1205 Budapest Nagykőrösi út 49.
BIO-22-010_szept_Barackfa_BANNER_1524x70
image001
previous arrow
next arrow
BIO-22-010_szept_Szilvafa_BANNER_800x550
banner
previous arrow
next arrow

Termékeink vásárlása kizárólag webáruházunkon keresztül lehetséges!

Magazin hírlevél feliratkozás
2022/10/01
2022/09/2
2022/09/1
2022/08/01
2022/07/1
2022/06/2
2022/06/1
2022/05/1
2022/05/02
2022/04/2
2022/04/1
2022/03/03
2022/03/02
2022/03/01
2022/02/1
2022/01/1
202112/3
202112/2
202112/1
202110/2
202110/1
202109/3
202109/2
202109/1
202108/2
202108/1
Biokert Magazin

A gondozásában, Székely Gyöngyvér szakmai irányításával készült. 2022/10/01

Közeledik a szabadgyökerű fák kitermelése

Már csak október 23-ig lehet szabadgyökerű gyümölcsfákat rendelni ITT:

Szabadgyökerű gyümölcsfák

Annyira népszerűek ellenállóságra szelektált fáink, hogy jó néhány fajta már fogytán van. Mivel télen nem képződnek újabb csemeték, ezért ami most elfogy, az tavasszal sem lesz már. Szakmai okokon túl, emiatt is mindenképpen az őszi telepítést javaslom.

Amikor lezárjuk a rendeléseket, akkor kezdjük a kitermelést. Biotermesztésre alkalmas fáinkat csak lombhullás után szedjük ki a földből.

Sokan nem tudják hogyan zajlik a kitermelés. Traktorral tolunk végig egy speciális eszközt a talajban, amely egy éles vágóéllel méretre vágja a gyökereket, kiemeli a csemetéket és begyűjti.

Ez az oka, hogy nagyjából egyforma a gyökérméret. A fa növekedési erélye határozza meg, hogy mennyire fejlett a gyökérzet, milyen vastag a főgyökér.

Nem szabad azonban „kilóra” venni a fákat, mert a fejlettebb csemeték sokkal nehezebben erednek meg, főként szárazságban. Aki szép, már kialakuló koronával rendelkező fát kap, az ne örüljön, hanem alaposan metssze vissza, megfelelő koronaalakító metszéssel. Ellenkező esetben túl nagy felületen fog párologni és kiszárad, meghal. Akinek Sprinterrel küldjük ki, azoknak szakszerűen megmetsszük, párazáró módon csomagoljuk és adjuk fel. Semmi bajuk nem lehet akkor sem, ha akár egy héttel később viszik ki amire sajnos volt már példa.

Aki metszés nélkül, vagy más, futárcéggel nem küldhető rendeléssel (például nagy tömegű zsákos termékek és érzékeny konténeres fák) együtt szeretné megkapni, annak a saját futárunkkal is ki tudjuk küldeni.

A szabadgyökerű fák beszállítása és szortírozása idejére felfüggesztjük a konténeres növényeink rendelhetőségét és az egyéb rendelések kiküldési ideje is meg fog hosszabbodni ebben az időszakban. Ennek az az oka, hogy a budapesti telephelyünkön nem fér el mindegyik. November közepétől ismét rendelhetők lesznek a konténeres növények.

 

Ültetés

Sajnos a magyarok két dologhoz értenek igazán: a „ mindent akarok azonnal” és a „Pató Pál úr” verzióhoz.

A biológia azonban sem a sürgetést, sem a késést nem bírja. Azért írom ezt a magazint, hogy mindenre időben kerüljön sor egy biokertben.

Lássuk minek van most itt az ideje:

Az egyszer termő szamócák (földieper) ültetési ideje július-október.

A gyümölcsfák– és bokrok ültetése október elejétől, november végéig tart. Konténereseket máskor is lehet, de nekik is ez az ideális.

Az erdei, őshonos fák ültetése novemberben kezdődik és márciusig zajlik a fagymentes időszakokban.

Aki izgul és szeretne már csinálni valamit, annak az ökológiai gyep vetését, az ökológiai sövények ültetését és a fák ültetőgödreinek kiásását javaslom. Ahol közben sok pajort talál valaki, ott mindenképpen talajfertőtlenítést kell végezni, amíg lehet Nematop-al. Novemberben a hideg miatt már csak az ARTIS gombaölő gomba jöhet szóba.

Diófák alatt is el kell már végezni az ARTIS-os fertőtlenítést, hiszen a dió burokfúró légy lárvái már a talajban várják a tavaszt.

Nem annyira hatékony, mint a Nematop, de a kisebb pajorok és peték elpusztulnak tőle, így gyérítésre alkalmas.

