Hagyma
A hagymáké a legnagyobb fajszámú növénynemzetség. Nincs olyan nemzeti konyha, amelyiknek nincs meg a saját hagymaféléje. Termesztésük könnyű, bár nagyon sokféle. 6 fajból termesztjük a legtöbbet. Világszinten első a vöröshagyma, Ázsiában elsősorban a metélőhagymák hódítanak. Mi a gyöngyhagymát szinte csak savanyúságként ismerjük, a póréhagyma pedig világszerte reneszánszát éli. A sarjadékhagymák kevésbé elterjedtek, de koraiságuk és különleges ízük miatt nagyon ajánlom őket. Utoljára hagytam talán a legfontosabbat, a fokhagymát, melyet csak dughagymáról vetünk.
Hagyma
Biodinamikusan termesztett Demeter minősítéssel rendelkező fémzárolt bio hagyma vetőmag fajták.
Alapvetően négyféle hagyma termesztésről kell szót ejtenünk.
Az első a magról termesztett tárolási hagymák. Második a dughagymáról termesztett tárolási hagymák. A kettő között az a legfontosabb termesztési különbség, hogy a dughagyma stabilabbá és gyorsabbá teszi a termesztést. A magról történő termelés hosszabb tenyészidővel számol, ezért az így vetett hagymák jóval később, csak őszre érnek be. Ezen felül jobban kell figyelni a víz és tápanyag ellátásra, mert a dughagyma magában is tartalmazza ezeket. Másik fontos termesztési forma a zöldhagyma hajtatás. Ez azt jelenti, hogy a zöldhagymát fogyasztjuk, amelyet mélyebben ültetünk, vagy töltögetjük, hogy hosszú, fehér (halványított) szárat növesszen.
Utolsó forma különleges hagyma fajtáké, ezek a metélő, gyöngy, salotta, sarjadék, kötöző és póré. Ezeket zölden, frissen fogyasztjuk.
A vöröshagyma Közép-Ázsiából került Magyarországra. Ősrégi konyhai fűszer, amely a főtt és sült ételeink legkedveltebb ízesítője. Illóolajat, B-, és C-vitamint, pektint, guvertint is tartalmaz. A jellegzetes csípős ízét és illatát egy kéntartalmú vegyület, az allilszulfid adja.
Ennek a hatóanyagnak baktériumölő hatása van, ezért a meghűléses időkben a fertőzések megelőzésére is használták.
Gyógyhatású szerként bélféregűzésre, vizelethajtásra, étvágy gerjesztésre, megfázásos tünetek, és köhögés enyhítésére, illetve vércukor csökkentésére is használják.
A vöröshagyma hidegtűrő növény. A növekedés időszakában az optimális hőmérséklet 19 °C. A vöröshagyma növekedését a megvilágítás erőssége és a megvilágítás napi hossza befolyásolja. A hagyma az erős fényt jól hasznosítja. Az erős megvilágítás alacsony hőmérséklettel társulva a lomb tömegét, magas hőmérséklettel társulva pedig a hagyma tömegét növeli.
Házikerti árnyékos fekvésben nem fog sokat teremni. A dughagymáról termesztett zöldhagyma, viszont kis fényigényű, mert levélzete a dughagymában felhalmozódott tartalék tápanyagok mozgósításával képződik. Így a zöldhagyma a fényben szegény téli hónapokban is jól hajtatható.
Mérsékelten vízigényes növény. Folyamatosan nagy talajvíztartalom hatására a hagyma szárazanyag-tartalma csökken, a beteg (gombás és baktériumos) hagymák száma növekszik, és a tárolhatóság romlik.
A dughagymáról ültetett vöröshagyma – néhány szélsőségesen aszályos évjárattól eltekintve – öntözés nélkül is jó termést ad. Ezért hazánkban a dughagymáról ültetett vöröshagyma az öntözetlen szántóföldi vetésforgók növényévé vált.
