Vízitorma

Vízitorma

790 Ft

A vízitorma pikánsan csípős, divatos salátanövény.

1 készleten

Cikkszám: CS-VIZITORMA-GAB-064.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

A vízitorma bio zöldség és gyógynövény tulajdonságai:

A vízitorma bio zöldség és gyógynövény a konyhakertek legújabb, egyik legfelkapottabb zöldsége.

A közhasználatban vízitorma, víziretek, mocsári zsázsa, illetve szapora zsombor néven is ismert.

Elágazó, lédús szára tetején halvány sárga, fehér virágokkal, ez az évelő az 5 -11 klímazónákat kedveli leginkább.

A vízitorma bio zöldség és gyógynövény igényei:

Vízinövény lévén, a vízitormának magas nedvességtartalomra van szüksége. Tavak és patakok mentén nő, de virágcserépben is lehet növeszteni, ha az alját 5-8 centiméternyi vízben tartjuk. Növekedésük során a szárai oldalhajtásokkal szaporodnak. Gyűjtésekor az a legjobb, ha nem vágjuk túl alacsonyan a szárát, hogy az oldalhajtások tovább tudjanak növekedni.

Az angliai Országos Kertészeti Szövetség (NGA) szakemberei szerint, a vízitorma a tiszta, mozgó vizet részesíti előnyben. „Az első betakarítást 30-45 nap után kellene végezni, a következőket pedig 40-80 napos időszakokban.”

Ennek ellenére nedves, félárnyékos helyen mindenhol termeszthető. Az angolszász és a japán (wasabi) konyhában egyaránt hatalmas kedvenc.

A vízitorma bio zöldség és gyógynövény felhasználása:

Több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs, több benne a kalcium, mint egy liter tejben és több folsav található benne, mint egy banánban.Fogyasztásával csökken az esélye a rákos megbetegedéseknek a vérellátásban, illetve segít a szervezetnek a gyorsabban regenerálódásban segít edzések, mozgás után.

A vízitorma hasznos növényi tápanyagokat tartalmaz, és az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint csupán 10 szál vízitorma (25g) kiváló K-vitamin – 63mcg (78%-DV)- , A vitamin – 798IU (16%-DV), és C vitamin-11mg (18% DV) forrással rendelkezik. Ugyanakkor a vízitorma sok más tápanyagot is tartalmaz, mint a kalcium, magnézium, kálium, tiamin, riboflavin, folsav, és 18 féle fontos aminosavat.

Gyógynövényként a vízitormát a világ minden táján már régóta használják otthoni gyógynövényes kúrákra. A növény friss, föld feletti szárát, illetve nedűjét, a következőkre használják: a skorbut megelőzésére, vértisztításra, az emésztés megkönnyítésére és vizelethajtásra.

A tanulmányok kimutatták, hogy ez a gyógynövény csökkenti az oxidatív stresszt, és növeli az antioxidáns kapacitást az állatok esetében. A tudósok évek óta tanulmányozzák a növény molekuláris összetevőit, mint az izotiocionát és a fitonutrienseket, amelyek felveszik a harcot a szabad gyökök elleni küzdelemben – egy igen forró téma a számos klinikai rendellenességek, és a rák elleni küzdelemben résztvevő kutatók számára.

Fűszer és gyógynövény vegyszermentes palántáink

Minden fűszer és gyógynövény vegyszermentes palántánk bio minősítésű kertészetből származik.

A különleges kínálat folyamatosan változik. A különböző fajokból, fajtákból álló készletünk változik és ahogy elfogy egy-egy idény növény ELFOGYOTT címkével látjuk el a webáruházban.

Az új fajokat, fajtákat elsőként a Biokiskert és a Bio-Gazdabolt Facebook oldalán mutatjuk be, az aktuálisan ültethetőket pedig mindig az utolsó Biokert Magazinban tesszük közzé, ahol segítséget is adunk a választáshoz és a kezeléshez.

Palántáink többségét (limitált, csomagonkénti maximum 10 db-os mennyiségben) házhoz szállítással ki is küldjük, de ha lehet akkor a telephelyi átvételt javasoljuk!

palántáink bio minősítésű házi kertészetből származnak”

Rendszerben gondolkodunk!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

A Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
A FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.