Így néz ki egy ARTIS-al benőtt pajor ami elpusztult:

Az ültetőgödör aljára homokos talajon tegyünk Alginitet, ami egy szuper víztartó ásványi trágya. Utána a gödör 1/3-ig levágott füvet, gyomokat, vagy veteményesből származó növényi hulladékot. Erre jön a trágya (minimum 2 kg granulált, vagy legalább 10 liter zsákos).

Ekkor lehet beoltani talajbaktériumokkal. Én a Natur Terrát javaslom elsődlegesen, vagy az Algilbiót.

Majd kevés föld és arra a fa. Ne hagyjunk „tányért”, viszont hagyjuk a föld felett 5-10 cm-re az oltás helyét.

Agyagos talajon legfontosabb a NAGY (akár egy m3-es markolóval) ültetőgödör. Ilyenkor ne tegyünk Alginitet!

A növényi hulladék, oltóanyag és a trágya marad, de ilyenkor a homok a csodaszer! Szerezzünk homokot, amennyit tudunk és azzal keverjük az eredeti, kiásott talajt, úgy töltsük fel a gödröt.

 

Tanfolyamaink

 Egyre népszerűbbek tanfolyamaink. A komplex Biokert építése, a Biológiai növényvédelem gyümölcs és zöldség már régóta elérhető rögzített formában.

Most folyik a Bio Gyümölcsös telepítése tanfolyam első, élő-online verziója. Ha vége lesz, akkor rögzítjük videóra és úgy is megvásárolható lesz. Mindkét esetben kiküldjük a tananyagot.

Következő a Válságálló biokert tanfolyam lesz, melynek első, interaktív verziójára már lehet jelentkezni ITT

VÁLSÁGÁLLÓ BIOKERT

Limitált a résztvevőszám, ezért ha megtelik, akkor már csak a rögzített lesz megvásárolható később.

Idén az utolsó tervezett tanfolyamunk a Magaságyás 12 hónapja lesz. Reményeim szerint decemberben lesz elérhető

 

Záró Gyümölcs Nyílt Napunk.

Október 22-én szombaton közkívánatra megtartjuk ez évi utolsó Nyílt Napunkat, melyen még lesz lehetőség tanácsot kérni a gyümölcsfa rendeléshez. Ez azonban nem jelenti, hogy az addig elfogyó fajtáinkból is adni tudunk majd. Szóval, aki már tudja mit szeretne, az rendelje meg amint lehet, mert fogynak a fák…

9-13 óráig tart a Nyílt Nap Budapesti telephelyünkön a XX. kerület Nagykőrösi út 49-ben. Szeretettel várunk mindenkit!

A kiszállíthatóság miatt egy rendelésbe csak 5 db szabadgyökerű gyümölcsfát lehet tenni, akkor is ha végül valaki telephelyi átvételt kér. Ilyenkor több rendelésben lehet 5-nél több fát leadni. Már lehet saját futárunkat is kérni irányítószám szerint.

Addig is nagyobb területű gyümölcsfatelepítéshez szívesen adunk szakmai segítséget és egyedi árajánlatot és egyéni kiszállítást is az ugyfelszolgalat@biokiskert.hu email címen.

Közkívánatra ismét lehet az Amazonnal kezelt BIO almáinkból is rendelni a Nyílt Napra:
A Szentmihályi Ökoporta Kft. minősített bioültetvényéről származó, télre betárolható étkezési bioalma
FAJTÁK: Red Idared, Red Jonaprince, Golden és Red Chief
RENDELÉSI EGYSÉG: 5 kg-os vagy 20 kg-os ládás mennyiség rendelhető, felső korlát nincs
Minimum mennyiség: 5 kg
VÁSÁRLÁS: írásban történő ELŐRENDELÉS alapján, az itt elérhető rendelési űrlapon keresztül:
https://forms.gle/bwFX86YSfVio1SDX6
Írásos előrendelés határideje: október 19. szerda éjfél
ÁRAK: I. osztályú : 3.500 Ft/ 5 kg (700 Ft/kg), 12.000 Ft/ 20 kg-os láda (600 Ft/kg)
II. osztályú : 2.200 Ft/ 5 kg (440 Ft/kg), 6.000 Ft/ 20 kg-os láda (300 Ft/kg)
FIZETÉS: a helyszínen készpénzben, KÁRTYÁS FIZETÉSRE NINCS LEHETŐSÉG
FONTOS! A ládás ár NEM TARTALMAZZA a láda árát. Saját göngyölegbe történő átpakolás, illetve M30-as csereláda szükséges, ennek hiányában a láda ára pluszban felszámításra kerül (2.000 Ft)
E-mail cím: szentmihalyi.okoporta@gmail.com

 

Őszi faápolás

Sokan valamiféle kötelező elemnek érzik az őszi lemosó permetezést, miközben nem tudják sem a hogyanját, sem az értelmét.

