Hagyma

A hagymáké a legnagyobb fajszámú növénynemzetség. Nincs olyan nemzeti konyha, amelyiknek nincs meg a saját hagymaféléje. Termesztésük könnyű, bár nagyon sokféle. 6 fajból termesztjük a legtöbbet. Világszinten első a vöröshagyma, Ázsiában elsősorban a metélőhagymák hódítanak. Mi a gyöngyhagymát szinte csak savanyúságként ismerjük, a póréhagyma pedig világszerte reneszánszát éli. A sarjadékhagymák kevésbé elterjedtek, de koraiságuk és különleges ízük miatt nagyon ajánlom őket. Utoljára hagytam talán a legfontosabbat, a fokhagymát, melyet csak dughagymáról vetünk.

1–12 termék, összesen 16 db
Hagyma

Biodinamikusan termesztett Demeter minősítéssel rendelkező fémzárolt bio hagyma vetőmag fajták.

Alapvetően négyféle hagyma termesztésről kell szót ejtenünk.

Az első a magról termesztett tárolási hagymák. Második a dughagymáról termesztett tárolási hagymák. A kettő között az a legfontosabb termesztési különbség, hogy a dughagyma stabilabbá és gyorsabbá teszi a termesztést. A magról történő termelés hosszabb tenyészidővel számol, ezért az így vetett hagymák jóval később, csak őszre érnek be. Ezen felül jobban kell figyelni a víz és tápanyag ellátásra, mert a dughagyma magában is tartalmazza ezeket. Másik fontos termesztési forma a zöldhagyma hajtatás. Ez azt jelenti, hogy a zöldhagymát fogyasztjuk, amelyet mélyebben ültetünk, vagy töltögetjük, hogy hosszú, fehér (halványított) szárat növesszen.

Utolsó forma különleges hagyma fajtáké, ezek a metélő, gyöngy, salotta, sarjadék, kötöző és póré. Ezeket zölden, frissen fogyasztjuk.

A vöröshagyma Közép-Ázsiából került Magyarországra. Ősrégi konyhai fűszer, amely a főtt és sült ételeink legkedveltebb ízesítője. Illóolajat, B-, és C-vitamint, pektint, guvertint is tartalmaz. A jellegzetes csípős ízét és illatát egy kéntartalmú vegyület, az allilszulfid adja.

Ennek a hatóanyagnak baktériumölő hatása van, ezért a meghűléses időkben a fertőzések megelőzésére is használták.

Gyógyhatású szerként bélféregűzésre, vizelethajtásra, étvágy gerjesztésre, megfázásos tünetek, és köhögés enyhítésére, illetve vércukor csökkentésére is használják.

A vöröshagyma hidegtűrő növény. A növekedés időszakában az optimális hőmérséklet 19 °C. A vöröshagyma növekedését a megvilágítás erőssége és a megvilágítás napi hossza befolyásolja. A hagyma az erős fényt jól hasznosítja. Az erős megvilágítás alacsony hőmérséklettel társulva a lomb tömegét, magas hőmérséklettel társulva pedig a hagyma tömegét növeli.

Házikerti árnyékos fekvésben nem fog sokat teremni. A dughagymáról termesztett zöldhagyma, viszont kis fényigényű, mert levélzete a dughagymában felhalmozódott tartalék tápanyagok mozgósításával képződik. Így a zöldhagyma a fényben szegény téli hónapokban is jól hajtatható.

Mérsékelten vízigényes növény. Folyamatosan nagy talajvíztartalom hatására a hagyma szárazanyag-tartalma csökken, a beteg (gombás és baktériumos) hagymák száma növekszik, és a tárolhatóság romlik.

A dughagymáról ültetett vöröshagyma – néhány szélsőségesen aszályos évjárattól eltekintve – öntözés nélkül is jó termést ad. Ezért hazánkban a dughagymáról ültetett vöröshagyma az öntözetlen szántóföldi vetésforgók növényévé vált.

Túlzott nitrogénellátás hatására nagy lombot fejleszt, a hagymafej szárazanyag-tartalma csökken, a beérés (visszahúzódás) kitolódik, a rosszul visszahúzódó nyakas hagymák aránya megnő, és a tárolhatóság romlik.

A bőséges káliumellátás viszont javítja a tárolhatóságot.

A jó foszforellátás segíti a hagymaburoklevelek képződését.

Reméljük sikerül Önnek is választani a bio vetőmag fajtákból.

Blaugrüner Winter póréhagyma bio vetőmag
  • Biodinamikus
  • póréhagyma
Igazi téli fajta -15 fokig.
  • buborékos borítékban küldjük
1 390 Ft
De Brunswick vöröshagyma bio vetőmag
  • Bio
  • vöröshagyma
Lapított alakú, zamatos vöröshagyma grillezéshez is.
  • buborékos borítékban küldjük
1 390 Ft
RS-Zw-10.20 lilahagyma bio vetőmag
  • Biodinamikus
  • lilahagyma

Hosszan tárolható, enyhe ízű lilahagyma.

