Padlizsán
A padlizsán, vagy tojásgyümölcs az utóbbi évtizedekben lett igazán népszerű. Biokertekben mindenképpen ott a helye. Termesztése hasonlít rokonára, a paradicsomra. Palántanevelésnél fontos különbség, hogy igényesebb a talaj hőmérsékletére, gombabetegségekre kevésbé érzékeny, kártevői között pedig első helyen a burgonyabogár áll. Fajtavariációi főként alakra (gömbölyűtől, tojásdadon keresztül az egészen hosszúig) és színre (sötétlilától a fehérig) különböznek egymástól.
Padlizsán
Kárpát-medencében kipróbált padlizsán (tojásgyümölcs, törökparadicsom) bio vetőmag fajták.
Egynyári, elágazó fásuló szárú, 40-100 cm magas növény. Őse Indiából származik, ahol a mai napig megtalálható vad alakja. Délkelet-Ázsiából terjedt el, ahol már több ezer éve termesztik. Magyarországra török közvetítéssel jutott el, erre utal a törökparadicsom elnevezése is. A termés nagyon változatos színű lehet fajtánként: fehér, sárga, lila, fekete.
A padlizsán formája lehet tojásdad, vagy hosszúkás. Környezeti igénye majdnem megegyezik a paprikáéval. A lila fajtákat akkor érdemes szedni, amikor a termés fényes sötétlila és elérte a teljes nagyságát. Ha a héja fénytelen barnás, akkor már kesernyés lehet a húsa. Július végétől a fagyok beálltáig folyamatosan szedhetjük a terméseit.
A padlizsánt előszeretettel használják húsok helyettesítésére, különböző szószok, pörköltek sűrítésére, krémek készítésére. Az erdélyi konyha jellegzetes majonézes étele a vinetta krém, amit (pirítós)kenyérre kenhetünk, és friss paradicsomkarikákkal turbózhatjuk fel. A zakuszkának is fontos alapanyaga a bab mellett.
Reméljük, hogy Ön is megtalálja a kedvencét a padlizsán bio vetőmag fajtáink közül.

- őszibarack
Padlizsán
Kárpát-medencében kipróbált padlizsán (tojásgyümölcs, törökparadicsom) bio vetőmag fajták.
Egynyári, elágazó fásuló szárú, 40-100 cm magas növény. Őse Indiából származik, ahol a mai napig megtalálható vad alakja. Délkelet-Ázsiából terjedt el, ahol már több ezer éve termesztik. Magyarországra török közvetítéssel jutott el, erre utal a törökparadicsom elnevezése is. A termés nagyon változatos színű lehet fajtánként: fehér, sárga, lila, fekete.
A padlizsán formája lehet tojásdad, vagy hosszúkás. Környezeti igénye majdnem megegyezik a paprikáéval. A lila fajtákat akkor érdemes szedni, amikor a termés fényes sötétlila és elérte a teljes nagyságát. Ha a héja fénytelen barnás, akkor már kesernyés lehet a húsa. Július végétől a fagyok beálltáig folyamatosan szedhetjük a terméseit.
A padlizsánt előszeretettel használják húsok helyettesítésére, különböző szószok, pörköltek sűrítésére, krémek készítésére. Az erdélyi konyha jellegzetes majonézes étele a vinetta krém, amit (pirítós)kenyérre kenhetünk, és friss paradicsomkarikákkal turbózhatjuk fel. A zakuszkának is fontos alapanyaga a bab mellett.
Reméljük, hogy Ön is megtalálja a kedvencét a padlizsán bio vetőmag fajtáink közül.
Padlizsán
Kárpát-medencében kipróbált padlizsán (tojásgyümölcs, törökparadicsom) bio vetőmag fajták.
Egynyári, elágazó fásuló szárú, 40-100 cm magas növény. Őse Indiából származik, ahol a mai napig megtalálható vad alakja. Délkelet-Ázsiából terjedt el, ahol már több ezer éve termesztik. Magyarországra török közvetítéssel jutott el, erre utal a törökparadicsom elnevezése is. A termés nagyon változatos színű lehet fajtánként: fehér, sárga, lila, fekete.
A padlizsán formája lehet tojásdad, vagy hosszúkás. Környezeti igénye majdnem megegyezik a paprikáéval. A lila fajtákat akkor érdemes szedni, amikor a termés fényes sötétlila és elérte a teljes nagyságát. Ha a héja fénytelen barnás, akkor már kesernyés lehet a húsa. Július végétől a fagyok beálltáig folyamatosan szedhetjük a terméseit.
A padlizsánt előszeretettel használják húsok helyettesítésére, különböző szószok, pörköltek sűrítésére, krémek készítésére. Az erdélyi konyha jellegzetes majonézes étele a vinetta krém, amit (pirítós)kenyérre kenhetünk, és friss paradicsomkarikákkal turbózhatjuk fel. A zakuszkának is fontos alapanyaga a bab mellett.
Reméljük, hogy Ön is megtalálja a kedvencét a padlizsán bio vetőmag fajtáink közül.