Barion Pixel
1202. BUDAPEST, LÁZÁR UTCA 48.
atka
atka
atka
atka
previous arrow
next arrow
atka
atka
atka
atka
previous arrow
next arrow

Termékeink vásárlása kizárólag webáruházunkon keresztül lehetséges!

BioKiskert Magazin 202109/1

Biokert Magazin

A gondozásában, Székely Gyöngyvér szakmai irányításával készült.
202109/1

Kedves Kertbarátok!

Jó néhány kritikát kaptunk, hogy a régebbi számok nem voltak elérhetők. Ennek oka, a folyamatos technológiai fejlesztésünk, mert új, hatékonyabb bio készítményeket kapunk és alkalmazunk, tehát a régebbi ajánlásaink idejét múlttá válnak.

Szeretném azonban felhívni a figyelmet új, ingyenes tudástárunkra, melyben kultúránként és hónaponként lehet keresni szakcikkeink között.

nyílt napot tartunk új telephelyünkön

Hatalmas az érdeklődés a bio gyümölcstelepítés és különleges növényeink iránt, ezért szakértői csapatunk egy teljes napig áll mindenki rendelkezésére. Immár van elég helyünk minden növényünk és minden vásárlónk számára.

Szeptember 16-án csütörtökön délelőtt 10 órától 18 óráig szeretettel várunk minden biokertészt és érdeklődőt.

Teljes bogyós, cserepes és konténeres kínálatunk a helyszínen elérhető lesz.

Szakértő kollégáim és jómagam segítséget nyújtunk a biokert tervezésében, ismertetjük a növények tulajdonságait, igényeit. Segítünk a választásban és a biológiai növényvédelemben, azon belül is a most aktuális talajkezeléskhez adunk tanácsot.

Elmondjuk és megmutatjuk a bio gyümölcstelepítés fortélyait.

 

 

A gyümölcsök mellett fókuszban lesznek őszi-téli zöldségeink és mesélni fogunk a tél alá vetésről is. Minden látogatónk ajándékba kap egy növénytársítási mátrixot.

konténeres bogyós gyümölcseink

Idén, már két szállítótól is hozunk biotermesztésre alkalmas bogyós gyümölcsöket. Többségük már kipróbált, rezisztens fajta. Az új fajták között olyan lengyel nemesítésűek is vannak, amelyeket kifejezetten az éghajlatváltozáshoz igazodva szelektáltak, például UV tűrésre.

Hosszú évek óta vacillálok például az áfonyák miatt. Tulajdonképpen annyira utálják hazánk talajainak 90%-át, hogy büntetés nekik ha kiültetjük. Ily módon biotermesztésük maximum egy-két tájegységen lehetséges. Vásárlóink azonban kikövetelik ezt a növényt, mert az áfonya termése annyire egészséges és finom. Magyarországon elsősorban mesterséges termesztésük lehetséges, ami nem bio, de lehet vegyszermentes. Ehhez vagy nagy konténerek kellene, vagy teljes talajátalakítás, amely maximum 6-10 évig lesz működőképes. Mindkettő alapja a savanyú, bio tőzeg. Ebbe kell ültetni a növényeket. Ha azonban el akarunk kezdeni játszani otthon a mesterséges áfonya termesztéssel és megadunk neki mindent ua savanyú bio tőzegtől, a bogyós komposztált trágyán keresztül, a savanyított öntözővízig, akkor válasszuk az erre legalkalmasabb, intenzív, nagy termőképességű fajtát a Bluecropot, amelyből most gyönyörű, nagy, már termőképes korú növényeket adunk.

Aki azonban a biokert ökoszisztémájába illő, szuperegészséges új bogyósgyümölcsöt szeretne, annak ajánlom a mézbogyót, melyből a biogazadságokban legjobban teljesítő Jugana fajta kapható nálunk és a mézalmácskát, melyből a Thiessen fajtát ítéltük a legjobbnak. Ez a két növény -sokak szerint- az áfonya legnagyobb konkurensei.

A köszmétéknek nagyon sok elnevezése van, általában egres, vagy piszke a leggyakoribbak. Angolul goosberry. Mi most lengyel nemesítőkhöz fordultunk és hoztunk olyan fajtákat, amelyek jól bírják a hazai körülményeket és még a magas UV sugárzásra sem érzékenyek. A kimondhatatlan nevű, piros Niesluchowski  és Kameniar, hatalmas termőképességű, nagyon finom ízű, ellenálló köszméték. Gyönyörű, nagy, már termő növényeket kapunk közvetlenül Lengyelországból.