A lemosó permetezést mindig vegetáción kívül végezzük, mert perzselő anyagokat használunk a szokásosnál nagyobb töménységben. Azaz lombullás után és rügyfakadás előtt, hogy ne bántsuk a fát.

Mindig használunk narancsolajat, ugyanis a benn levő illóanyagok teljesen átjárják a kérget és elpusztítják a benne telelő kártevők és kórokozók jó részét (pl. tetvek, lisztharmat). A komolyabb fertőzésekhez szükség van valami komolyabb gombaölő hatású készítményre. Biotermesztésben néhány rézalapú anyag engedélyezett, de ha lehet kerülendő, mert tönkre teszi a talajéletet.

Akkor tesszük mégis, ha kifejezetten beteg növényről van szó, akkor is inkább kora tavasszal a metszés után közvetlenül.

Én csak ott szoktam ezt ősszel IS! és tavasszal IS, ahol beindítunk egy biokertet és megmentjük a fákat, vagy addig agyon voltak vegyszerezve és átállítunk.

A törzs kezelésére viszont nagyon jó ilyenkor a meszes lekenés.

Most már fejezzük be a fák és cserjék tápanyagellátását és lombtrágyázását is. Amazont és Polyversumot se használjunk már. Az Amazon a zöldségekre még mehet, de tegyük be egy jól záródó befőttesüvegbe és a fáknál várjuk meg a tavaszi virágzást.

Koncentráljunk inkább a talajra, ott is a cserebogár pajorokra, ami ellen NEMATOP-ot használjunk és MOST!!!!

Mindenki nyáron akarja használni ezeket a készítményeket amikor már szétrágják a gyökereket a fáknál, bogyósoknál, gyepnél és mindenhol. A bio készítmények sem hőségben, sem szárazságban nem működnek, MOST van itt az idejük, egészen október közepéig-végéig, a talajhőmérséklettől függően. A használati hőfok a talajhőmérsékletet jelöli (10-30 fok között), ami elképesztően eltér a levegő hőmérsékletétől. Általánosságban az április-május és a szeptember-október jó talajkezelésre bio készítményekkel.

Másik készítmény az ARTIS, amit cseresznyelégy, dió burokfúró légy és földibolha ellen szoktunk alkalmazni. Ennek is hasonló a hőoptimuma, de FIGYELEM: az ARTIS– ban levő rovarölő gomba megöli a NEMATOP-ban levő hasznos fonalférgeket, tehát vagy egyiket használjuk, vagy a másikat egy időben és helyen!!!

Tekintsék meg az alábbi videót a diófák alatti terület ARTIS kezeléséről:

VIDEO

Harmadik termék a Trifender, amely olyan durva gombás fertőzéseket tud legyéríteni a talajban, mint például a monília, a tafrina, a varasodás, a blumeriella, a szilvarozsda… és még hosszan sorolhatnám. Ez azonban tovább bonyolítja a rendszert, mert a benne levő gombaölő gomba megöli az ARTIS-ban levő rovarölő gombát, tehát egyszerre nem használhatók.

Összesítve: Trifender és Nematop mehet együtt, ARTIS egyikkel sem.

Tegyünk fel a fák törzsére ragadós öveket, most nem a hangyák, hanem olyan a fákon telelő kártevők ellen, mint például a téli araszolók.

 

Szaktanács és őszi metszés.

A gyümölcsfa szezon miatt csökken az időm a szaktanácsadásra. Kollégáink őszi metszési munkájának segítésére van már csak kapacitásom novemberben.

Rövid ideig még vállaljuk diófák koronaalakító metszését (maximum lombhullásig).

Beteg gyümölcsfák őszi metszését, lemosását csak decembertől vállaljuk.

Kollégáink fényképes emailre (biogyomber@gmail.com)  árajánlatot adnak és utána egyeztetnek időpontot.

 

Várjunk a vetéssel!

Ahogy várható volt, késő októberig jó kertészkedős időnk van. Végre nincs szárazság, bár a hűvösebb idő miatt csalóka, mert nem vesszük észre annyira. Figyeljük a talajt és ha kell öntözzünk, akkor is ha ősz van!

Szabadföldbe már ne vessünk, várjuk meg a tél-alá vetés optimális idejét, amikor éjszakánként, már van egy-egy talajmenti fagy.

A tél alá vethető növények listája itt található.

Tél alá vetés

Ezek visszahibernálódásra képes növények, melyek nem télen teremnek, csak tavasszal sokkal fejlettebben indulnak és hamarabb hoznak termést.

