Mángold
Európában is honos, régi levélzöldségekről van szó. A régebbi fajtáknak külön használták hatalmas leveleinek a lemezét és nyelét. Előbbit spenótként, fokhagymával párolva, utóbbit spárgaszerűen készítették el. A mai modern fajták kompaktak és egyben szedhetők, mint például a kínai kel. Rendkívül széles azoknak az ételeknek a köre, amelyekben felhasználhatók. A piros levélnyelű fajták levélnyele enyhén céklás ízű és smoothiek-ba nagyon jól használhatók.
Mángold
Biodinamikusan termesztett Demeter minősítéssel rendelkező bio mángold vetőmag fajták.
A cukorrépa és a cékla közeli rokona. A kétéves növény gumót nem fejleszt, vaskos levélnyelét, fodros szélű, zöld leveleit fogyasztjuk. A mángold őshazája a Földközi-tenger környéke. Először Arisztotelész említi meg az i.e. IV. században. Az egészségre gyakorolt előnyös tulajdonságai miatt mind a görögök, mind pedig a rómaiak nagyra tartották. Dél- és Nyugat-Európában azóta is termesztik és használják: úgy, mint a spenótot vagy a sóskát. A levél színe a világoszöldtől a haragos, mély árnyalatig terjed, a levél ere és a levélnyél pedig lehet vakítóan fehér, esetleg vöröses (ezt az erősen hullámos levelű változatot szokták rebarbarás mángold néven említeni), újabb fajtákon pedig sárga is.
Táplálkozástani hatás: A mángold különösen gazdag A-, C- és E-vitaminban, magnéziumban, mangánban, káliumban, vasban és élelmi rostban. A felsoroltakon kívül figyelemre méltó mennyiségben tartalmaz rezet, kalciumot, foszfort és cinket, illetve sokféle B-vitamint. Kiemelkedő K-vitamin tartalmánál fogva erősíti a csontállományt. Már egyetlen tányérnyi mángoldos ételben is megtalálható a napi K-vitamin szükségletünk háromszorosa. A mángold bővelkedik antioxidánsokban. C- és E-vitamin tartalma mellett karotinoidjai is elősegítik a szervezet rákbetegség elleni védekezését. A kutatások elsősorban a tüdő-, hasnyálmirigy-, húgyhólyag- és prosztatarák esetén számoltak be jótékony hatásáról. Vastartalma miatt fogyasztása kifejezetten javasolt fejlődésben levő gyermekek, kismamák, idősek és betegségből felgyógyulók számára. Ízesítsük bátran fokhagymával, majorannával és más, ízlésünknek megfelelő fűszerrel. Használjuk salátába, tegyünk belőle a zöldséglevesbe, áztatott zsemlével és tojással készítsünk mángold-fasírtot. A nyélből készíthetünk magában vagy más levélzöldséggel keverten főzeléket, használhatjuk rakottas ételekben vagy spárgasípok helyett. A levelet megtölthetjük ízlésünk szerint összeállított gabonás-gombás keverékkel.
Ne érje be gyanús eredetű magokkal, válassza a kiváló minőségű ReinSaat bio vetőmag fajtákat!
Mángold
Biodinamikusan termesztett Demeter minősítéssel rendelkező bio mángold vetőmag fajták.
A cukorrépa és a cékla közeli rokona. A kétéves növény gumót nem fejleszt, vaskos levélnyelét, fodros szélű, zöld leveleit fogyasztjuk. A mángold őshazája a Földközi-tenger környéke. Először Arisztotelész említi meg az i.e. IV. században. Az egészségre gyakorolt előnyös tulajdonságai miatt mind a görögök, mind pedig a rómaiak nagyra tartották. Dél- és Nyugat-Európában azóta is termesztik és használják: úgy, mint a spenótot vagy a sóskát. A levél színe a világoszöldtől a haragos, mély árnyalatig terjed, a levél ere és a levélnyél pedig lehet vakítóan fehér, esetleg vöröses (ezt az erősen hullámos levelű változatot szokták rebarbarás mángold néven említeni), újabb fajtákon pedig sárga is.
Táplálkozástani hatás: A mángold különösen gazdag A-, C- és E-vitaminban, magnéziumban, mangánban, káliumban, vasban és élelmi rostban. A felsoroltakon kívül figyelemre méltó mennyiségben tartalmaz rezet, kalciumot, foszfort és cinket, illetve sokféle B-vitamint. Kiemelkedő K-vitamin tartalmánál fogva erősíti a csontállományt. Már egyetlen tányérnyi mángoldos ételben is megtalálható a napi K-vitamin szükségletünk háromszorosa. A mángold bővelkedik antioxidánsokban. C- és E-vitamin tartalma mellett karotinoidjai is elősegítik a szervezet rákbetegség elleni védekezését. A kutatások elsősorban a tüdő-, hasnyálmirigy-, húgyhólyag- és prosztatarák esetén számoltak be jótékony hatásáról. Vastartalma miatt fogyasztása kifejezetten javasolt fejlődésben levő gyermekek, kismamák, idősek és betegségből felgyógyulók számára. Ízesítsük bátran fokhagymával, majorannával és más, ízlésünknek megfelelő fűszerrel. Használjuk salátába, tegyünk belőle a zöldséglevesbe, áztatott zsemlével és tojással készítsünk mángold-fasírtot. A nyélből készíthetünk magában vagy más levélzöldséggel keverten főzeléket, használhatjuk rakottas ételekben vagy spárgasípok helyett. A levelet megtölthetjük ízlésünk szerint összeállított gabonás-gombás keverékkel.
Ne érje be gyanús eredetű magokkal, válassza a kiváló minőségű ReinSaat bio vetőmag fajtákat!
Mángold
Biodinamikusan termesztett Demeter minősítéssel rendelkező bio mángold vetőmag fajták.
A cukorrépa és a cékla közeli rokona. A kétéves növény gumót nem fejleszt, vaskos levélnyelét, fodros szélű, zöld leveleit fogyasztjuk. A mángold őshazája a Földközi-tenger környéke. Először Arisztotelész említi meg az i.e. IV. században. Az egészségre gyakorolt előnyös tulajdonságai miatt mind a görögök, mind pedig a rómaiak nagyra tartották. Dél- és Nyugat-Európában azóta is termesztik és használják: úgy, mint a spenótot vagy a sóskát. A levél színe a világoszöldtől a haragos, mély árnyalatig terjed, a levél ere és a levélnyél pedig lehet vakítóan fehér, esetleg vöröses (ezt az erősen hullámos levelű változatot szokták rebarbarás mángold néven említeni), újabb fajtákon pedig sárga is.
Táplálkozástani hatás: A mángold különösen gazdag A-, C- és E-vitaminban, magnéziumban, mangánban, káliumban, vasban és élelmi rostban. A felsoroltakon kívül figyelemre méltó mennyiségben tartalmaz rezet, kalciumot, foszfort és cinket, illetve sokféle B-vitamint. Kiemelkedő K-vitamin tartalmánál fogva erősíti a csontállományt. Már egyetlen tányérnyi mángoldos ételben is megtalálható a napi K-vitamin szükségletünk háromszorosa. A mángold bővelkedik antioxidánsokban. C- és E-vitamin tartalma mellett karotinoidjai is elősegítik a szervezet rákbetegség elleni védekezését. A kutatások elsősorban a tüdő-, hasnyálmirigy-, húgyhólyag- és prosztatarák esetén számoltak be jótékony hatásáról. Vastartalma miatt fogyasztása kifejezetten javasolt fejlődésben levő gyermekek, kismamák, idősek és betegségből felgyógyulók számára. Ízesítsük bátran fokhagymával, majorannával és más, ízlésünknek megfelelő fűszerrel. Használjuk salátába, tegyünk belőle a zöldséglevesbe, áztatott zsemlével és tojással készítsünk mángold-fasírtot. A nyélből készíthetünk magában vagy más levélzöldséggel keverten főzeléket, használhatjuk rakottas ételekben vagy spárgasípok helyett. A levelet megtölthetjük ízlésünk szerint összeállított gabonás-gombás keverékkel.
Ne érje be gyanús eredetű magokkal, válassza a kiváló minőségű ReinSaat bio vetőmag fajtákat!