Túlzott nitrogénellátás hatására nagy lombot fejleszt, a hagymafej szárazanyag-tartalma csökken, a beérés (visszahúzódás) kitolódik, a rosszul visszahúzódó nyakas hagymák aránya megnő, és a tárolhatóság romlik.
A bőséges káliumellátás viszont javítja a tárolhatóságot.
A jó foszforellátás segíti a hagymaburoklevelek képződését.
Reméljük sikerül Önnek is választani a bio vetőmag fajtákból.
Hagyma
Biodinamikusan termesztett Demeter minősítéssel rendelkező fémzárolt bio hagyma vetőmag fajták.
Alapvetően négyféle hagyma termesztésről kell szót ejtenünk.
Az első a magról termesztett tárolási hagymák. Második a dughagymáról termesztett tárolási hagymák. A kettő között az a legfontosabb termesztési különbség, hogy a dughagyma stabilabbá és gyorsabbá teszi a termesztést. A magról történő termelés hosszabb tenyészidővel számol, ezért az így vetett hagymák jóval később, csak őszre érnek be. Ezen felül jobban kell figyelni a víz és tápanyag ellátásra, mert a dughagyma magában is tartalmazza ezeket. Másik fontos termesztési forma a zöldhagyma hajtatás. Ez azt jelenti, hogy a zöldhagymát fogyasztjuk, amelyet mélyebben ültetünk, vagy töltögetjük, hogy hosszú, fehér (halványított) szárat növesszen.
Utolsó forma különleges hagyma fajtáké, ezek a metélő, gyöngy, salotta, sarjadék, kötöző és póré. Ezeket zölden, frissen fogyasztjuk.
A vöröshagyma Közép-Ázsiából került Magyarországra. Ősrégi konyhai fűszer, amely a főtt és sült ételeink legkedveltebb ízesítője. Illóolajat, B-, és C-vitamint, pektint, guvertint is tartalmaz. A jellegzetes csípős ízét és illatát egy kéntartalmú vegyület, az allilszulfid adja.
Ennek a hatóanyagnak baktériumölő hatása van, ezért a meghűléses időkben a fertőzések megelőzésére is használták.
Gyógyhatású szerként bélféregűzésre, vizelethajtásra, étvágy gerjesztésre, megfázásos tünetek, és köhögés enyhítésére, illetve vércukor csökkentésére is használják.
A vöröshagyma hidegtűrő növény. A növekedés időszakában az optimális hőmérséklet 19 °C. A vöröshagyma növekedését a megvilágítás erőssége és a megvilágítás napi hossza befolyásolja. A hagyma az erős fényt jól hasznosítja. Az erős megvilágítás alacsony hőmérséklettel társulva a lomb tömegét, magas hőmérséklettel társulva pedig a hagyma tömegét növeli.
Házikerti árnyékos fekvésben nem fog sokat teremni. A dughagymáról termesztett zöldhagyma, viszont kis fényigényű, mert levélzete a dughagymában felhalmozódott tartalék tápanyagok mozgósításával képződik. Így a zöldhagyma a fényben szegény téli hónapokban is jól hajtatható.
Mérsékelten vízigényes növény. Folyamatosan nagy talajvíztartalom hatására a hagyma szárazanyag-tartalma csökken, a beteg (gombás és baktériumos) hagymák száma növekszik, és a tárolhatóság romlik.
A dughagymáról ültetett vöröshagyma – néhány szélsőségesen aszályos évjárattól eltekintve – öntözés nélkül is jó termést ad. Ezért hazánkban a dughagymáról ültetett vöröshagyma az öntözetlen szántóföldi vetésforgók növényévé vált.
Túlzott nitrogénellátás hatására nagy lombot fejleszt, a hagymafej szárazanyag-tartalma csökken, a beérés (visszahúzódás) kitolódik, a rosszul visszahúzódó nyakas hagymák aránya megnő, és a tárolhatóság romlik.
