Zsuzsi 250g

Zsuzsi 250g

590 Ft

Klasszikus későn érő, bőtermő, magyar fajta.

28 készleten

Cikkszám: VegyszmV-ZOLDBORSO-RD371.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Zsuzsi velőborsó vegyszermentes zöldség vetőmag

A Zsuzsi velőborsó vegyszermentes zöldség vetőmag egy klasszikus magyar késői velőborsó.

Ellenálló, nagyon nagy magvú, késői, hosszú tenyészidejű fajta. Hüvelyei szép piacosak, könnyen kifejthetők. Frissen és fagyasztva is nagyon finom, jól tartósítható. Régen a magyar zöldborsó konzervek jó részét is ebből készítették. A hüvelyek teljes kifejlődéséig nagyon zsenge, mégis nagy szemeket szedhetünk róla, ha azonban túl sokáig hagyjuk a növényen, megöregedhet, ilyenkor főzhetünk belőle olyan különleges ételeket, mint a borsópörkölt, vagy pürésíthetjük. Lehet belőle igazán finom száraz borsót is készíteni, ha ugyanúgy hagyjuk kiszáradni, mint a szárazbabokat szokás.

Az egészséges és vegetáriánus, vegán táplálkozásban alapvető szerepet tölt be a helyben termesztett fehérjedús élelmiszerek között. Magas a szénhidráttartalma és kalóriaértéke is majdnem egyenértékű a krumpliéval, fehérje tartalma pedig háromszor annyi. Mindezek mellett jelentős C-, B1- és B2-vitaminforrás is, amik szervezetünk számára elengedhetetlenek.

Nagyon bőtermő, szép élénk zöld hüvelyei 9-11 cm hosszúak, általában 10 szem sötétzöld, nagy méretű maggal.

Késői, hosszú tenyészidejű velőborsó, magas szárú (80-85 cm), mindenképpen támasztékkal termesszük! Nem szükséges hozzá túl erős és magas támrendszer. Egy méteres karókra akasszunk valamilyen hálót, amelyre saját maga kacsok segítségével felfut. Anélkül elfekszik a földön, amely a kórokozóknak könnyű bejutást enged és sokkal kevesebbet is terem.

Másodnövényként nem javasolt.

Nagy zöld tömege és magas fehérjetartalma miatt a teljes növény értékes alapanyag a biokertészetben. A szedés utáni maradványokat mindenképpen komposztáljuk, vagy használjuk mulcsnak, mert itt nem lép fel a “pentozán hatás”, hiszen nagyon jó a szén/nitrogén aránya.

A talajt ugyanilyen nagy mértékben gazdagítja nitrogénnel és növeli a humusztartalmat, mert nagy gyökérfelületén rendkívül sok nitrogén megkötő baktérium képes megtelepedni, amelyek szükségesek a talaj természetes tápanyagellátó képességének megtartásához.

A folyamatos szedés érdekében szakaszolt vetése javasolt, vagy korai borsókkal illesszük vetési sorba. Érzékeny az alacsony talaj-hőmérsékletre, ezért korai vetésre nem alkalmas.

Vetőmagszükséglet: 100-120g/10 m2 .

Sortávolság: 30 – 40 cm, tőtávolság 4 – 5 cm, vetésmélység: 5 – 7 cm, (laza talajon mélyebben).

Optimális csírázási hőmérséklet 10 – 13 0C felett, csírázási idő: 9-13 nap.

Általános ellenálló képessége jó, de mivel hosszan van a termőhelyen, ezért több kártevő megtalálja.

Tipp: a káposztafélék, a retek és a korai répa jó szomszédai, de hagymát ne ültessünk mellé!

Vetés szabadföldbe: április-május

Betakarítás ideje szabadföldön: június második fele-július vége

Tartalom: 250g

A velőborsó biológiai növényvédelme

A borsófélék gyökerein lévő ún. gümőkben nitrogén megkötő baktériumok élnek, így trágyázást nem igényelnek, viszont kitűnő talajjavítók. Érdemes bennhagyni a gyökerüket és a talaj baktériumflóráját tovább gazdagítani  AlgilBio oltóanyagunkkal.

A magokat nedves csávázással érdemes előcsíráztatni/csávázni Fitokondival

Az akácmoly az első károsítója, amely ellen már agrotechnika is elegendő lehet. Ez a betakarítás utáni talajkezelést jelenti, azaz a maradványok eltávolítását, komposztálását, a talaj bolygatását (lazítás) és a vetésváltást. Komolyabb esetekben ARTIS-os talajfertőtlenítés is indokolt lehet. Permetezéssel a Dipel nevű bakteriális készítmény alkalmazható virágzáskor.

A borsózsizsik a legbosszantóbb kártevője, hiszen általában ettől “kukacos” a borsó. Védekezésre az egyik leggyakoribb házi módszer, ha néhány napra mélyhűtőben lefagyasztjuk a zsizsikes borsót, ezáltal ugyanis zsizsikteleníthetjük. Utána, amikor átmossuk a borsót, a megrágott szemek súly könnyebb, így feljönnek a víz felszínére, ezáltal ki tudjuk szedegetni a rossz szemeket.

A zöldborsó levéltetű és borsótripsz is károsíthatja. Biológiai védekezésben ellenük megfelelő a narancsolajos permetezéssel történő gyérítés (Wetcit), amelyet a probléma megjelenésekor lehet végezni.

A késői borsókat már a bagolylepkék is elérik Ezekre a petefürkészeink használhatók eredményesen ökológiai termesztésben.Ezek a kis élőlények nagyban csökkentik a többi kártevő számát is.

Kihelyezésükről nézzék meg az alábbi videót:

VIDEO

Gombás és bakteriális rothadás ellen Polyversum készítményünk nyújthat védelmet.

Vegyszermentes vetőmagok

A vegyszermentes vetőmag nem ökológiai gazdálkodásból származik és nem elsősorban ellenálló képességre szelektált. Az anyanövényeknél a vetőmagtermelők még vegyszeres növényvédelmet használtak, a termésérés időszakában viszont már nem kezelték, illetve a vetőmagok tisztítása, szárítása után sem vonták be semmilyen biogazdálkodásban nem engedélyezett anyaggal.

Ezekből a vetőmagokból nem származik szermaradvány a belőlük termelt növényben, de nem bio vetőmagok!

A Biokiskert kezeletlen, azaz csávázatlan vetőmagjai olyan nagy múltú vetőmag előállító cégektől származnak, amelyek minden esetben igazolják a vetőmag származását és vegyszermentességét. Ennek a tényét a tasakon saját jelöléssel feltüntetjük. Biogazdálkodók számára mi szolgáltatjuk a minősítő szervezetek által elfogadott formában az erről szóló igazolást. Ehhez a vásárláskor jelezni kell, hogy ökológiai gazdálkodásban kerül felhasználásra a vetőmag.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat.