Brokkoli
Ennek a káposztafélének ugyanúgy húsos virágai adják a "termését, mint a karfiolnak, de itt zöld színű, azaz nagyon egészséges klorofillokat is tartalmaz. Termesztése könnyebb, mint a karfiolé, de a fej jobban hajlamos ún. aprózódásra, melynek során a mellékágakon kisebb rózsák jönnek létre. A kereskedelemben ez hátrány, ezért a nemesítők általában igyekeznek kiszelektálni, de hobbikertekben ez előny is lehet, hiszen ha levágjuk a központi fejet és tovább öntözzük a növényt, akkor még sok kisebb virággal örvendeztet meg minket.
Brokkoli
Biodinamikusan termesztett Demeter minősítéssel rendelkező bio brokkoli vetőmag fajták.
A keresztesvirágúak családjába tartozó növényt mai formájában mintegy 300-400 év óta ismerjük. Valószínűleg a kelet-mediterrán, délolasz Brassica cretica Lam.-ból származik és 16. századi kiválasztással alakult ki.
A Brokkoli utóbbi években egyre jobban terjed a kiskertekben, bővítve a zöldségválasztékot. Miután nem túl igényes, viszonylag könnyen termeszthető, s ami miatt különösen kedvelik a karfiollal szemben, hogy a központi zöld rózsa levágása után a levélhónaljakból még kisebb rózsák fejlődnek, amelyek a fagyokig szedhetők.
A Brokkoli szaporítható közvetlen helyrevetéssel és palántázással, ez utóbbi a gyakoribb. Palántanevelés céljából szabad földre, hidegágyba a magokat május végétől vethetjük, így júliusra kiültetésre kész anyagot kapunk. Szedése némi gyakorlatot igényel, ezért kezdetben inkább korábban vágjuk le a fejet, mint ahogy a bimbók kinyílnak. A leszedett fejekből a véletlenül kinyílt virágokat olíóval csípjük ki. A Brokkoli bimbós termését éles késsel, 20-25 cm-es csonkkal együtt szedjük. A főhajtás végének levágása után az oldalhajtásokon kisebb, de felhasználható fejek képződnek, ezért az öntözést ne hagyjuk abba.
Későbbi magvetéssel, ill. kiültetéssel a komolyabb fagyok beálltáig kitolhatjuk a szedést, sőt egyes fajták enyhébb teleken át is teleltethetők.
A Brokkoli a bimbóskelhez hasonlóan igen nagy az ásványi anyagtartalma, különösen sok kálium halmozódik fel benne. A vitaminok közül elsősorban magas C-vitamin-tartalma érdemel említést, amely megközelíti a zöldpaprikáét és a levélpetrezselyemét, emellett karotintartalma sem lebecsülendő. Friss és mélyhűtött állapotban egyaránt felhasználható. Különösen fontos lehetne a téli, a tél végi zöldségszortiment bővítésében. A Brokkoli vastag, húsos szára nyersen is finom csemege. Nemrégiben kimutattak belőle egy indolszerű anyagot, amely más káposztafélékben, például a bimbós kelben is előfordul, de legnagyobb mennyiségben a brokkoliban található. Ez az anyag a vastagbélrák kialakulásának esélyét csökkenti. Elsősorban a nyersen vagy párolva fogyasztott brokkoli a hatásos „gyógyszer” a rákos folyamat lassítására, illetve kialakulásának megelőzésére.
Ne érje be gyanús eredetű magokkal, válassza a kiváló minőségű ReinSaat bio vetőmag fajtákat.
Brokkoli
Biodinamikusan termesztett Demeter minősítéssel rendelkező bio brokkoli vetőmag fajták.
A keresztesvirágúak családjába tartozó növényt mai formájában mintegy 300-400 év óta ismerjük. Valószínűleg a kelet-mediterrán, délolasz Brassica cretica Lam.-ból származik és 16. századi kiválasztással alakult ki.
A Brokkoli utóbbi években egyre jobban terjed a kiskertekben, bővítve a zöldségválasztékot. Miután nem túl igényes, viszonylag könnyen termeszthető, s ami miatt különösen kedvelik a karfiollal szemben, hogy a központi zöld rózsa levágása után a levélhónaljakból még kisebb rózsák fejlődnek, amelyek a fagyokig szedhetők.