Aki a téli és kora tavaszi időszakban szeretne csipegetni saját termésből, annak valamilyen takart termesztőberendezés kell. A legegyszerűbb egy ökológiai maggal rendelkező magasított ökológiai dombágyás, amely hosszú ideig bomlik, ami hőt fejleszt. Ez persze nem egy igazi kályha, de a hidegtűrő zöldségek egy fátyolfólia alatt jól elvannak és egy kis friss madársaláta, metélőhagyma, petrezselyem, téli porcsin mindig kerülhet az asztalra.

Nagyobb fóliasátrakban építhetünk komposztkazánt, vagy lótrágyából melegtalpat.

A vitaminhiányos időszakban a szobában is nevelhetünk mikrozöldeket, vagy csírákat.

Hamarosan elérhető lesz egy online tanfolyamom a magaságyások, fóliasátrak kiskerti bio hasznosításáról, megoldásairól, mert egyre többen rendelkeznek már ilyen szuper termesztőberendezésekkel és nem tudják hogyan lehetne tökéletesen működtetni.

Most elsősorban levélzöldség palántáinkat ajánlom figyelmükbe, mert ezek egy része áttelel, másik része takarással egyész télen szedhető, néhány különlegességet pedig szobában is lehet termeszteni. Utóbbiakhoz tartozik a malabárspenót és egy különleges ázsiai évelő spenót.

Megérkeztek már az áttelelő dughagymák (Makói őszi, Makói fokhagyma és Romy lila), a téli saláták és az áttelelő borsó, de próbálkozhatunk petrezselyemmel, sárgarépával is. Állítólag hideg tél lesz, ami nem kedvez sem a rezsiszámláknak, sem az áttelelésnek, de a valóban erre való növények egy kis avar, vagy fátyolfóliás takarással biztosan áttelelnek.

Most kell elduggatni a legkorábbi tavaszi hagymás virágokat az ökológiai gyepekbe, a gyümölcsfák alá, hogy bebiztosítsuk a porzást a méhek beszoktatásával. Ide tartoznak a törpe krókuszok, a fürtös gyöngyike, a hóvirág, a törpe írisz,

 

Árnyékoló fák

GERILLAERDÉSZ mozgalmunk realitása dermesztően gyorsan nő. Még el sem kezdődött a tél már látjuk, hogy a hatósági áras fa nehezen hozzáférhető és az emberek minden fűtésre alkalmas dolgot bespájzolnak. A hozzáférhető tüzifa ára már most az egekben, ha elfogy a tüzelő, akkor a rászorulók nem fogják nézni mit szabad kivágni és mit nem. Egyetlen dolog amit tenni tudunk hogy ültetünk fát, amennyit csak bírunk.

Mára természetvédelmi szakemberekkel egyeztetve kialakult az a fajlista, aminek alapján kialakítjuk erdei-árnyékoló fa kínálatunkat. A gyümölcsfa rendelések lezárásakor megnyitjuk a vásárlási lehetőségüket és kitűzünk egy időpontot november második felében, amikor Nyílt Napot tartunk ezekről a fákról és az ökológiai sövényekről. Akkor adjuk át vásárlóinknak, a GERILLAERDÉSZ mozgalmunkban meghirdetett ingyenes erdei fákat és tanítjuk meg a szakszerű telepítésüket.

 

Ökológiai sövények

Itt az optimális ideje az ökológiai sövények ültetésének.

Kialakíthatunk a kerten belül ehető sövényeket, melyekről mi is csemegézhetünk, de hagyunk gyümölcsöt a hasznos állatoknak is. Ezek búvóhelyet adnak a madaraknak, gondozatlan tövüknél a lehullott levelek rejtekében pedig sünök és poszméhek telelhetnek.

Ide tartoznak például a nemes somok, fekete berkenyék, mézbogyó, mézalmácska, homoktövis.

A beszóródás elleni védelemre a kerítés mellé viszont olyan sövényeket tegyünk, melyekről mi nem fogyasztunk gyümölcsöt, az állatok viszont igen és virágzási sorban ellátják a hasznos rovarokat virágporral. Ezek, mivel télen is búvóhelyet biztosítanak ezért néhány örökzöldet is tegyünk bele, ami a belátást is akadályozza. Ilyenkor azonban ne tujákra gondoljunk, hanem tiszafára, bangitára, stb.

A virágzó bokrok közül például a

A bogyós cserjék közül pedig a húsos som, a fekete bodza, vagy a tűztövis jöhet szóba.

Cserjéink gyorsan fogynak, de folyamatosan hozzuk őket, ezért ha éppen nincs valami amit nagyon szeretnének, nézzenek vissza kicsit később!

Kertbaráti Üdvözlettel:

Székely Gyöngyvér

biogazdálkodási szaktanácsadó