Barion Pixel
1202. BUDAPEST, LÁZÁR UTCA 48.
atka
atka
atka
atka
previous arrow
next arrow
atka
atka
atka
atka
previous arrow
next arrow

Termékeink vásárlása kizárólag webáruházunkon keresztül lehetséges!

BioKiskert Magazin 202109/2

szerelem első látásra

Sokan szerették volna eddig is saját maguk kiválasztani biokerti növényeiket nálunk. Eddig hely hiányában erre nem volt lehetőség. Most, az új telephelyünkön (Budapest, XX. ker. Nagykőrösi út 49.) először Nyílt Napunk keretében “vezetett túrákat” tartunk növényeink között.

Immár négyen vagyunk, akik be tudjuk vezetni vásárlóinkat a biokertészet titkos világába és megismertetni leendő növényeikkel.

Élő növényeink közül legnagyobb újdonság konténeres gyümölcsfa kínálatunk lesz. Ezeket magunk neveltük a legjobb, ellenálló biokerti fajtákból és a Nyílt nap reggelén tesszük fel a webáruházunkba azért, hogy elsőséget biztosítsunk a választásban azoknak, akik eljönnek hozzánk szeptember 16-án 10-18 óráig. Egész nap, regisztráció nélkül szeretettel várjuk az érdeklődőket. Feketicsi meggyfából sokat hozunk, hogy lehessen válogatni. A szabadgyökerű kínálatunk már elérhető, de szállítani természetesen csak kitermelés után fogjuk október vége felé.

Másik csodálatos növénykategóriánk a bogyós cserjék. Akinek kevés helye van, azoknak ez a tökéletes választás, ha gyümölcsről van szó. Hihetetlenül egészséges gyümölcsök, egészséges növényekről… ez csak biokertben lehetséges. Óriási termőképességű málnák, ribizlik, egresek, melyek már azonnal teremnek és egészen különleges fajták-fajok, melyekről mindent elmesélünk az érdeklődőknek!

A földieprek telepítésére még kb. egy hónapunk van. Használjuk ki! Sok-sok eperpalántából is lehet válogatni!

Télálló, vagy szobában is termelhető különleges cserepes fűszer-, gyógynövény és levélzöldség palántáink ugyancsak megvásárolhatók lesznek, részletes szaktanáccsal.

Természetesen a Nyílt Nap ideje alatt én is várok mindenkit, bármilyen biokertészeti kérdéssel. Közösen meg is tervezhetjük a gyümölcsfa telepítést, ehhez azonban kérem hozzanak (nagyjából) méretarányos alaprajzot és fotókat!

folyamatosan bővül a tudástár

Főoldalunkon közvetlenül a főkép alatt található Tudástárunk, melyet folyamatosan írunk és már szépen telik is. Ebben hónapokra és kultúrákra lebontva is kereshettek, ezért sokkal jobb, mint a Biokert magazinokat végigolvasni évekre visszamenőleg. A Tudástárban ugyanis folyamatosan frissülnek a cikkek, ha valami miatt változik a technológiánk. A változás új kártevők, vagy kórokozók megjelenése, vagy például egy új, hatékonyabb készítmény, megoldás beintegrálása miatt válhat szükségessé.

indián nyár a veteményesben

Évről-évre egyre hosszabb az ősz elejét jellemző meleg időszak és kitolódik a nagy fagyok érkezése. Ez a biokerti veteményesekben két dolgot hoz magával: Egyrészt a nyári zöldségek termőidőszaka kitolódik, azaz megfelelő biológiai növényvédelemmel és tápanyagutánpótlással tovább szedhetők. Másrészt a hidegtűrő tavaszi zöldségek már ősszel is vethetők.

Tulajdonképpen az éghajlatváltozás eljutott egy olyan fokra, ahol már beiktathatunk egy őszi termesztési szezont. Ezt semmilyen tankönyv nem írja, tulajdonképpen kísérleti fázisban vagyunk. Sokminden szól mellette, például a kártevők számának jelentős csökkenése, megvalósításához azonban megfelelő növényekre, termesztési technológiákra és tudásra van szükség. Ezen dolgozunk, de minden információt, visszajelzést, segítséget megköszönünk!

Elsőként az olyan melegkedvelők érése tolódik ki, mint amilyenek a paradicsomok, paprikák, uborkák. Ezen a nyáron már írtam Nektek a magazinban, hogy toljátok ki a másodvetéseket és nyugodtan ültessetek ki palántákat akár júliusban is, sőt, babokból, uborkából vessetek fészekbe júliusban.

Az ilyen másodvetésű növények megfelelő trágyázással és gombák elleni védelemmel akár októberig szedhetők szabadföldön, egyszerű, fűtetlen fóliában pedig akár az első fagyokig is. Fontos, hogy szeptember közepe táján még kapjanak egy utolsó Polyversumos permetezést. Rovarok ellen csak akkor kell védekezni, ha még valóban ott vannak és tényleg kárt okoznak.

 

Lassan 10 éves periódusra igaz, hogy Karácsonyig masszív -10 fok körüli hideg nincsen. Ez magával hozza azt, hogy az enyhe fagyokat elviselő hidegtűrő növényeket simán vethetünk szeptemberben és szedhetünk novemberben, vagy akár december elején. Nem biztos hogy teljesen beérnek, de egy biokerti minőségben korábban is fogyaszthatók. Várhatóan azonban az éghajlat melegedésével és az évszakok további csúszásával

ázsiai zöldség projektünk

Már több helyen szóltam róla, hogy Vera Thao vietnámi barátnőmmel kísérleteket végzünk, melyek során Délkelet-Ázsiában honos zöldségfélék termesztésével próbálkozunk Magyarországon.

Most zajlik a malabár spenót és a spagettibab szüret. Szeptember elején pedig elkezdtük az ázsiai saláták vetését. Az ázsiai saláták nem rokonai az európai salátáknak. Tulajdonképpen a káposztákkal rokonságban álló bordáskelek és borsmustárok népes csoportja ez. Bár Ázsia legmelegebb, trópusi tájain is termesztik, mégis hidegtűrő növényekről van szó. Ez persze messze nem azt jelenti, mint például a leveles keleknél, amelyek -20 foknál is kiválóan elvannak és a melegebb téli napokon még növekszenek is, de a talajmenti fagyokat elviselik.

Azért fontosak ezek az információk, mert a legkomolyabb kártevőik a földibolhák mennyisége már legyérült, így kevésbé kell védekezni ellenük, az ázsiai salátáknak pedig még lesz idejük beérni a komoly fagyok előtt.

gyümölcsöseink záró kezelése

Ilyenkor kezdik el szép lassan visszaszívni a tápanyagokat a fák a leveleikből és előkészítik télre a jövő évi rügyeket. Mivel még elég meleg van ahhoz, hogy a Polyversum gömbaölő gomba működjön, ezért a maradékot, juttassuk ki a gyümölcsfákra. Ez a szuperhatékony bio készítmény még utoljára letisztítja a növények felületét a tél előtt.

A jövő évi rügyek erősítése is lehetséges most egy gyógynövényes permettel. Jó erre a saját készítsésű csalánlé, de a Biokiskertnél kapható Fitokondi

 

 

 

Biokerti Üdvözlettel:

Székely Gyöngyvér

biogazdálkodási szaktanácsadó

0
    0
    Kosár
    Üres a kosár :(Vissza az üzletbe