Málna kínálatunkra nagyon büszke vagyok. Lubera Twotimer Sugana málnánk eddig is a legjobb volt a hazánkban kapható fajták közül, most azonban kaptunk ebből is óriási, termő töveket, melyek kicsit drágábbak ugyan, de már most ősszel is nagy mennyiség szüretelhető róluk. A kisebb, olcsóbb tövek, csak jövőre fognak felszaporodni, megnőni.

A csúcs azonban az új lengyel fajta a nemesítőközpontból, ahol a régi, közismert Polka fajtát fejlesztik tovább. A jelenlegi csúcsfajta a Dolniwa, amelyből szintén termő töveket adunk.

A ribizliket előző években elhanyagoltuk, mert a biogazdaságokban elkeserítő volt, ahogy a nap megégette őket és rájöttünk, hogy ez a növény “ki fog kopni” a hazai köztermesztésből, mert már nem bírja a fényviszonyokat. Most azonban a hobbikerti termesztést propagáljuk, mert megfelelő árnyékolással, öntözéssel házikerti viszonyok között még sokáig velünk maradhat ez a közkedvelt gyümölcs. Ha pedig vásárolni már nem nagyon lehet majd, akkor igazi kincs lesz a saját kertjeinkben. Sokkal több értelmét látom megtalálni biokertjeinkben a ribizli védett helyét, mint művileg áfonyát termeszteni. Ha pedig ültessünk ribizlit, akkor beszereztem lengyel partnereinktől hatalmas termőkorú ribizliket, de javaslom, hogy aki teheti jöjjön el érte, mert futáros kiszállítás esetén meg kell metszenem őket.

 

Szuper fajta a piros Luna,  a Rolan, a Rosetta és a fekete Triton. Mindegyik hatalmas, bőtermő, finom és ellenálló.

Ha valaki tényleg óriási termőképességű, ellenálló, egészséges és finom bogyósgyümölcsöt szeretne, annak a fekete szedreket ajánlom. Immáron két fajtát kínálunk. Biotermesztésben eddig a Loch Ness jelentette a csúcsfajtát, most azonban megérkezett mellé a Glória, ami szinte ugyanolyan, csak kicsit jobban bírja a tűző napot és a hőségriadókat. Homokos talajokra, alföldi régiókba ezt javaslom.

Utolsó, különleges bogyós, amelyet ma bemutatnék, az a som. A vadon élő húsos som nemesített változatai sokat teremnek, gyümölcseik akkorák, mint egy nagyobb cseresznye és nagyon finomak amikor teljesen megérnek. Frissen, lekvárnak, lének, szőrpnek, aszalva egyaránt tökéletesek, de fagyasztani is nagyon jó. Most a már jól ismert Kazanlaki és a Joliko fajtákat ajánlom. Kissé lassan nőnek, csak két év múlva fognak teremni, de onanntól szinte leállíthatatlanok.

szabadgyökerű gyümölcsfa választékunk

Két faiskolai pertnerünktől alakítottuk ki idei végleges kínálatunkat, melyben minden fajta  alkalmas és ajánlott biotermesztésre. Az idén ajánlott fajtáink tökéletesen beleilleszkednek biológiai növényvédelmi technológiáinkba.

Javaslom a vásárlás előtt alaposan megtervezni, milyen fajtát és hova ültessünk, mert ezek a növények évtizedekre meghatározzák a kert ökoszisztémáját. Jó választásnál és megvalósításnál beilleszkednek a kertbe és javítják a klímát, oltalmat adnak hasznos állatoknak, valamint érzékenyebb növényeknek. Ahova viszont olyat teszünk, amelynek nem felelnek meg az ottani viszonyok, az mindig beteg lesz és a rátelepülő kártevők és kórokozók a kert más növényeit is megbetegítik.

Még egy kicsit dolgoznom kell egy-egy új fajta leírásán, de alapvetően már érdemes böngészni.

 

 

Miért érdemes nálunk vásárolni a szabadgyökerű gyümölcsfákat?

Először is, mert én magam válogatom ki őket az extra minőségű csemeték közül. Másodszor, mert ezekért a fajtákért biztosan vállalom a felelősséget, hogy meg fogjuk tudni védeni őket. Harmadszor pedig mert ezeknek az ültetéséhez tudok megfelelő tanácsokat adni.

Egy, máshol vásárolt, most divatos, de nem ellenálló gyümölcsfa ültetése több bosszúságot okozhat egy biokertben, mintha nem csináltunk volna semmit…

őszi talajkezelések

A talajlakó kártevők és talajban áttelelő gombák ellen ilyenkor a leghatásosabb a bio védekezés. Alapvetően 5-féle talajfertőtlenítésnek nevezhető kezelést tudunk ajánlani.

Ezek mindegyike szelektív, viszont nem használható mindegyik egyszerre. Van egy rendkívül hatékony gombaölő gombánk, amely a kezelt területen szinte minden más gombát elpusztít, ez a TRIFENDER Pro. Hatalmas segítség ez a moníliával, tafrinával, blumeriellával, vagy varasodással fertőzött gyümölcsfák alatt, a fitoftórával fertőzött paradicsomok alá, a peronoszpórás uborkához, a botritises szamócához és a gombás pázsithoz, de kétélű fegyver, mert időlegesen a hasznos gombákat is kiszorítja. Ez az egyik oka, ami miatt kizárólag okszerű-szigetszerű használatát javasolom. Tehát, csak ahol konkrétan előfordult a betegség, ott és azt a részt öntözzük be a készítménnyel. Esti órákban öntözzük ki és kicsit bolygassuk meg a talaj például gereblyével (gyepben is). Következő évre múlik csak el a hatása. Olyan szempontból is érdekes, hogy másik élő gomba készítményünket, a rovarölő ARTIS Pro-t is elpusztítja, tehát egyszerre nem használhatók.

Az ARTIS Pro élő rovarölő gomba készítményünk a fonalférgek ellen és a kisebb rovarkártevők talajban élő alakjai ellen hatásos. Mielőtt lekicsinyellnénk ezt a hatást, elmondanám milyen fő kártevők tartoznak ide:

dió burokfúró légy, cseresznyelégy, földibolha, gyökértetű, tripsz

 

A következő három készítmény, szelektív hasznos fonalférgeket tartalmaz. A fentiek alapján érthető, hogy nem használhatók együtt ARTIS Pro-val, mert az elpusztítja a fonalférgeket, nem nézi, hogy károsak, vagy hasznosak-e?!

Jelenleg legfontosabb a Nematop, amely a cserebogár pajorok ellen rendkívül hatékony. Fertőzésszerűen adják egymásnak tovább, így az egész kertet megtisztíthatjuk tőlük. Három évig a talajban fejlődnek és láthatatlan pusztítást végeznek a növényeinknél. A legtöbb frissen telepített gyümölcsfa haláláért ezek felelősek, de a gumós zöldségeket és a pázsitot is képesek megsemmisíteni. Az igazi baj pedig az, hogy a gyökérrágásuk nyomán legyengülnek a növények, amire mindenféle kórokozó ráfertőz, mi pedig elkeseredünk, hogy milyen vacak, beteges növényeink vannak, pedig csak a cserebogárpajoroktól kellene megszabadítanunk őket.Legdermesztőbb dolog ősszel a spanyol csigák hirtelen megjelenése. A hőségriadós nyári időszakban sok helyen nem is vettük észre a károkozásukat, mert burjánzottak a növények, kevésbé figyeltünk és jól rejtőzködtek. Ilyenkorra azonban felnőtt a teljes generáció és a kevesebb növényen feltűnőbb a rágásuk. Mindenfelé csiganyomokat találunk és ha felforgatjuk a “tereptárgyakat” (mulcs, cserepek, kinnhagyott ládák, stb.) akkor hatalmas, undorító sárgás-barna meztelencsigákat találunk mindenfelé. Ilyenkor peterakás előtt még le lehet gyéríteni az állományt. Kitűnő segítség ehhez a Nemaslug hasznos fonalféreg készítmény, de sajnos az idei évben elég megbízhatatlanul szállított a gyártó.

 

Harmadik hasznos fonalféreg készítményünk a Nemastar, amely lótücsök ellen hatékony. Ilyenkor már kifejlődtek az első éves lárvák is, tehát a Nemastar használat nagyon hatékony és megelőzhetjük vele a jövő tavaszi palántapusztítást. Kevés annál elkeserítőbb dolog van, mint amikor a két hónapig pátyolgatott paradicsom palánták kiültetés után egyszerűen eltűnnek a kertből.

