Zelíz

Zelíz

4 500 Ft

Régi magyar fajta, erős ellenálló fája és jól tárolható, finom gyümölcsei teszik érdekessé a fajtát.

997 készleten

Cikkszám: SZGY-ZELIZ-ALMA-FAR018.
Kategóriák: , .

A Zelílz alma szabadgyökerű gyümölcsfa oltvány gyümölcse közepes méretű, kúpos.

Színe sárgás, amely kissé pirosas. Húsa hófehér tömött.

Tömeg 1 kg
Bio besorolás

csomagolás

Faj

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Zelíz alma szabadgyökerű gyümölcsfa oltvány

A Zelíz alma szabadgyökerű gyümölcsfa oltvány régi fajta, melynek igazi eredete nem ismert. Erős fája, hosszan eltartható finom gyümölcsei teszik alkalmassá biokertekbe. Valószínűsíthető származási helye a Duna-Tisza köze (Cegléd, Nagykőrös, Kecskemét, Szeged). Nagykőrös vidékén már 150 évvel ezelőtt is ismerték.

Vadalma magoncra oltjuk, így különösen ellenálló, hosszú élettartamú fát kapunk. Kissé későn fordul termőre, de nagyon bőtermő és nem alternál. Fő termőtája az Alföld, a homokos talajt jól bírja.

Fiatalon gyenge növekedésű, gyakran kissé görbe fát nevel, inkább magasabb törzsű fa lesz belőle. Koronaalakítás után ritkán szabad metszeni, akkor is enyhén, mert a metszést nem szereti, esetleg évekig nem terem utána. Lassan, de nagy és terebélyes koronát nevel, melyet néhány évente kicsit ritkítani kell. Kifejlett korában (20-30 év) nagyon nagy lehet, akár 10 méterre is ültessünk tőle más fákat. Gyümölcshullásra nem hajlamos.

Jól termékenyül, szinte minden régi magyar fajta porozza. Téli alma, októberben szedjük és márciusig fogyasztjuk. Utóérést nem igényel.

A Zelíz alma szabadgyökerű gyümölcsfa oltvány gyümölcse közepes méretű, kúpos, tojásdad, enyhén bordázott. Héja sima, vékony, kissé zsíros. Színe sárgás, amely kissé piros fedőszínnel mosott.

Húsa hófehér tömött, leveses. Íze, enyhén savas, kellemes, aromás.

Az alma biokerti növényvédelme:

Az általunk forgalmazott almafák nem fogékonyak a gombás, bakteriális és vírusos fertőzésekre. Ez azt jelenti, hogy az átlagos ellenálló képességük jóval nagyobb, mint a többi almafáé. Ennek ellenére bizonyos kártevők és kórokozók ezeknél is megjelenhetnek.

Leggyakoribb kártevő, az almamoly. Ellene védekezni kell, aminek elsődleges oka nem is az alma “kukacossága” amelyet a molyok hernyói okoznak, hanem az általuk ejtett seben keresztül befertőző monília. Az almafáknál elsődlegesen a gyümölcsmonília jelentkezik, ami ugyan nem jár hajtáselhalással és fapusztulással, de kevés idegesítőbb dolog van, mint az érés kezdetekor, tömegesen lerohadó termés.

A védekezés immár csak petefürkészekkel is megoldható, de a teljes biztonsághoz érdemes az első petefürkész kapszula kihelyezése előtt egy Dipel, bakteriális készítménnyel permetezést beiktatni.

Az almafa levéltetű jól reagál a narancsolajos készítményekre, például a BOROILra

A monília és varasodás elleni védelem fertőzött területeken mindenképpen indokolt, de erre is van biológiai megoldás. Ez már fertőzött, idős fákon is működik és képes tünetmentesen tartani őket. A monília elleni védelem ilyenkor mindenképpen indokolt, de erre is van biológiai megoldás. AMAZON gombaölő baktériummal  permetezzünk a gyümölcsérés kezdetén. Varasodás ellen pedig már a terméskötéstől végezzünk kezeléseket az arra különösen fogékony fajtáknál. Az almafa lisztharmatot is megszünteti ez a kezelés.

Az összes gombás és bakteriális betegség ellen, a tél végi-kora tavaszi metszés után erős lemosó permetezésben (szigorúan rügypattanás előtt!!!!) adjuk narancsolajos készítményt (BOROIL) és beteg fák esetén bioban engedélyezett réz hatóanyagú készítményt (Cuprotonic). Utána beteg növény esetében virágzáskor, egészséges növényeknél pedig közvetlenül a virágzás után permetezzük AMAZON gombaölő baktériummal.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat, biokiskertesz.hu oldalunkon online konzultációt is folytathat szakembereinkkel (Székely Gyöngyvér).
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.