hogy az átlagos ellenálló képességük nagyobb, mint a többi körtefáé. Ennek ellenére bizonyos kártevők és kórokozók ezeknél is megjelenhetnek.

A körte leggyakoribb kártevője, az alma- és körtemoly. Ellene védekezni kell, aminek elsődleges oka nem is a körte “kukacossága” amelyet a molyok hernyói okoznak, hanem az általuk ejtett seben keresztül befertőző monília. A körtefáknál elsődlegesen a gyümölcsmonília jelentkezik, ami ugyan nem jár hajtáselhalással és fapusztulással, de kevés idegesítőbb dolog van, mint az érés kezdetekor, tömegesen lerohadó termés.

A védekezés immár csak petefürkészekkel is megoldható, de a teljes biztonsághoz érdemes az első petefürkész kapszula kihelyezése előtt egy Dipel, bakteriális készítménnyel permetezést beiktatni.

Különleges kártevői a körtéknek a körtelevél-bolhák. Ellenük a Neemazalt használjuk.

A poloskaszagú körtedarázsak virágzáskor rakják le petéiket a csészelevelekre. Az abból kikelő lárvák rágásának, korai gyümölcshullás az eredménye. Ezt a fa felső részében elhelyezett fehér ragadós lapokkal tudjuk megakadályozni. Bizonyos években azonban olyan sokan vannak, hogy ez nem elég és azonnal, ahogy az utolsó szirmok is lehullottak, permetezzünk Neemazallal, amely egy természetes, szelektív rovarölő készítmény. Előtte ne, mert bánthatja a méheket, de később se, mert akkorra már berágják magukat a kikelő lárvák.

monília elleni védelem fertőzött területeken mindenképpen indokolt, de erre is van biológiai megoldás. Ez már fertőzött, idős fákon is működik és képes tünetmentesen tartani őket. AMAZON gombaölő baktériummal  permetezzünk a gyümölcsérés kezdetén.

Az összes gombás és bakteriális betegség ellen, a tél végi-kora tavaszi metszés után erős lemosó permetezésben (szigorúan rügypattanás előtt!!!!) adjuk narancsolajos készítményt (BOROIL) és beteg fák esetén bioban engedélyezett réz hatóanyagú készítményt (Cuprotonic). Utána beteg növény esetében virágzáskor, egészséges növényeknél pedig közvetlenül a virágzás után permetezzük AMAZON gombaölő baktériummal, egyben fertőtlenítsük a talajt Trifender Pro gombaölő gomba készítménnyel.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat.