1205 Budapest Nagykőrösi út 49.
Bio Kiskert
Magazin hírlevél feliratkozás
202112/3
202112/2
202112/1
202110/2
202110/1
202109/3
202109/2
202109/1
202108/2
202108/1
Biokert Magazin

A gondozásában, Székely Gyöngyvér szakmai irányításával készült. 202112/3

Immár teljes a különleges Bio minősítésű vetőmag választékunk

 

Minden évben ünnep a számomra, amikor megérkezik a következő évi vetőmag készlet. Aztán Karácsonyig elkészítjük a magyar nyelvű fajtaleírásokat, a címkéket, majd felmatricázzuk a zacskókat és feltesszük a polcokra. Ekkortól rendelhető a teljes készletünk.

Hatalmas kínálatunk idén csak ellenőrzött bio vetőmagokból is meghaladja a 600 fajtát. A régi nagy kedvencek mellett, igazi szuper újdonságok is megjelentek. A következő szállítmány a ReinSaat biodinamikus nemesítő központjából februárban érkezik majd, ezért, ami elfogy, azt csak akkor tudjuk majd pótolni. Érdemes minél hamarabb megrendelni a kora tavaszi, illetve olyan vetőmagokat, amelyekből korai palántát kell nevelni. Elsőként valószínűleg az újdonságok és különlegességek fognak elfogyni, ezért most közülük mutatok be néhányat:

Babok közül a Golden Gate igazi újdonság. Gyönyörű, sárga hüvelyű zöldbab, mégpedig futó. Hüvelyei extrém hosszúak, a 25 cm-t is meghaladják. Nagyobb dézsában, akár a balkonon is termeszthetünk friss, roppanós zöldbabot. Annyira bőtermő, hogy biogazdaságokba is ajánlott, természetesen támrendszeren.

Van egy új, brokkolink, a csodaszép kékes-hamvas zöld Leonóra, amely egy nagy fejet hoz, nem nagyon aprózódik. Rövid tenyészideje miatt őszi termesztésre különösen alkalmas.

Karfiol fajtáink közül a nagyon korai Goodman mellett a káprázatosan lila színű di Sicilia Violetto új a bio fajtaválasztékunkban.

A kelek közül van egy új, lila színű fejesedő kelkáposzta a különleges nevű, olasz Violaceo di Verona és egy gyönyörű, nagyon fodros, lila leveleskel, vagy kale, a Rosco. Mindkét növény extra egészséges élelmiszer, igazi superfood, a színüket is adó antociánoknak köszönhetően. Ezek az anyagok növényi stresszhormonok és lehetővé teszik extrém hideg elviselését is, ezért mindkét növény áttelelő.

A cikória salátákhoz megérkezett egy egészen különleges színű fajta, a Castelfranco Fenice. Vajszínű alapon, lilás-bordó cirmos rajzolattal. Nagyon egészséges saláta, nagyon dekoratív kiadásban.

Az ázsiai saláták nagy családját újabb két fajtával bővítettük. Az egyik a Green Wave nevezetű óriás leveleket fejlesztő, hőtűrő fajta. 2-3 hónap alatt éri el teljes méretét. 60 cm-es leveleivel és kilós tömegével az egyik legnagyobb zöldtömeg gyarapodást éri el. Finom, kissé pikáns íze az ázsiai konyha alapnövényévé teszi. Ázsiai káposztának is nevezik. Ide tartozik a Kaito nevezetű kínai kel.

A másik, a már egyre ismertebb Pak Choi testvére a Bok Choi. Az egyik leggyorsabban termeszthető ázsiai levélzöldség. A híres kimchi alapanyaga.

Biokert Magazin

Hagymák közül a Federica, édes, aromás lila hagyma számít újdonságnak.

Gyökérzöldségeink között is megjelentek új fajták. Ilyen a kötött talajokat is jól toleráló Aspra paszternák, az óriás gumójú Albin és az erős lombozatú Mars gumós zeller. Az igazi különlegesség azonban a Chinese Pink Celery, rózsaszín levélnyelű szárzeller.

Az elmúlt években Magyarországra is berobbant a zellerlé őrület és minden modern, egészségtudatos ember friss zellerlevet akar inni. Nem mindenki tudja azonban, hogy ez csak a szárzellerből nyerhető megfelelő minőségben. Ez a csak nálunk kapható különlegesség gyönyörű, fénylő rózsaszín, roppanós, snack zellerszárakat ad, amelyből rózsaszín zellerlé nyerhető.

A dinnyék kategóriájának megérkezett a királya, a Crimson Sweet, amely egy új szelekció, kifejezetten biokerti termesztésre. Hatalmas, csíkos, piros belű, korai görögdinnye.

Az uborkák sem maradtak ki a fajtamegújításból. A különleges, gömbölyű, kicsi Limona egy citromhoz hasonlít, de finom, aromás, édeskés, gyümölcsként fogyasztható uborkaféle. A Nishiki, ázsia fajta, amely a kígyóuborkákhoz tartozik.

Legjobban minden évben az új paradicsomfajtákat várjuk. Idén a Bagni, Kalami, Peela, Rio Grande és

Rio Largo az újdonságok a paradicsom palettán.

Biokert Magazin

A chilik között több újdonsággal is szolgálhatok. A Camillo, élénksárga Jalapeno, és a narancsszínű Leon, melyeknek színe igazán különleges. A Fehér Capela, egy kompakt, törpe növekedésű, bőtermő chili, amelynek felfelé álló bogyói olyanok, mint megannyi mini TV paprika, de vigyázzunk, mert még a bogyiszlóinál is sokkal csípősebb! A habanero orange egy hagyományos habanero, melynek a színe a különlegessége. A színek kavalkádjában leginkább a fekete színű zöldségeket keresik az extravagáns kertészek. Nekik jó hír a ReinSaat saját nemesítésű Mauritz chilije, amely sötét, feketéslila. Aki a kevésbé csípős, gyümölcsös ízű chiliket keresi, annak nagyszerű választás a Yeluna nevezetű, rendkívül bőtermő, narancssárga fajta.

Végül pedig, de nem utolsó sorban bejelentem, az igazi vadpaprikát. Sokszor beszéltem már róla, hogy az eredeti vadpaprikához leginkább a chilik hasonlítanak. Mostantól kapni is lehet nálunk!

Az étkezési paprikák kategóriája bővült legnagyobb mértékben teljesen új, a ReinSaat által nemesített biodinamikus fajtákkal. Ezek az Afrodita, Ajvarski, Hamlet, Maor, Robin, Runa, Roviga, Sweet Julie, Ula ula, Yola és Yoyoma.

A padlizsánok közül a Nala a legújabb, amely erdélyi tájfajták szelekciója.

Biokert Magazin

A fűszer- gyógynövény, hasznos virág kategória legnagyobb újdonsága a Hidcote Blue levendula. Ez az eredeti angol levendula (nem hibrid). Sokkal erősebb és nagyobbra nő, mint a Francia levendula és bár nem étkezési célra való, de illata sokkal erősebb. Talán ennek vannak a legszebb virágai a levendula fajták között, csodálatos mélykék-lila virágzata eléri a 20 cm-t.

Biokert Magazin

Az Oreganók egy újabb fajtájával is jelentkezett idén a ReinSaat. Ez a Samothrake, görög fajta, fantasztikus aromával.

Különleges zöldségfajok közé soroltuk a Cardy Bianco-t, a Litchi Tomato-t ás az Okrát.

Február végén érkezik még néhány új fajta, de már a későbbi vetésű fajokból. Azokat érkezésükkor ismertetem majd.

Következő számainkban folytatom hagyományainkat és fajonként mutatom be a nálunk kapható fajtákat, változatokat.

 

Megérkeztek Ragadozó atkáink!

 

Ha csak egy élő szervezetet ajánlhatnék, amelyet egy komplex biokert növényeire telepítsenek, az biztosan a Typhlodromus pyri  ragadozó atka lenne.

Hogyan “működnek” ezek a ragadozó atkák a biológiai növényvédelemben?

Ragadozo Atka Biokiskert
Ragadozó atka

 

Ezek a Biokiskert áruházban kapható mikro méretű ragadozó rovarok nagyon komoly, hosszú távú védettséget adnak a biokerti évelőknek.

 

A növénykártevő atkákat egy éven belül teljes egészében eltüntetik. Megszűnik például a dió, vagy a szőlő levelinek hólyagosodása és eltűnnek a takácsatkák a dísznövényekről is, ami például a tujáknál életmentő is lehet.

 

A ragadozó atkák azonban ennél sokkal többre is képesek. Ínséges időszakokban (amikor nincs már több kártevő atka) ráfanyalodnak más, apróbb rovarkártevők tojására is. Ezeket nem tüntetik el, de jelentősen gyéríthetik, ami például egy levéltetű inváziónál látványos lehet.

Nem tudok olyan évelő növényt mondani, amelyen ne látszana hasznos segítőink munkája, ha feltelepítik őket.

Rendkívül költséghatékony biokerti megoldás, mert egy filccsík (amelyen kb. 20 megtermékenyített nőstény van), kevesebb, mint 300 forint és elegendő egyetlen egyszer feltelepíteni.

Egy kisebb fára 1 db, egy egybefüggő sövényre (legyen az pl. szőlő, tuja, vagy málna) 3 növényenként 1 db szükséges.

Most előrendelhető, mert évente csak egyszer lehet hozzáférni. Februárban hozzuk be hűtve és akkor ki is kell helyezni a fákra.

Biokert Magazin

Nincs tehát sok idő, kérjük minél hamarabb leadni a rendeléseket!!!

 

 

Ne maradjon le legfontosabb idei tanfolyamainkról!

 

Még lehet jelentkezni januárban induló biológiai növényvédelmi tanfolyamainkra. Ezek egyedülálló lehetőségek és általában évente egyszer-kétszer lehetséges csatlakozni, ezért javaslom a megfontolását!

 

Jelentkezni most a szaktanacs@biokiskert.hu email címen lehet a következő tanfolyamokra:

 

Alapszintű kiskerti biológiai növényvédelmi tanfolyam ZÖLDSÉG

Egymást követő 3 héten választható kedd este 19, vagy szombat délután 14 órai időpont. Ezek „átjárhatók” azaz aki nem tud ott lenni valamelyiken, az be tud jelentkezni azon a héten a másik időpontra. (január 4./8., január 11/15 és január 18/22)

A zoom előadás során bemutatott PPT anyagot emailben elküldjük a tanfolyam végén mindenkinek.

Zöldségfajonként végigvesszük a leggyakoribb kártevőket és betegségeket, valamint az ellenük történő komplex védekezést a legmodernebb bio készítményektől, a hagyományos agrotechnológiai eljárásokon keresztül, egészen az élő szervezetekig.

Ezt azoknak ajánlom, akik már kertészkedtek, de még nem profik. Ugyanennek folytatása lesz a gyümölcsös biológiai védelme februárban.

Biokert Magazin

Másik élő-online tanfolyamunk, amelyre most lehet jelentkezni:

Haladó biológiai növényvédelmi tanfolyam ZÖLDSÉG

Egymást követő 3 hétben szerdánként este 18 órától-tól (január 5-12-19.) tartom.

Zöldségfajonként, kártevőnként és kórokozónként mutatom be az általunk használt legújabb biológiai növényvédelmi módszereket és termékeket.

Komplex technológiáinkat részletesen megadom.

Ehhez a tanfolyamhoz előképzettség javasolt. Elsősorban olyanoknak ajánlom, akik napi munkájuk során használnák a biológiai növényvédelmet. Biokertészek, kertkarbantartók és önellátó gazdálkodást folytatók vannak a fókuszban.

Biokert Magazin

A tanfolyam után igényelhető éves online szaktanácsadás.

 

Minden tanfolyam ára 15.000 Ft +ÁFA

 

 

Miből kell mindenképpen palántát nevelni?

 

A biotermesztés során igyekszünk a lehető legtöbb növényt közvetlenül, végleges helyére vetni.

Érdekes, de ennek ugyanaz az oka, amiért a nem bio kertészek amiből csak lehet palántát nevelnek, csak mi a másik irányból szemléljük a dolgot. Tulajdonképpen két szélsőséges kertészeti szemléletet különböztethetünk meg és minden egyéb valahol ezek között helyezkedik el.

A furcsa az, hogy nem a vegyszerhasználat adja a különbséget, az csak egy eszköz.

Az egyik véglet a teljesen mesterséges rendszerek kialakítása. Nagyon sokan villognak a neten azzal, hogy képesek talaj, vagy napfény nélkül otthon növényeket nevelni. Ezek sokkal durvább verziók a természethez való hozzáállás szempontjából, mint a kontrollált vegyszeres szántóföldi gazdálkodás.

Tulajdonképpen az ő gondolkodásuk a Földi ökoszisztémát már egy kiiktatandó rossznak tekinti.

Ezek már például a marsi élet előkészítései is lehetnek és kezdik elhagyni a földi életet. Nem is véletlen, hogy az ilyen gondolkodású emberek többsége férfi és műszaki beállítottságú, illetve zsúfolt városok urbánus lakói.

Kifejezetten röhejesnek tartom, amikor a hazai, mesterséges „paradicsomgyárak” képesek a szájukon kiejteni, hogy majdnem biók…. tulajdonképpen a biológiai növényvédelem néhány vadhajtásának időleges beiktatása mellett műtrágyákból, fűtéssel, világítással (mind fosszilis energia felhasználással jár) gyártanak élelmiszert.

A másik véglet a totális permakultúrás szemlélet. Aki igazán érti a rendszert, az rájön, hogy itt sajnos valóban igaz, hogy egy teljesen extenzív, csak a természet igényeit követő ökoszisztéma már alkalmatlan ennyi embert élelmiszerrel ellátására.

A biotermesztési rendszerek valahol ezek között félúton helyezkednek el.

Mi a lehető legkevesebb mesterséges beavatkozással (főként környezetszennyezéssel) igyekszünk a lehető legtöbb élelmiszert előállítani.

Ez az egyensúlyozás jellemzi a biotermesztés palánta előállítását is.

Biokert Magazin

Amikor egy növényt mesterségesen nevelünk fel, utána kiültetéskor stressz állapotba kerül, ami visszaveti a fejlődését és megreccsenti az immunrendszerét, ezért mindig kevésbé egészségesek, mint a helyben növekvők. Jól látható ez olyankor, amikor veszünk egy zacskó kiváló minőségű paradicsom vetőmagot és palántát nevelünk belőle, majd kiültetjük, ugyanakkor pedig ugyanabból a fajtából elkezdenek kikelni a tavaly elhullott magok a kertben. Ha ezeket megtartjuk, akkor hetekkel később, de sokkal erősebb növények fejlődnek, általában többet teremnek és egészségesebbek. (Ez persze csak addig igaz, amíg a talajban feldúsuló kártevőket és kórokozókat nem vesszük figyelembe).

A másik dolog, ami a biokerti növények palántanevelése ellen szól, az, hogy a gyökércsíra gyors lefelé növekedése egy egészen vékony sejtborításon, a merisztémán múlik, amely a legkisebb sérülésre is leáll és másodlagos merisztémák indulnak, be azaz az intenzív lefelé növekedés helyett egy gyökér”bokrosodás” következik be. A palánták kiültetésekor szinte törvényszerűen sérül ez a réteg, hiszen hozzányomódik a tartóedény falához. A mesterséges dolgokat szerető kertészeknek ez a célja, hiszen így bármit adnak a gyökérzónába, az maximálisan felszívódik, tehát átveszik az irányítást a növénytől, a talajtól, a természettől.

A biokertészek célja, hogy a gyökérzet minél nagyobb legyen és -amennyire lehet- a talaj természetes tápanyag és vízszolgáltató képességére támaszkodjon. Így érhető el egy erős, egészséges, jó immunrendszerű növény. Így csökkenthető a tápanyagbevitel és a növényvédelem.

Vannak azonban esetek, amikor nem tekinthetünk el a palántaneveléstől. Ez pedig a más éghajlatról származó, fagyérzékeny zöldségek termesztése. Közülük is vannak, amelyek későbbi terméshozással ugyan, de szabadföldi, helybe vetéssel is nevelhetők, viszont a hosszú tenyészidejűknél erre nincs esély.

Nézzük mely fajoknál beszélhetünk erről?

Chilik, földicseresznyék, étkezési paprikák, paradicsomok, padlizsán, ázsiai uborkák, okra, articsóka, malabárspenót, zellerek, bazsalikomok, oregano, majoranna, kakukkfű, rozmaring, lestyán, izsóp, menták, levendula, zsálya.

Következő számunkban azokat ismertetem, amelyeknél azért alkalmazhatunk palántanevelést, mert valami másért érzékenyek, vagy érdemes kihasználni a koraiságukat, esetleg nehezen beszerezhetők a vetőmagjaik.

 

Jelentkezés a tél végi metszésre, permetezésre.

 

Sokan várják legnépszerűbb biokerti szolgáltatásunkat a január végétől-március végéig tartó tavaszi metszés-permetezésünket. Ilyenkor szaktanáccsal együtt kezeljük a gyümölcsfákat és diagnosztizáljuk, hogy melyik menthető.

Biokert Magazin

Kialakítunk egy jól kezelhető koronát és megtanítjuk a további kezelését, valamint tanácsot adunk az éves biológiai növényvédelemre az adott fával kapcsolatban. Tájékoztató ár 6000 Ft/db egy közepes méretű, normál állapotú gyümölcsfa teljeskörű kezelése, metszéssel és bio szerekkel történő sebkezelése, lemosó permetezése.

Küldött fotó alapján tudunk pontos árajánlatot adni, kiszállási díjat pedig a helyszín ismeretében. Természetesen nagy gyümölcsöst érintő munkánál egyedi ajánlatot adunk.

Az árajánlat elfogadása után tudunk időpontot adni, ami azonban az időjárástól függően változhat, de erről onnantól már telefonon egyeztetünk a megbízóval.

Mostantól lehet jelentkezni a szaktanacs@biokiskert.hu email címen nálam.

 

Kertbaráti üdvözlettel:

 

Székely Gyöngyvér