Hagyma

A hagymáké a legnagyobb fajszámú növénynemzetség. Nincs olyan nemzeti konyha, amelyiknek nincs meg a saját hagymaféléje. Termesztésük könnyű, bár nagyon sokféle. 6 fajból termesztjük a legtöbbet. Világszinten első a vöröshagyma, Ázsiában elsősorban a metélőhagymák hódítanak. Mi a gyöngyhagymát szinte csak savanyúságként ismerjük, a póréhagyma pedig világszerte reneszánszát éli. A sarjadékhagymák kevésbé elterjedtek, de koraiságuk és különleges ízük miatt nagyon ajánlom őket. Utoljára hagytam talán a legfontosabbat, a fokhagymát, melyet csak dughagymáról vetünk.

1–12 termék, összesen 19 db
Hagyma

Biodinamikusan termesztett Demeter minősítéssel rendelkező fémzárolt bio hagyma vetőmag fajták.

Alapvetően négyféle hagyma termesztésről kell szót ejtenünk.

Az első a magról termesztett tárolási hagymák. Második a dughagymáról termesztett tárolási hagymák. A kettő között az a legfontosabb termesztési különbség, hogy a dughagyma stabilabbá és gyorsabbá teszi a termesztést. A magról történő termelés hosszabb tenyészidővel számol, ezért az így vetett hagymák jóval később, csak őszre érnek be. Ezen felül jobban kell figyelni a víz és tápanyag ellátásra, mert a dughagyma magában is tartalmazza ezeket. Másik fontos termesztési forma a zöldhagyma hajtatás. Ez azt jelenti, hogy a zöldhagymát fogyasztjuk, amelyet mélyebben ültetünk, vagy töltögetjük, hogy hosszú, fehér (halványított) szárat növesszen.

Utolsó forma különleges hagyma fajtáké, ezek a metélő, gyöngy, salotta, sarjadék, kötöző és póré. Ezeket zölden, frissen fogyasztjuk.

A vöröshagyma Közép-Ázsiából került Magyarországra. Ősrégi konyhai fűszer, amely a főtt és sült ételeink legkedveltebb ízesítője. Illóolajat, B-, és C-vitamint, pektint, guvertint is tartalmaz. A jellegzetes csípős ízét és illatát egy kéntartalmú vegyület, az allilszulfid adja.

Ennek a hatóanyagnak baktériumölő hatása van, ezért a meghűléses időkben a fertőzések megelőzésére is használták.

Gyógyhatású szerként bélféregűzésre, vizelethajtásra, étvágy gerjesztésre, megfázásos tünetek, és köhögés enyhítésére, illetve vércukor csökkentésére is használják.

A vöröshagyma hidegtűrő növény. A növekedés időszakában az optimális hőmérséklet 19 °C. A vöröshagyma növekedését a megvilágítás erőssége és a megvilágítás napi hossza befolyásolja. A hagyma az erős fényt jól hasznosítja. Az erős megvilágítás alacsony hőmérséklettel társulva a lomb tömegét, magas hőmérséklettel társulva pedig a hagyma tömegét növeli.

Házikerti árnyékos fekvésben nem fog sokat teremni. A dughagymáról termesztett zöldhagyma, viszont kis fényigényű, mert levélzete a dughagymában felhalmozódott tartalék tápanyagok mozgósításával képződik. Így a zöldhagyma a fényben szegény téli hónapokban is jól hajtatható.

Mérsékelten vízigényes növény. Folyamatosan nagy talajvíztartalom hatására a hagyma szárazanyag-tartalma csökken, a beteg (gombás és baktériumos) hagymák száma növekszik, és a tárolhatóság romlik.

A dughagymáról ültetett vöröshagyma – néhány szélsőségesen aszályos évjárattól eltekintve – öntözés nélkül is jó termést ad. Ezért hazánkban a dughagymáról ültetett vöröshagyma az öntözetlen szántóföldi vetésforgók növényévé vált.

Túlzott nitrogénellátás hatására nagy lombot fejleszt, a hagymafej szárazanyag-tartalma csökken, a beérés (visszahúzódás) kitolódik, a rosszul visszahúzódó nyakas hagymák aránya megnő, és a tárolhatóság romlik.

A bőséges káliumellátás viszont javítja a tárolhatóságot.

A jó foszforellátás segíti a hagymaburoklevelek képződését.

Reméljük sikerül Önnek is választani a bio vetőmag fajtákból.

    Blaugrüner Winter/Atlanta póréhagyma bio vetőmag
    • Bio
    • póréhagyma
    Áttelelésre is alkalmas bőtermő póréhagyma.
    • buborékos borítékban küldjük
    1 490 Ft
    De Brunswick vöröshagyma bio vetőmag
    • Bio
    • vöröshagyma
    Lapított alakú, zamatos vöröshagyma grillezéshez is.
    • buborékos borítékban küldjük
    1 490 Ft
    RS-Zw-10.20 lilahagyma bio vetőmag
    • Biodinamikus
    • lilahagyma

    Hosszan tárolható, enyhe ízű lilahagyma.

    • buborékos borítékban küldjük
    1 490 Ft
    Gelbe Laaer vöröshagyma bio vetőmag
    • Biodinamikus
    • vöröshagyma
    Magról vethető osztrák tájfajta.
    • buborékos borítékban küldjük
    1 490 Ft
    Grenada lilahagyma bio vetőmag
    • Bio
    • lilahagyma
    Nagyon szép, alig csípős lilahagyma.
    • buborékos borítékban küldjük
    1 490 Ft
    Hannibal póréhagyma bio vetőmag
    • Bio
    • póréhagyma
    Korai termesztésű póré, akár fóliába is.
    • buborékos borítékban küldjük
    1 490 Ft
    Hilari póréhagyma bio vetőmag
    • Biodinamikus
    • póréhagyma
    Korai termesztésre is alkalmas óriás póréhagyma.
    • buborékos borítékban küldjük
    1 490 Ft
    • Biodinamikus
    • lilahagyma
    Korai zöldhagymának is ajánlatott, nagyméretű lilahagyma.
    • buborékos borítékban küldjük
    1 490 Ft
    Metélőfokhagyma bio vetőmag
    • Biodinamikus
    • metélőfokhagyma
    Áttelelő levélfokhagyma, amitől nem lesz rossz a lehelet.
    • buborékos borítékban küldjük
    1 490 Ft
    Rossa di Milano vöröshagyma bio vetőmag
    • Bio
    • vöröshagyma
    Különleges aromájú, olasz vöröshagyma ízesítésre.
    • buborékos borítékban küldjük
    1 490 Ft
    Rossa Lunga di Firenze sonkahagyma bio vetőmag
    • Biodinamikus
    • sonkahagyma
    Lila sonkahagyma, elsősorban friss fogyasztásra.
    • buborékos borítékban küldjük
    1 490 Ft
    Rote Laaer lilahagyma bio vetőmag
    • Biodinamikus
    • lilahagyma
    Jól tárolható lilahagyma, osztrák tájfajta.
    • buborékos borítékban küldjük
    1 490 Ft
    1 2
    Hagyma

    Biodinamikusan termesztett Demeter minősítéssel rendelkező fémzárolt bio hagyma vetőmag fajták.

    Alapvetően négyféle hagyma termesztésről kell szót ejtenünk.

    Az első a magról termesztett tárolási hagymák. Második a dughagymáról termesztett tárolási hagymák. A kettő között az a legfontosabb termesztési különbség, hogy a dughagyma stabilabbá és gyorsabbá teszi a termesztést. A magról történő termelés hosszabb tenyészidővel számol, ezért az így vetett hagymák jóval később, csak őszre érnek be. Ezen felül jobban kell figyelni a víz és tápanyag ellátásra, mert a dughagyma magában is tartalmazza ezeket. Másik fontos termesztési forma a zöldhagyma hajtatás. Ez azt jelenti, hogy a zöldhagymát fogyasztjuk, amelyet mélyebben ültetünk, vagy töltögetjük, hogy hosszú, fehér (halványított) szárat növesszen.

    Utolsó forma különleges hagyma fajtáké, ezek a metélő, gyöngy, salotta, sarjadék, kötöző és póré. Ezeket zölden, frissen fogyasztjuk.

    A vöröshagyma Közép-Ázsiából került Magyarországra. Ősrégi konyhai fűszer, amely a főtt és sült ételeink legkedveltebb ízesítője. Illóolajat, B-, és C-vitamint, pektint, guvertint is tartalmaz. A jellegzetes csípős ízét és illatát egy kéntartalmú vegyület, az allilszulfid adja.

    Ennek a hatóanyagnak baktériumölő hatása van, ezért a meghűléses időkben a fertőzések megelőzésére is használták.

    Gyógyhatású szerként bélféregűzésre, vizelethajtásra, étvágy gerjesztésre, megfázásos tünetek, és köhögés enyhítésére, illetve vércukor csökkentésére is használják.

    A vöröshagyma hidegtűrő növény. A növekedés időszakában az optimális hőmérséklet 19 °C. A vöröshagyma növekedését a megvilágítás erőssége és a megvilágítás napi hossza befolyásolja. A hagyma az erős fényt jól hasznosítja. Az erős megvilágítás alacsony hőmérséklettel társulva a lomb tömegét, magas hőmérséklettel társulva pedig a hagyma tömegét növeli.

    Házikerti árnyékos fekvésben nem fog sokat teremni. A dughagymáról termesztett zöldhagyma, viszont kis fényigényű, mert levélzete a dughagymában felhalmozódott tartalék tápanyagok mozgósításával képződik. Így a zöldhagyma a fényben szegény téli hónapokban is jól hajtatható.