Fontos tudni azonban, hogy mindhárom fonalféreg készítményünk csak arra a kártevőre hat, amire adjuk és nincs megelőző hatása, tehát csak akkor használjuk ha tuti van olyan kártevőnk.

bio földieper palántáink

Nagyon büszkék vagyunk Rescsik László biogazdálkodónk egyedülálló biointenzív szamócatermesztésére, melyet hosszú évek óta segítünk technológiáinkkal, készítményeinkkel, tanácsainkkal. Most van itt az ideje a telepítésnek, ezért elhoztuk a legszebb palántákat vásárlóinknak. Az Elsanta 2 néven szereplő növények biogazdálkodásban végzett szelekcióval jöttek létre, ezért biokerti felhasználásra a legjobb választás!

Mi szeptemberben telepítjük a legtöbb egyszer termő földiepret, biokertekbe is ezt javasoljuk.

Mindig pihentetett területen telepítsünk földiepret és komposzttal, trágyával, illetve még jobb, komposztált trágyával javítsuk alá a talajt. Telepítéskor saját trágyáink közül az Orgevitet javaslom. Végezzünk próbaásást és nézzünk körül “csiagügyben” is! Cserebogár pajor fertőzés esetén használjunk Nematop, spanyol csiga esetén pedig Nemaslug hasznos fonalféreg készítményt.

az őszi paradicsomok aranyat érnek

Óvjuk és érleljük be bioparadicsomainkat, mert olyan anyagokat tartalmaznak, amelyekre immunrendszerünknek óriási szüksége van.

Sokak számára meglepő lehet, de a hazánk minden házi kertjében megtalálható paradicsom tartalmazza talán  a világon legnagyobb mennyiségben és legjobb összetételben ezeket az anyagokat. A környezet és a fajta természetesen befolyásolja ezt, de elmondható, hogy kevés olyan jó dolgot tehetünk az egészségünknek, mint hogy frissen szedett saját paradicsomot fogyasztunk.

Leginkább a különböző antioxidánsokat ismerik az emberek, közülük is legjobban a C-vitamint. Erről nem is mesélnék sokat, csak megemlítem, hogy magyar egyetemi kutatások szerint kíméletes feldolgozás során (80 C alatti hőmérséklet) a paradicsom antioxidánsai deaktiválódnak a legkevésbé a homoktövis után, ami azt jelenti, hogy ezek készítményei meglepően sok ilyen anyagot tartalmaznak!

 

Másik csodálatos anyag a likopin. Ez adja a paradicsom gyönyörű színét. Nevezhetjük rák elleni csodaszernek is. Fantasztikus dolgokra képes és hőkezelés után is megmarad, tehát érdemes eltenni télire bármilyen formában (lé, sűrítmény, lecsó, stb.) Nagyon érdekes, hogy 16-21 C a képződésének hőoptimuma, ami azt jelenti, hogy a nyáriakban hőség idején kevesebb van. Legjobb a szeptemberi paradicsom ilyen célra.

 

Harmadik vegyület típus, amelyről a kutatások egyre újabb betegségekre gyakorolt pozitív hatást bizonyítanak, a polifenolok. Ezek nagyon nagy mennyiségben vannak jelen a paradicsomban. Rendkívül érdekes, hogy a bioparadicsom többszörösét tartalmazza, mint a többi.

 

 

Legújabb kutatásokból kiderült, hogy ennek az az oka, hogy a növény stressz hatására termeli. Mivel az ökológiai termesztésben nem törekszünk minden kártevő, kórokozó és negatív környezeti tényező teljes kiküszöbölésére és inkább a növény immunrendszerét erősítjük, így a küzdelemhez ezt az anyagot használja-termeli. Főként a tájfajták alkalmasak ilyen célú termesztésre.

A beérlelés történhet a növényen. Ilyenkor folytatni kell a védelmet szeptemberben is Dipellel a gyapottok bagolylepke ellen, Polyversummal a paradicsomvész ellen és Neemazallal a poloskák ellen. Az érés gyorsítására, szedjünk le leveleket (ne az összeset!) és adjunk alá a bogyós gyümölcsöknek készült, káliumban dús bio trágyát.

Ha már túl hideg van vagy fertőzött a növény, akkor szedjük le a félérett terméseket és az ablakban érleljük meg.

 

 

Székely Gyöngyvér

biogazdálkodási szaktanácsadó

 

 

0
    0
    Kosár
    Üres a kosár :(Vissza az üzletbe