1205 Budapest Nagykőrösi út 49.

Termékeink vásárlása kizárólag webáruházunkon keresztül lehetséges!

Magazin hírlevél feliratkozás
2022/06/1
2022/05/1
2022/05/02
2022/04/2
2022/04/1
2022/03/03
2022/03/02
2022/03/01
2022/02/1
2022/01/1
202112/3
202112/2
202112/1
202110/2
202110/1
202109/3
202109/2
202109/1
202108/2
202108/1
Biokert Magazin

A gondozásában, Székely Gyöngyvér szakmai irányításával készült. 2022/06/1

Mennyire fontos a biokert?

Jelenleg a válságok kora felé tartunk. Minden felelősen gondolkodó ember igyekszik bebiztosítani magát és családját. Ehhez azonban ökológiai gondolkodásra van szükség.

Öngondoskodás nélkül nem fog menni!

Sokan gyűjtenek pénzt, háborognak a dráguláson, az államtól kapott járandóságok értékvesztésén… pedig a helyzet csak romlani fog. Persze, a háború és a Covid felelőssé tehető ideig-óráig, de a megoldhatatlannak látszó, igazi probléma az éghajlatváltozás. Minden hozzáértő tudja, hogy az ember okozta változások már nem visszafordíthatók. Sajnos az életünk során egyre több gondunk lesz emiatt. Vége a kiszámítható évszakoknak, időjárásnak és termésnek.

Az ember az egész világon, így Magyarországon is tönkretette a természetet. Teljesen lecsökkentettük a biodiverzitást. Gondolkodásunk alapjaiba itta be magát a természetrombolás. Az átlagmagyar minden problémát „KI AKAR IRTANI”. Csak irtószerekben gondolkodik. Irtjuk a gyomot, a rovarokat, a rágcsálókat, a vakondot, a gombákat, a baktériumokat… egyszóval mindent és bármit. Utána pedig várjuk, hogy az ökoszisztéma megoldja a problémákat.

Ha mindent megöltünk a környezetünkben, akkor megyünk ki a „természetbe gyönyörködni”, sajnos azonban az erdeink és mezeink sem bírják már a nyomást és ők is betegek.

A különböző invazív kártevők és kórokozók azért tudnak bejönni, mert egyrészt a környezeti feltételek változnak és már megfelel nekik az itteni éghajlat, másrészt kiirtottuk az őshonos fajokat, így átveszik azoknak a helyét.

Minél inkább „szép, rendezett” kertünk, monokultúrás növényeink vannak, annál több vegyszerre van szükség a fenntartásukhoz. Ma már a bio növényvédelmi készítmények fejlesztése nagyon előre jár, ez azonban nem jelenti azt, hogy a vegyszerek egyszerű helyettesítése megoldást jelent.

A megoldás a gondolkodásunk átállítása. A gyep-tuja ökosivatag, az egyforma növényekből álló sövény, vagy virág tenger nem normális dolog. Feláldozzuk a látványért a biológiai sokféleséget és kertünket ugyanolyan monokultúrás természetrombolóvá tesszük, mint a szántóföldjeinket a mezőgazdaság. Utóbbinak azonban van rá mentsége, mert élelmiszert állít elő, de egy magánember teljesen öncélúan, értelmetlenül irtja az élőlényeket ahelyett, hogy segítene legalább otthon beállni egy egészséges ökológiai egyensúlyt.

A biokertész ezt teszi és lehet, hogy utolsó menedéket nyújt olyan fajoknak, amelyek segíthetnek egyszer beállítani egy normális élelmiszer termelést. Tulajdonképpen a biokertek önfenntartó rezervátumok.

 

 Mire lesz szükség a fenntartható biokerthez a válságok korában?

 Először is területhez.

Sajnos a városlakók, akiknek nincs kertjük, nem fognak tudni előállítani élelmiszert. A mesterséges zöldségtermesztés (vertikális kert, akvakultúra, stb.) nevében is benne van, hogy mesterséges, tehát nem lehet bio. Úgy tűnik ebbe az irányba megy az emberiség, hiszen ezeket a Marson is meg lehet majd valósítani. A hozzá szükséges dolgok azonban egy válságban nem fognak rendelkezésre állni. Energia és víz szolgáltatás nélkül ezek a rendszerek le fognak állni, nem beszélve a hőségről és a drága vetőmagokról, műtrágyákról.

Másodszor vízhez.

Fúrassunk kutat és kezdjük el gyűjteni az esővizet, létrehozni vizes élőhelyeket!

Már most sem lehetséges hazánkban öntözés nélkül zöldséget termelni és a víz egyre kevesebb lesz… illetve egyre kiszámíthatatlanabb. Kezdjünk takarékoskodni vele! Ne hagyjuk elfolyni sem az esővizet, sem például a mosogató, vagy fürdővizet.

Használjunk olyan tisztító és tisztálkodó szereket, amelyek nem károsítják a növényeket és öntözzünk a „szürke vízzel”!

Mindig takarjuk a talajt, minimalizáljuk a párolgást! Öntözzünk a talajban és a talajfelszínen! Mindenből válasszuk a legkevésbé bonyolult megoldást. A sok alkatrészt tartalmazó dolgok, ha elromlanak, lehet hogy javíthatatlanok lesznek, mert például leáll a gyártásuk, de a slag, az ejtőtartály, a beásott vizes palack, vagy az öntözőkanna mindig használható lesz.

Hozzunk létre biztonságos vizes élőhelyeket. Ezek olyan kis felületű tavacskák, melyeknek van mély részük is. Egy másfél méter átmérőjű, 80 cm mély gödör már megfelelő. Béleljük valamilyen vízmegtartó anyaggal, egyik oldalán alakítsunk ki egy sekélyebb öblöt és időnként töltsük fel vízzel. Tegyünk bele néhány növényt és apró élőlényt. Ez lehet néhány hal, ebihal, vagy bármi egyéb ami megeszi a szúnyoglárvákat. Nem kell dizájnos kerti tó. Bővel elég ha a kert egyik sarkában eldugjuk, mert a hasznos élő szervezetek számára tartjuk fenn. Persze lehet szemet gyönyörködtető természetes úszómedence, azaz fürdőtó is, de arra azért keveseknek van lehetősége.

Harmadik elengedhetetlen dolog a növényi természetes tápanyagok biztosítása. Szinte minden szerves anyagot komposztáljunk. A legundorítóbb állati hulladékok a legfontosabbak. A megromlott tej, tojás, a házikedvencek trágyája biztosítja a nitrogént a növények számára. Ezeket keverjük a komposztba, ahol a baktériumok és gombák átalakítják a növények számára közvetlenül felvehető formába az egész hulladékot.

Close up of a gardener turning a compost pile with a garden fork.

Itt is törekedjünk az egyszerű megoldásokra. Minél nehezebben javítható, vagy pótolható valami, annál bizonytalanabb. Szögeljünk inkább össze 4 raklapot, takarjuk le egy kiszolgált szőnyegdarabbal és tökéletes komposztot tudunk majd előállítani a legnagyobb válság idején is.

Próbáljunk beszerezni szerves trágyát, hogy a nagy termőképességű növények hirtelen megemelkedő tápanyagigényét is ki tudjuk elégíteni. Erre a nálunk kapható 25 kg-os ORGEVIT trágyát ajánlom, mert fajlagosan nagyon olcsó, jól tárolható és kevés kell belőle.

Nagyon fontosak (főként az elején) a bakteriális oltóanyagok, amelyek a megfelelő komposzt kialakításában és a folyamat gyorsításában segítenek. Legnagyobb termőképességet a Natur Terrával biztosíthatjuk a termékeink közül, hosszabb távú talajjavítás esetére pedig az AlgilBio ajánlható.

Végül pedig a megfelelő szaporítóanyagok biztosítása a feladat.

Vásároljunk minél ellenállóbb, visszafogható, természetes fajtákat! Kísérletezzünk, hogy melyik válik be legjobban a kertünkben és fogjunk vissza róla vetőmagot, szaporítsuk tőosztással, bujtással, vagy oltással. Ezek a megoldások sokkal egyszerűbbek, mint gondolnánk. A Biokiskert teljes növényválasztéka erről szól. Sokan kérdezik, hogy miért különlegesek a növényeink, ha egyik sem tud olyan nagy, olyan szép, olyan hupilila, vagy kacsalábon forgó termést produkálni, mint a legtrendibb kertészetek kínálatában szereplők…

A nálunk kaphatók mindegyike alkalmas biokerti termesztésre, egyszerű szaporításra és biológiai növényvédelemre. Ezeket elegendő egyszer megvásárolni, mert könnyen szaporíthatók és védhetők. A „korszerű” hibridek lényege, hogy ne legyen reprodukálható és mindig újra meg kelljen vásárolni.

