Vinca (Meténg)

Vinca (Meténg)

2 060 Ft

Vérkeringésre hat, ez a Cavinton és a Dopegyt alapanyaga.

Elfogyott

Cikkszám: CS-TELIZOLD-GAB-063.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Vinca, kis télizöld, meténg bio gyógynövény

Pollenadó növény.

Virágzási idő: április-augusztus

A vinca, kis télizöld meténg bio gyógynövény a kis meténgből (Vinca minor) izolálta először Szántay Csaba magyar vegyész 1975-ben a vinpocetint, a későbbi Cavinton alapanyagát.

Félárnyékos, árnyékos helyeket kedvel, valamint az épületek árnyékát is jól tűri. Ahol jól érzi magát, ott sűrűn benövi a talajt, virágdísze gyönyörű. Félig örökzöld, évelő növény, mely talajtakaró növényként ültethető leginkább.

Alacsony növény, amely a földfelszín közelében terjengősen növekedik, jó szolgálatot tesz rézsűk, vagy árnyasabb területek beültetése során. Leveleivel, valamint áprilisban nyíló, lila virágaival egyaránt kertünk dísze lehet.

Nagyon hálás, könnyen gondozható, és nem túl igényes növény. Világos és árnyékos helyen egyaránt szépen fejlődik. Talajjal szemben egyáltalán nem válogatós, bármilyen talajba ültetve megél.Középhegységi gyertyános-tölgyeseink jellemző örökzöld lombú évelő növénye, mely a meténgfélék családjába tartozik. Részben kúszó szárainak töve elfásodik, ágai arasznyira felemelkednek, fénylő sötétzöld levelei átellenesen állnak. Virágait a levelek hónaljában áprilisban, májusban hozza. Termése tüsző.

Főzetét a népgyógyászat mint vizelet-hajtót, légúti és emésztőszervi panaszok orvosságát alkalmazza.

A gyógyszeripar vérnyomáscsökkentőt készít belőle (Dopegyt), melynek előnye, hogy tartós szedés esetén sincsenek kellemetlen – levertséget előidéző – mellékhatásai.

A Kis télizöld hajtása sokféle alkaloidot tartalmaz, ezek közül a legmeghatározóbb a vinkamin. A termesztett növényekben a hatóanyag-tartalom kétszerese (2%) is lehet a vadon növővel összehasonlítva. Enyhe vérnyomáscsökkentő hatású, gyógyszerek mellé kiegészítő kezelésként használatos. Agyértágító tulajdonsága révén javítja az agyi vérkeringést, számos gyógyszeripari készítmény alapanyaga.

A benne található vinca-alkaloidok sejtosztódást gátló hatása révén a rák elleni küzdelemben is fontos szerepet játszik.

Hasznos élő szervezetek, betelepíthető ragadozó- és beporzó rovarok rendelhetők biogazdabolt.hu webáruházunkban ITT:

Hasznos rovarok

Fűszer és gyógynövény vegyszermentes palántáink

Minden gyógy- és fűszernövény palántánk vegyszermentes bio minősítésű kertészetéből származik.

A különleges kínálat folyamatosan változik. A különböző fajokból, fajtákból álló készletünk változik és ahogy elfogy egy-egy idény növény ELFOGYOTT címkével látjuk el a webáruházban.

Az új fajokat, fajtákat elsőként a Biokiskert és a Bio-Gazdabolt Facebook oldalán mutatjuk be, az aktuálisan ültethetőket pedig mindig az utolsó Biokert Magazinban tesszük közzé, ahol segítséget is adunk a választáshoz és a kezeléshez.

Palántáink többségét (limitált, csomagonkénti maximum 10 db-os mennyiségben) házhoz szállítással ki is küldjük, de ha lehet akkor a telephelyi átvételt javasoljuk.

Rendszerben gondolkodunk!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

A Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
A FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.