  • buborékos borítékban küldjük
1 390 Ft
Gelbe Laaer vöröshagyma bio vetőmag
  • Biodinamikus
  • vöröshagyma
Magról vethető osztrák tájfajta.
  • buborékos borítékban küldjük
1 390 Ft
Grenada lilahagyma bio vetőmag
  • Bio
  • lilahagyma
Nagyon szép, alig csípős lilahagyma.
  • buborékos borítékban küldjük
1 390 Ft
Hannibal póréhagyma bio vetőmag
  • Bio
  • póréhagyma
Korai termesztésű póré, akár fóliába is.
  • buborékos borítékban küldjük
1 390 Ft
Hilari póréhagyma bio vetőmag
  • Biodinamikus
  • póréhagyma
Korai termesztésre is alkalmas óriás póréhagyma.
  • buborékos borítékban küldjük
1 390 Ft
Ischikrona kötözőhagyma bio vetőmag
  • Biodinamikus
  • kötözőhagyma

Legkorábbi zöldhagyma.

  • buborékos borítékban küldjük
1 390 Ft
Metélőfokhagyma bio vetőmag
  • Biodinamikus
  • metélőfokhagyma
Áttelelő levélfokhagyma, amitől nem lesz rossz a lehelet.
  • buborékos borítékban küldjük
1 390 Ft
Rossa Lunga di Firenze sonkahagyma bio vetőmag
  • Biodinamikus
  • sonkahagyma
Lila sonkahagyma, elsősorban friss fogyasztásra.
  • buborékos borítékban küldjük
1 390 Ft
Rote Laaer lilahagyma bio vetőmag
  • Biodinamikus
  • lilahagyma
Jól tárolható lilahagyma, osztrák tájfajta.
  • buborékos borítékban küldjük
1 390 Ft
Schoderleer vöröshagyma bio vetőmag
  • Bio
  • vöröshagyma
Körte alakú, zamatos vöröshagyma.
  • buborékos borítékban küldjük
1 390 Ft
1 2
Hagyma

Biodinamikusan termesztett Demeter minősítéssel rendelkező fémzárolt bio hagyma vetőmag fajták.

Alapvetően négyféle hagyma termesztésről kell szót ejtenünk.

Az első a magról termesztett tárolási hagymák. Második a dughagymáról termesztett tárolási hagymák. A kettő között az a legfontosabb termesztési különbség, hogy a dughagyma stabilabbá és gyorsabbá teszi a termesztést. A magról történő termelés hosszabb tenyészidővel számol, ezért az így vetett hagymák jóval később, csak őszre érnek be. Ezen felül jobban kell figyelni a víz és tápanyag ellátásra, mert a dughagyma magában is tartalmazza ezeket. Másik fontos termesztési forma a zöldhagyma hajtatás. Ez azt jelenti, hogy a zöldhagymát fogyasztjuk, amelyet mélyebben ültetünk, vagy töltögetjük, hogy hosszú, fehér (halványított) szárat növesszen.

Utolsó forma különleges hagyma fajtáké, ezek a metélő, gyöngy, salotta, sarjadék, kötöző és póré. Ezeket zölden, frissen fogyasztjuk.

A vöröshagyma Közép-Ázsiából került Magyarországra. Ősrégi konyhai fűszer, amely a főtt és sült ételeink legkedveltebb ízesítője. Illóolajat, B-, és C-vitamint, pektint, guvertint is tartalmaz. A jellegzetes csípős ízét és illatát egy kéntartalmú vegyület, az allilszulfid adja.

Ennek a hatóanyagnak baktériumölő hatása van, ezért a meghűléses időkben a fertőzések megelőzésére is használták.

Gyógyhatású szerként bélféregűzésre, vizelethajtásra, étvágy gerjesztésre, megfázásos tünetek, és köhögés enyhítésére, illetve vércukor csökkentésére is használják.

A vöröshagyma hidegtűrő növény. A növekedés időszakában az optimális hőmérséklet 19 °C. A vöröshagyma növekedését a megvilágítás erőssége és a megvilágítás napi hossza befolyásolja. A hagyma az erős fényt jól hasznosítja. Az erős megvilágítás alacsony hőmérséklettel társulva a lomb tömegét, magas hőmérséklettel társulva pedig a hagyma tömegét növeli.

Házikerti árnyékos fekvésben nem fog sokat teremni. A dughagymáról termesztett zöldhagyma, viszont kis fényigényű, mert levélzete a dughagymában felhalmozódott tartalék tápanyagok mozgósításával képződik. Így a zöldhagyma a fényben szegény téli hónapokban is jól hajtatható.