A bőséges káliumellátás viszont javítja a tárolhatóságot.
A jó foszforellátás segíti a hagymaburoklevelek képződését.
Reméljük sikerül Önnek is választani a bio vetőmag fajtákból.
Hagyma
Biodinamikusan termesztett Demeter minősítéssel rendelkező fémzárolt bio hagyma vetőmag fajták.
Alapvetően négyféle hagyma termesztésről kell szót ejtenünk.
Az első a magról termesztett tárolási hagymák. Második a dughagymáról termesztett tárolási hagymák. A kettő között az a legfontosabb termesztési különbség, hogy a dughagyma stabilabbá és gyorsabbá teszi a termesztést. A magról történő termelés hosszabb tenyészidővel számol, ezért az így vetett hagymák jóval később, csak őszre érnek be. Ezen felül jobban kell figyelni a víz és tápanyag ellátásra, mert a dughagyma magában is tartalmazza ezeket. Másik fontos termesztési forma a zöldhagyma hajtatás. Ez azt jelenti, hogy a zöldhagymát fogyasztjuk, amelyet mélyebben ültetünk, vagy töltögetjük, hogy hosszú, fehér (halványított) szárat növesszen.
Utolsó forma különleges hagyma fajtáké, ezek a metélő, gyöngy, salotta, sarjadék, kötöző és póré. Ezeket zölden, frissen fogyasztjuk.
A vöröshagyma Közép-Ázsiából került Magyarországra. Ősrégi konyhai fűszer, amely a főtt és sült ételeink legkedveltebb ízesítője. Illóolajat, B-, és C-vitamint, pektint, guvertint is tartalmaz. A jellegzetes csípős ízét és illatát egy kéntartalmú vegyület, az allilszulfid adja.
Ennek a hatóanyagnak baktériumölő hatása van, ezért a meghűléses időkben a fertőzések megelőzésére is használták.
Gyógyhatású szerként bélféregűzésre, vizelethajtásra, étvágy gerjesztésre, megfázásos tünetek, és köhögés enyhítésére, illetve vércukor csökkentésére is használják.
A vöröshagyma hidegtűrő növény. A növekedés időszakában az optimális hőmérséklet 19 °C. A vöröshagyma növekedését a megvilágítás erőssége és a megvilágítás napi hossza befolyásolja. A hagyma az erős fényt jól hasznosítja. Az erős megvilágítás alacsony hőmérséklettel társulva a lomb tömegét, magas hőmérséklettel társulva pedig a hagyma tömegét növeli.
Házikerti árnyékos fekvésben nem fog sokat teremni. A dughagymáról termesztett zöldhagyma, viszont kis fényigényű, mert levélzete a dughagymában felhalmozódott tartalék tápanyagok mozgósításával képződik. Így a zöldhagyma a fényben szegény téli hónapokban is jól hajtatható.
Mérsékelten vízigényes növény. Folyamatosan nagy talajvíztartalom hatására a hagyma szárazanyag-tartalma csökken, a beteg (gombás és baktériumos) hagymák száma növekszik, és a tárolhatóság romlik.
A dughagymáról ültetett vöröshagyma – néhány szélsőségesen aszályos évjárattól eltekintve – öntözés nélkül is jó termést ad. Ezért hazánkban a dughagymáról ültetett vöröshagyma az öntözetlen szántóföldi vetésforgók növényévé vált.
Túlzott nitrogénellátás hatására nagy lombot fejleszt, a hagymafej szárazanyag-tartalma csökken, a beérés (visszahúzódás) kitolódik, a rosszul visszahúzódó nyakas hagymák aránya megnő, és a tárolhatóság romlik.
A bőséges káliumellátás viszont javítja a tárolhatóságot.
A jó foszforellátás segíti a hagymaburoklevelek képződését.
Reméljük sikerül Önnek is választani a bio vetőmag fajtákból.