    Mérsékelten vízigényes növény. Folyamatosan nagy talajvíztartalom hatására a hagyma szárazanyag-tartalma csökken, a beteg (gombás és baktériumos) hagymák száma növekszik, és a tárolhatóság romlik.

    A dughagymáról ültetett vöröshagyma – néhány szélsőségesen aszályos évjárattól eltekintve – öntözés nélkül is jó termést ad. Ezért hazánkban a dughagymáról ültetett vöröshagyma az öntözetlen szántóföldi vetésforgók növényévé vált.

    Túlzott nitrogénellátás hatására nagy lombot fejleszt, a hagymafej szárazanyag-tartalma csökken, a beérés (visszahúzódás) kitolódik, a rosszul visszahúzódó nyakas hagymák aránya megnő, és a tárolhatóság romlik.

    A bőséges káliumellátás viszont javítja a tárolhatóságot.

    A jó foszforellátás segíti a hagymaburoklevelek képződését.

    Reméljük sikerül Önnek is választani a bio vetőmag fajtákból.

    Hagyma

    Biodinamikusan termesztett Demeter minősítéssel rendelkező fémzárolt bio hagyma vetőmag fajták.

    Alapvetően négyféle hagyma termesztésről kell szót ejtenünk.

    Az első a magról termesztett tárolási hagymák. Második a dughagymáról termesztett tárolási hagymák. A kettő között az a legfontosabb termesztési különbség, hogy a dughagyma stabilabbá és gyorsabbá teszi a termesztést. A magról történő termelés hosszabb tenyészidővel számol, ezért az így vetett hagymák jóval később, csak őszre érnek be. Ezen felül jobban kell figyelni a víz és tápanyag ellátásra, mert a dughagyma magában is tartalmazza ezeket. Másik fontos termesztési forma a zöldhagyma hajtatás. Ez azt jelenti, hogy a zöldhagymát fogyasztjuk, amelyet mélyebben ültetünk, vagy töltögetjük, hogy hosszú, fehér (halványított) szárat növesszen.

    Utolsó forma különleges hagyma fajtáké, ezek a metélő, gyöngy, salotta, sarjadék, kötöző és póré. Ezeket zölden, frissen fogyasztjuk.

    A vöröshagyma Közép-Ázsiából került Magyarországra. Ősrégi konyhai fűszer, amely a főtt és sült ételeink legkedveltebb ízesítője. Illóolajat, B-, és C-vitamint, pektint, guvertint is tartalmaz. A jellegzetes csípős ízét és illatát egy kéntartalmú vegyület, az allilszulfid adja.

    Ennek a hatóanyagnak baktériumölő hatása van, ezért a meghűléses időkben a fertőzések megelőzésére is használták.

    Gyógyhatású szerként bélféregűzésre, vizelethajtásra, étvágy gerjesztésre, megfázásos tünetek, és köhögés enyhítésére, illetve vércukor csökkentésére is használják.

    A vöröshagyma hidegtűrő növény. A növekedés időszakában az optimális hőmérséklet 19 °C. A vöröshagyma növekedését a megvilágítás erőssége és a megvilágítás napi hossza befolyásolja. A hagyma az erős fényt jól hasznosítja. Az erős megvilágítás alacsony hőmérséklettel társulva a lomb tömegét, magas hőmérséklettel társulva pedig a hagyma tömegét növeli.

    Házikerti árnyékos fekvésben nem fog sokat teremni. A dughagymáról termesztett zöldhagyma, viszont kis fényigényű, mert levélzete a dughagymában felhalmozódott tartalék tápanyagok mozgósításával képződik. Így a zöldhagyma a fényben szegény téli hónapokban is jól hajtatható.

    Mérsékelten vízigényes növény. Folyamatosan nagy talajvíztartalom hatására a hagyma szárazanyag-tartalma csökken, a beteg (gombás és baktériumos) hagymák száma növekszik, és a tárolhatóság romlik.

    A dughagymáról ültetett vöröshagyma – néhány szélsőségesen aszályos évjárattól eltekintve – öntözés nélkül is jó termést ad. Ezért hazánkban a dughagymáról ültetett vöröshagyma az öntözetlen szántóföldi vetésforgók növényévé vált.

    Túlzott nitrogénellátás hatására nagy lombot fejleszt, a hagymafej szárazanyag-tartalma csökken, a beérés (visszahúzódás) kitolódik, a rosszul visszahúzódó nyakas hagymák aránya megnő, és a tárolhatóság romlik.

    A bőséges káliumellátás viszont javítja a tárolhatóságot.

    A jó foszforellátás segíti a hagymaburoklevelek képződését.

    Reméljük sikerül Önnek is választani a bio vetőmag fajtákból.