A Brokkoli szaporítható közvetlen helyrevetéssel és palántázással, ez utóbbi a gyakoribb. Palántanevelés céljából szabad földre, hidegágyba a magokat május végétől vethetjük, így júliusra kiültetésre kész anyagot kapunk. Szedése némi gyakorlatot igényel, ezért kezdetben inkább korábban vágjuk le a fejet, mint ahogy a bimbók kinyílnak. A leszedett fejekből a véletlenül kinyílt virágokat olíóval csípjük ki. A Brokkoli bimbós termését éles késsel, 20-25 cm-es csonkkal együtt szedjük. A főhajtás végének levágása után az oldalhajtásokon kisebb, de felhasználható fejek képződnek, ezért az öntözést ne hagyjuk abba.
Későbbi magvetéssel, ill. kiültetéssel a komolyabb fagyok beálltáig kitolhatjuk a szedést, sőt egyes fajták enyhébb teleken át is teleltethetők.
A Brokkoli a bimbóskelhez hasonlóan igen nagy az ásványi anyagtartalma, különösen sok kálium halmozódik fel benne. A vitaminok közül elsősorban magas C-vitamin-tartalma érdemel említést, amely megközelíti a zöldpaprikáét és a levélpetrezselyemét, emellett karotintartalma sem lebecsülendő. Friss és mélyhűtött állapotban egyaránt felhasználható. Különösen fontos lehetne a téli, a tél végi zöldségszortiment bővítésében. A Brokkoli vastag, húsos szára nyersen is finom csemege. Nemrégiben kimutattak belőle egy indolszerű anyagot, amely más káposztafélékben, például a bimbós kelben is előfordul, de legnagyobb mennyiségben a brokkoliban található. Ez az anyag a vastagbélrák kialakulásának esélyét csökkenti. Elsősorban a nyersen vagy párolva fogyasztott brokkoli a hatásos „gyógyszer” a rákos folyamat lassítására, illetve kialakulásának megelőzésére.
Ne érje be gyanús eredetű magokkal, válassza a kiváló minőségű ReinSaat bio vetőmag fajtákat.
Brokkoli
Biodinamikusan termesztett Demeter minősítéssel rendelkező bio brokkoli vetőmag fajták.
A keresztesvirágúak családjába tartozó növényt mai formájában mintegy 300-400 év óta ismerjük. Valószínűleg a kelet-mediterrán, délolasz Brassica cretica Lam.-ból származik és 16. századi kiválasztással alakult ki.
A Brokkoli utóbbi években egyre jobban terjed a kiskertekben, bővítve a zöldségválasztékot. Miután nem túl igényes, viszonylag könnyen termeszthető, s ami miatt különösen kedvelik a karfiollal szemben, hogy a központi zöld rózsa levágása után a levélhónaljakból még kisebb rózsák fejlődnek, amelyek a fagyokig szedhetők.
A Brokkoli szaporítható közvetlen helyrevetéssel és palántázással, ez utóbbi a gyakoribb. Palántanevelés céljából szabad földre, hidegágyba a magokat május végétől vethetjük, így júliusra kiültetésre kész anyagot kapunk. Szedése némi gyakorlatot igényel, ezért kezdetben inkább korábban vágjuk le a fejet, mint ahogy a bimbók kinyílnak. A leszedett fejekből a véletlenül kinyílt virágokat olíóval csípjük ki. A Brokkoli bimbós termését éles késsel, 20-25 cm-es csonkkal együtt szedjük. A főhajtás végének levágása után az oldalhajtásokon kisebb, de felhasználható fejek képződnek, ezért az öntözést ne hagyjuk abba.
Későbbi magvetéssel, ill. kiültetéssel a komolyabb fagyok beálltáig kitolhatjuk a szedést, sőt egyes fajták enyhébb teleken át is teleltethetők.
A Brokkoli a bimbóskelhez hasonlóan igen nagy az ásványi anyagtartalma, különösen sok kálium halmozódik fel benne. A vitaminok közül elsősorban magas C-vitamin-tartalma érdemel említést, amely megközelíti a zöldpaprikáét és a levélpetrezselyemét, emellett karotintartalma sem lebecsülendő. Friss és mélyhűtött állapotban egyaránt felhasználható. Különösen fontos lehetne a téli, a tél végi zöldségszortiment bővítésében. A Brokkoli vastag, húsos szára nyersen is finom csemege. Nemrégiben kimutattak belőle egy indolszerű anyagot, amely más káposztafélékben, például a bimbós kelben is előfordul, de legnagyobb mennyiségben a brokkoliban található. Ez az anyag a vastagbélrák kialakulásának esélyét csökkenti. Elsősorban a nyersen vagy párolva fogyasztott brokkoli a hatásos „gyógyszer” a rákos folyamat lassítására, illetve kialakulásának megelőzésére.
Ne érje be gyanús eredetű magokkal, válassza a kiváló minőségű ReinSaat bio vetőmag fajtákat.