A bio zöldség vetőmagjaink hatalmas választékából évről-évre lehet újabbakat kipróbálni és ha jól működik a kertünkben, akkor véglegesíteni, azaz magot visszafogni.

Palántáinkat, cserepes növényeinket biogazdaságokban állítjuk elő, minden műtrágya és kémiai növényvédelem nélkül, ezért stressz nélkül kiültethetők. Soha nem annyira szépek, mint mesterséges társaik, kiültetés után viszont sokkal egészségesebb növények fejlődnek belőlük.

 

Esők után gombák

Mindenki tudja, hogy a kórokozó gombák szaporodásához víz kell és meleg. A betegségek megjelenéséhez pedig gyenge növények. Most mindez egyszerre adott, tehát igazán nagy baj lehet hamarosan.

Jó hírünk, hogy a kutatások és fejlesztések nyomán folyamatosan bővül a fegyvertárunk.

Eddig a leghatékonyabb gombaölő gombáink sem voltak jók mindenre, ezért egyéb készítményeket, anyagokat is alkalmaznunk kellett, különböző bonyolult kombinációkban. Mostanra a TrifenderPolyversum duó kiegészült egy bacillus mojavensis készítménnyel, az Amazonnal.

Jelenleg mi teszteljük és már nagyon sok jót tudunk róla, de jövő tavaszra tudunk csak végleges technológiákat adni hozzá.

Elsőként a Trichoderma gombát tartalmazó agresszív talajlakó hiperparazita Trifedert ismertük meg, amely a mai napig leghatékonyabb fegyverünk azok ellen a gombabetegségek ellen, amelyek már megtelepedtek adott helyen. Persze veteményesben a valódi megoldás a helyes vetésváltás lenne, de gyümölcsösben időszakosan, néhány évente például a monília gyérítésére tökéletes.

Egy speciális kezelés erejéig virágzásban is használtam eddig, de csak azért, mert a szuper Polyversum gombaölő gombánk csak melegben szaporodik, márpedig bizonyos gomba kórokozók jóval alacsonyabb hőmérsékleten is fertőznek. Ilyen például a tafrina és a monília.

Sajnos ezek a hiperparazita gombák a lisztharmatok ellen nem érnek semmit.

Ez volt az oka, hogy nálunk soha nem lehetett kapni lisztharmatra érzékeny növényeket és a kén kiváltására erősen lúgos (Vitisan, Prosilicon) és narancsolajos (Wetcit, PrevGold) bio permetszereket tartottunk.

Az általunk most tesztelt bacillus mojavensis (Amazon) mindenhol a biológiai növényvédelmi kutatások kereszttüzébe került. Általánosságban ahogy a Polyversum is a növény felszínén elpusztítja a kórokozókat, majd egy ideig a kiszorítás elve alapján nem enged oda újakat, közben pedig, mint egy védőoltás, ellenanyagok termelésére készteti a növényt.

Eddigi megfigyeléseink abba az irányba mutatnak, hogy ez a két termék nem kiváltja, hanem kiegészíti, erősíti egymást.

Legfontosabb eredményünk, hogy a bacillus mojavensis (Amazon) meggyógyítja a lisztharmat fertőzést. Ez egyenlő azzal, hogy használatával immár a lúgos Vitisan lecserélhető vele, ami egy normális növényfelületi pH megtartást eredményezhet. A Prosilicont még azért nem vetném el, mert a napégés és bogyórepedés ellen szuper készítmény.

A narancsolajos szereket pedig amúgy is csak mellékhatásként használtuk lisztharmatra, elsődlegesen a téli lemosópermetezések tökéletes alapanyagaként és a levéltetvek elleni küzdelemben kellettek a technológiáinkban. Ezek tehát továbbra is alapköveink maradnak.

Következő jó hír, hogy a Bacillus mojavensis már 10 celsius foknál életre kel spóra fázisból. Ez azt jelenti, hogy jó lehet például a monília és a tafrina ellen, már a korai fertőzés fázisában, ezzel tehát végleg ki tudjuk váltani mindazon réz készítményeket, amelyek felhalmozódva, tönkre teszik a talajéletet.

Ezt azért még nem jelenthetem ki, de reménykedem benne… jövőre kiderül.

Folyamatosak a megfigyelések és eredmények. Igyekszem mindig megírni a fontosakat.

Az biztos, hogy az Amazon  monília és tafrina által legyengített növényeket meggyógyítja és életre kelti, ami még nem halt el teljesen. Keverhető NeemAzallal és Fitokondival.

Megtapadásához 6 óra elegendő. UV-ra nem érzékeny, nappal is permetezhető. Lezárt befőttes üvegben egy idényre eltárolható. 10 g kell 10 liter vízbe. 7-10 napig biztosan védi a növényt. Fontos, hogy nem gombaölő szerként engedélyezték, ezért futárral bárhova küldhető!

A gyártóval történt megállapodás alapján idén nagyon olcsón tudjuk adni. 3490 Ft 100 g Amazon, ami 100 liter permetléhez elegendő.

Természetesen igyekszünk ezt hosszú időre biztosítani, de egyrészt a várható alapanyag drágulások, másrészt eddigi üzleti tapasztalataim (ha valami jó, azt „cápák” azonnal elveszik tőlünk, rátesznek egy szép árrést, aztán visszaadják dupla áron) azt mondják, hogy érdemes idén a jövő évi mennyiséget is beszerezni. Ehhez azonban előbb mindenkinek ki kell próbálni. Itt a lehetőség!

Kérem rendeljék meg az Amazon nevezetű bacillus mojavensis készítményt, használják minden növényen, minden gombabetegség ellen és írják meg a tapasztalataikat!

Minden fotónak és leírásnak örülünk a szaktanacs@biokiskert.hu email címre. Az is (sőt, talán leginkább) érdekel, ha valamire, vagy valahogyan nem működött.

 

Utolsó gomba elleni készítményünk egy új, szerves, felszívódó réz, a Cuprotonic. Ebben annyira kevés a réz, mint egy mikroelemes lombtrágyában és cukrokhoz van kötve. Utóbbi azért fontos, mert a növény aktívan veszi fel és szinte csak a beteg sejtekbe kerül be, ugyanis azok cukrok felvétele sokkal magasabb, mint az egészségeseké. Mivel a réz sejtméreg ezért elpusztítja a beteg sejteket a bennük levő kórokozókkal együtt.

Ezt a készítmény már beteg növényeknél használjuk, nem megelőzésre és mindig keverjük, valamilyen erősítővel, például Fitokondival.

 

Kártevő rovarok júniusban

A száraz tavasz a szívókártevőknek, főként a levéltetveknek kedvezett. Mostanra (már ahol volt) kikeltek a katicabogarak. A hétpettyesek és a harlekinek egyaránt. Innen kezdve már sokkal kevésbé intenzíven pusztítják a levéltetveket. Normális esetben a különböző levéltetvek egyedszáma ilyenkorra már lecsökkent egy tolerálható szintre. Sajnos az éghajlati változások erre is hatással vannak és a nem biósok olyan szinten ontják a fákra a totális rovarölőket, hogy a ragadozók száma is jelentősen csökken.

Ilyen esetekre valók a betelepíthető kétpettyes katicák, de az ott tartásukhoz és felszaporításukhoz gondoskodni kell az állandó táplálékról, amelyhez egy növénybank rendszer kell. Erről kollégáink tudnak bővebb felvilágosítást adni, vagy Biokert Építési tanfolyamunk információi alapján alakíthatnak ki komplex, öngyógyító biokertet.

Idén minél hamarabb helyezzenek ki katicákat, hogy legyen idejük elszaporodni!!!

ITT rendelhetők:

kétpettyes katica

Virágaink közül azokat, amelyeket szeretnénk megvédeni a levéltetvektől, érdemes speciális, koncentrált csalánkivonatunkkal permetezni. Biztosan nem égeti meg a szirmokat és a 300-szoros töménység miatt rendkívül hatékony a riasztásban is. Más növényeken, narancsolajos készítményekhez keverve is használható.

Haszonnövényeinken gyérítésre most elsősorban a Boroil narancsolajos készítményünket ajánljuk, mert kímélő a növényekhez de a célra tökéletesen megfelel a jól bevált Wetcit és PrevGold is.

Elindultak a repceföldekről a földibolhák. Szedjünk le minden kedvenc tápnövényüket, vagy takarjuk őket rovarhálóval, fátyolfóliával! Ilyenkor már ne termesszünk ázsiai levélzöldségeket, rukkolát, stb.

Helyezzük ki a petefürkészeket már az egész veteményesre és a díszkertre is, mert hamarosan megérkeznek a komoly lepkekártevők.

