Zalán 30g

Zalán 30g

590 Ft

Lapos tarka szemű futóbab.

Elfogyott

Cikkszám: VegyszmV-BAB-RD096.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Zalán karósbab vegyszermentes zöldség vetőmag 30g

A Zalán karósbab vegyszermentes zöldség vetőmag 2-3 méterre is megnövő, támrendszert igénylő, nagy szemű tarka Lima-bab.

Hüvelye 10-12 cm hosszú és 2,5 cm széles melyben 3-4 lapos, nagyméretű, szép piros-barnás rajzolatú mag fejlődik.

Zsenge magja a zöldbabhoz, száraz magja pedig az étkezési babhoz hasonlóan készíthető el.

Szárazságtűrő, betegség-ellenálló fajta.

A támrendszerét vetés előtt alakítsuk ki. Leggyakoribb, hogy 4 karót 0,5m-es négyzet sarkán leszúrunk és azt 150-170 cm magasan összekötjük és azok mellé vetünk 2-3 szem babot. Vetésmélység: 3-4 cm.

Betakarítás: szárazbabnak teljes érés után szedjük és 48 órára helyezzük mélyhűtőbe zsizsikteleníteni.

Vetés szabadföldbe: április második fele-július végéig

Betakarítás ideje szabadföldön: július-október végéig

Tartalom: 30g

A Zalán karósbab biológiai növényvédelme

A babok nem igényelnek frissen trágyázott talajt, de a komposztot meghálálják. A gyökerükön található gümőkben rendkívül sok nitrogén megkötő baktérium él, ezért kitűnő elővetemény, bár későn kerül le, de őszi káposztafélék, levélzöldségek nagyon jól érzik magukat utánuk. Érdemes bennhagyni a gyökerüket és a talaj baktériumflóráját tovább gazdagítani Algil-Bio oltóanyagunkkal.

A túlöntözés és a lombfelület öntözése hajlamosítja a babféléket a gombás betegségekre, ezért inkább a talajfelülelten öntözzük!

Kártevőik közül első helyen említjük a levéltetveket. Amikor észrevesszük érdemes lehet valamilyen növényi kivonattal (pl.: Csalánlé, vagy Fitokondi) megpróbálkozni, nagyon makacs fertőzés esetén pedig olyan narancsolajos készítményeket válasszunk, mint a  Wetcit

Gombás és bakteriális betegségeik ellen érdemes terméshozástól Polyversummal permetezni.

Ennek használatához iránymutatást ad, az alábbi video:

A polyversum használata

A “kukacosságot” okozó molyok és bagolylepkék ellen leghatékonyabban mini petefürkészeinkkel lehet védekezni.

Vegyszermentes zöldség vetőmagok

A Biokiskert kezeletlen, azaz csávázatlan vetőmagjai olyan nagy múltú vetőmag előállító cégektől származnak, amelyek minden esetben igazolják a vetőmag származását és vegyszermentességét. Ennek a tényét a tasakon saját jelöléssel feltüntetjük. Biogazdálkodók számára mi szolgáltatjuk a minősítő szervezetek által elfogadott formában az erről szóló igazolást. Ehhez a vásárláskor jelezni kell, hogy ökológiai gazdálkodásban kerül felhasználásra a vetőmag.

A vegyszermentes vetőmag nem ökológiai gazdálkodásból származik és nem elsősorban ellenálló képességre szelektált. Az anyanövényeknél a vetőmagtermelők még vegyszeres növényvédelmet használtak, a termésérés időszakában viszont már nem kezelték, illetve a vetőmagok tisztítása, szárítása után sem vonták be semmilyen biogazdálkodásban nem engedélyezett anyaggal.

Ezekből a vetőmagokból nem származik szermaradvány a belőlük termelt növényben, de nem bio vetőmagok!

Rendszerben gondolkodunk!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.