Mérsékelten vízigényes növény. Folyamatosan nagy talajvíztartalom hatására a hagyma szárazanyag-tartalma csökken, a beteg (gombás és baktériumos) hagymák száma növekszik, és a tárolhatóság romlik.

A dughagymáról ültetett vöröshagyma – néhány szélsőségesen aszályos évjárattól eltekintve – öntözés nélkül is jó termést ad. Ezért hazánkban a dughagymáról ültetett vöröshagyma az öntözetlen szántóföldi vetésforgók növényévé vált.

Túlzott nitrogénellátás hatására nagy lombot fejleszt, a hagymafej szárazanyag-tartalma csökken, a beérés (visszahúzódás) kitolódik, a rosszul visszahúzódó nyakas hagymák aránya megnő, és a tárolhatóság romlik.

A bőséges káliumellátás viszont javítja a tárolhatóságot.

A jó foszforellátás segíti a hagymaburoklevelek képződését.

Reméljük sikerül Önnek is választani a bio vetőmag fajtákból.

Hagyma

Biodinamikusan termesztett Demeter minősítéssel rendelkező fémzárolt bio hagyma vetőmag fajták.

Alapvetően négyféle hagyma termesztésről kell szót ejtenünk.

Az első a magról termesztett tárolási hagymák. Második a dughagymáról termesztett tárolási hagymák. A kettő között az a legfontosabb termesztési különbség, hogy a dughagyma stabilabbá és gyorsabbá teszi a termesztést. A magról történő termelés hosszabb tenyészidővel számol, ezért az így vetett hagymák jóval később, csak őszre érnek be. Ezen felül jobban kell figyelni a víz és tápanyag ellátásra, mert a dughagyma magában is tartalmazza ezeket. Másik fontos termesztési forma a zöldhagyma hajtatás. Ez azt jelenti, hogy a zöldhagymát fogyasztjuk, amelyet mélyebben ültetünk, vagy töltögetjük, hogy hosszú, fehér (halványított) szárat növesszen.

Utolsó forma különleges hagyma fajtáké, ezek a metélő, gyöngy, salotta, sarjadék, kötöző és póré. Ezeket zölden, frissen fogyasztjuk.

A vöröshagyma Közép-Ázsiából került Magyarországra. Ősrégi konyhai fűszer, amely a főtt és sült ételeink legkedveltebb ízesítője. Illóolajat, B-, és C-vitamint, pektint, guvertint is tartalmaz. A jellegzetes csípős ízét és illatát egy kéntartalmú vegyület, az allilszulfid adja.

Ennek a hatóanyagnak baktériumölő hatása van, ezért a meghűléses időkben a fertőzések megelőzésére is használták.

Gyógyhatású szerként bélféregűzésre, vizelethajtásra, étvágy gerjesztésre, megfázásos tünetek, és köhögés enyhítésére, illetve vércukor csökkentésére is használják.

A vöröshagyma hidegtűrő növény. A növekedés időszakában az optimális hőmérséklet 19 °C. A vöröshagyma növekedését a megvilágítás erőssége és a megvilágítás napi hossza befolyásolja. A hagyma az erős fényt jól hasznosítja. Az erős megvilágítás alacsony hőmérséklettel társulva a lomb tömegét, magas hőmérséklettel társulva pedig a hagyma tömegét növeli.

Házikerti árnyékos fekvésben nem fog sokat teremni. A dughagymáról termesztett zöldhagyma, viszont kis fényigényű, mert levélzete a dughagymában felhalmozódott tartalék tápanyagok mozgósításával képződik. Így a zöldhagyma a fényben szegény téli hónapokban is jól hajtatható.

Mérsékelten vízigényes növény. Folyamatosan nagy talajvíztartalom hatására a hagyma szárazanyag-tartalma csökken, a beteg (gombás és baktériumos) hagymák száma növekszik, és a tárolhatóság romlik.

A dughagymáról ültetett vöröshagyma – néhány szélsőségesen aszályos évjárattól eltekintve – öntözés nélkül is jó termést ad. Ezért hazánkban a dughagymáról ültetett vöröshagyma az öntözetlen szántóföldi vetésforgók növényévé vált.

Túlzott nitrogénellátás hatására nagy lombot fejleszt, a hagymafej szárazanyag-tartalma csökken, a beérés (visszahúzódás) kitolódik, a rosszul visszahúzódó nyakas hagymák aránya megnő, és a tárolhatóság romlik.

A bőséges káliumellátás viszont javítja a tárolhatóságot.

A jó foszforellátás segíti a hagymaburoklevelek képződését.

Reméljük sikerül Önnek is választani a bio vetőmag fajtákból.