Legfontosabb a gyapottok bagolylepke, amelytől immár nemcsak a paprika, de a paradicsom, sőt még a muskátli is „kukacos”. Havonta egy petefürkész kapszula 10 méter sugarú körön belül egy darab lepkehernyót sem enged kikelni. Utána még kétszer lehet ismételni a kihelyezést, de mindig friss kapszulát kell rendelni. Nem működik úgy, hogy megvesszük előre 3 hónapra és addig hűtjük, mert egy hét után elpusztulnak a lárvák, ha nem kapnak meleget a kikelésükhöz.

Segítségükkel megelőzhető nemcsak az alma, körte, birs „kukacossága”, de egyben a gyümölcsmonília is csökkenthető, azaz sokkal kevesebb rohadt gyümölcsöt találunk majd a fa alatt. Ennek az az oka, hogy a levegőben is ottlevő monília spórák az egészséges gyümölcsbe nem tudnak bemenni, csak az olyan sérüléseken, mint például az almamoly hernyóinak a rágásnyoma.

Ha tehát megakadályozzuk az almamoly kártételét, akkor egyben a monília ellen is védekezünk.

A leghatékonyabb védekezés, ha most permetezünk DIPEL bakteriális készítménnyel, majd kihelyezzük a petefürkészeket és azzal egyidőben megismételjük a DIPEL-t.

Egy petefürkész kapszulában 2000 különböző fejlettségű lárva van, amelyek 3 hétig kelnek ki és egy hétig élnek. Mini méretűek (egy gombostűfej negyede), ezért röpképességük 10 méter. Ezen belül minden letett lepkepetét parazitálnak, így ki sem tudnak kelni a hernyók. A mini hernyók ellen pedig a DIPEL hat, még azelőtt, hogy berágnák magukat a gyümölcsbe.

Folyamatosan járjuk ügyfeleinket és elvégezzük a dió burokfúró légy elleni kezeléseket, melynek során meg is tanítjuk a módszert, mert jövőre hivatalosan is tudunk majd eladni ehhez szükséges bio készítményt. Még lehet és érdemes jelentkezni a biogyomber@gmail.com email címen, mert egész nyáron kell folytatni a védekezést, melyhez mindent adunk.

Lassan megérkeznek a kártevők „nehézfiúi” a burgonyabogarak, rózsabogarak, cserebogarak és a poloskák minden színben és méretben.

Ellenük már mindent bevetünk. Nagyszerű megoldás a gyérítésre a porszívó. Bármilyen furcsán hangzik, működik. Egy otthonról kiszuperált porszívó nagyon hatékonyan távolítja el a növényekről ezeket a rovarokat. A legnagyobb kárt okozó lárvák pedig NeemAzallal pusztíthatók el. Amikor nagyobb mennyiségben jelennek meg a lárvák, akkortól kéthetente érdemes kezelni a növényeket NeemAzallal.

A nyári zöldségek (paradicsom, paprika, uborka, cukkini, stb.) bő termését földi poszméheink garantálni tudják, főként olyan területeken, ahol kevés a beporzó.

Poszméh kaptáraink előrendelhetők.

Új vetési idők változó éghajlatunkon

Annyira hosszú már az őszi termesztési időszak, hogy a legtöbb késő tavaszi zöldség egészen július végéig vethető.

A paradicsomok és paprikák helybe vetése már nem ajánlott, a magokat tegyük el inkább jövőre, ha eddig nem kerültek földbe. Van még néhány palánták, érdemes lehet válogatni közülük a megürült helyekre.

A kifejtő babok, sütőtökök, kígyóuborkák, dinnyék, brokkolik, karfiolok, káposzták, leveles kelek, tárolási sárgarépák, paszternákok, burgonya, luffa tök, szárzeller és csemegekukorica azonban még mind vethetők júniusban. Ősszel fognak beérni és többségük sokáig tárolható is. Ez azért fontos, mert a vitaminéhség idején akkor is lesz zöldségünk, amikor a kínálat és a minőség válság nélkül is csapnivaló a boltokban.

Kis kertben is keressünk helyet aminek csak lehet!

Egészen augusztusig vethetők a következő értékes zöldségek:

Fürtös uborkák, cukkinik, tarlórépák, késői retkek, Római és tépősaláták, mángoldok, karalábék, dughagymák, céklák, zöldbabok. Amint kikerül a sorokból valami, azonnal vessük újra és ne csak térben, hanem időben is hasznosítsuk a kertet.

Ehhez persze plusz tápanyag kell, ilyenkor már mindenképpen adjunk újabb adag komposztot, vagy komposztált trágyát. A kínálatunkból erre az Orgevitet ajánlom.

 

 

Univerzális konténeres növények nyárra

Konténeres szőlőink fantasztikusak és már teremnek. Aki most ülteti, az már alakíthatja is a jövő évi vázrendszert és jó termésre számíthat. Lugasok befuttatására tökéletesek a nálunk kapható rezisztens csemegeszőlők.

Szuper málnáink közül a Lubera Twotimer Suganák megérkeztek, azonnal vihetők (gyorsan fogynak) és már ők is teremnek idén.

„Vadgyümölcseink” szintén gyönyörűek és azonnal vihetők. Mind a somok, mind a homoktövisek igazi vitaminbombák lehetnek lefagyasztva télre. A som finomabb és egy csomó minden készíthető belőle, a homoktövis viszont nagyobb mennyiségű antioxidánst tartalmaz. Mindkettő igénytelen, bárhol megél, de porzó kell mellé. Valójában ezek nagy termőképességű, finom nemesített fajták, melyekhez porzót is tudunk adni. 8-10 termőhöz vásároljunk egy porzót.

Virágzó sövénynövényeink közül most a mályvacserjék ültetését javaslom katica telepítésekhez, mert szuper tetűmágnes és virágpor adó növények egyben.

Nyáron konténeres fát csak gyakori öntözés mellett szabad ültetni és ilyenkor is csak az igazán strapabírókat.

Aki szeretné gyümölcsfával enyhíteni a borzalmas hőhullámokban a klímát, annak most négy csodálatos fát tudok ajánlani.

Az első, az igazán elkötelezett környezetvédők és pozitív gondolkodásúak őshonos fája, a Házi Berkenye. Ez a fa képes 5-600 évig életben maradni. Szóval, aki bízik a jövőben és szeretne egy igazán gyönyörű fát ültetni, annak a Házi Berkenyét ajánlom!

A második két valódi szárazság és hőségtűrő fa, mandula. A Tuono és a Supernova. Mindkettő öntermékeny, rezisztens és már terem. Elég nagy lombkoronájuk van, ezért azonnal szép fát fogunk látni a kertben.

A harmadik helyen régi magyar almafáink szerepelnek, melyek nagyon ellenállóak, finomak és jól bírják az átültetést. További előnyük, hogy szinte minden más almafának jó porzói. Ezek a Cigányalma, Tordai Piros, Véralma, Pónyik, és a Bőralma. Nem nőnek igazán nagyra és bírják a koronaalakítást, ezért kisebb helyekre is elférnek.

Végül, de talán elsősorban különleges, új, magyar nemesítésű, oldalrügyön termő mini diófánk, a diólégy ellen is tökéletesen védhető Milotai Kései.

Elképesztő tulajdonságokkal bír ez a pici fa. Nem nő 3-4 méternél magasabbra, mégis többet terem, mint a hatalmas matuzsálemek. Csodálatos méretű és ízű diói már most megkóstolhatók, ugyanis a kicsi, alig 1 méteres, ujjnyi vastag növények már teremnek. Tulajdonképpen a hagyományos diófák minden negatív tulajdonságát felszámolták náluk. Korán termőre fordulnak, kezelhető méretűek maradnak és nagyon sokat teremnek. Érdemes öntözni és trágyázni őket a jövőben is és soha nem lesz gond a karácsonyi bejgli!

Kérem, aki teheti, jöjjön el személyesen telephelyünkre a konténeres gyümölcsökért, mert nagyon megsínylik a szállítást és nem szívesen adjuk fel őket!

 

Új tanfolyami oldalunk

Már nagyon sokan mélyültek el a biológiai növényvédelem rejtélyeiben a tanfolyamaimon.

Most egy új oldalon, a biokiskertesz.hu-n találhatják a legnépszerűbbeket. Válasszák a konzultációs verziót, melynél egy hónapig elérhetik a teljes videós anyagot, melyen én tartom meg az előadást egy írott és fényképes vázlat mellett. Utána pedig be lehet jelentkezni egy élő (zoom) konzultációra velem, ahol minden felmerült kérdésre válaszolok és ha szükséges, szakmai tanácsokat adok.

 

Várok Mindenkit Szeretettel!

 

Kertbaráti Üdvözlettel:

Székely Gyöngyvér

biogazdálkodási szaktanácsadó