Paprika
A Közép-Amerikából származó növény a világ minden táját meghódította, és kialakultak tájfajtái. Majd a modern nemesítésű fajták változatok tízezreit hozta létre. Világszinten legnépszerűbbek a Califroniai típusok, biós körökben pedig a Kápiák. Közép- és Kelet-Európában ismertek a "fehér paprikák", amelyekhez a magyar TV, lecsó és almapaprikák tartoznak. Az őrlemények előállítására használt fűszerpaprikákat ugyancsak a Keleti országokban, valamint Közép-Amerikában termesztik nagy mennyiségben, de ezek már a chili kategóriához közeliek.
Paprika
A paprika bio vetőmag őshazája közép és dél-Amerika. Európába az új kontinens felfedezése után került. Eleinte dísznövényként termesztették, sokáig mérgezőnek tartották. Amikor a bors kereskedelme akadályoztatva lett, akkor kezdték a paprikát a bors pótlására használni. Magyarországon az 18. században kezdett a fűszerpaprika a paraszti kultúrában is elterjedni, szinte teljesen kiszorította a borsot. A trópusi országokban a kisméretű csípős paprikákat kedvelik, amíg a mérsékelt égövű országokban inkább a nagy, húsos termésű paprikákat fogyasztják, nyersen salátaként.
Érdekes, hogy a gyökérzete az egész növényhez képest kicsinek mondható. Csak a talaj felső rétegét szövi át, ritkán hatol mélyre. Egyes paprika fajták szára nagyon hamar fásodik, míg más fajtáké végig lágy marad. Hazánkban a paprikát általában palántaként ültetjük ki a szabadföldbe, (hiszen így 1-2 hónapot nyerünk). Ez alól azért van kivétel, ugyanis a nagyüzemi fűszerpaprikát gyakran a szabadföldbe magról vetik.
Paprika
A paprika bio vetőmag őshazája közép és dél-Amerika. Európába az új kontinens felfedezése után került. Eleinte dísznövényként termesztették, sokáig mérgezőnek tartották. Amikor a bors kereskedelme akadályoztatva lett, akkor kezdték a paprikát a bors pótlására használni. Magyarországon az 18. században kezdett a fűszerpaprika a paraszti kultúrában is elterjedni, szinte teljesen kiszorította a borsot. A trópusi országokban a kisméretű csípős paprikákat kedvelik, amíg a mérsékelt égövű országokban inkább a nagy, húsos termésű paprikákat fogyasztják, nyersen salátaként.
Érdekes, hogy a gyökérzete az egész növényhez képest kicsinek mondható. Csak a talaj felső rétegét szövi át, ritkán hatol mélyre. Egyes paprika fajták szára nagyon hamar fásodik, míg más fajtáké végig lágy marad. Hazánkban a paprikát általában palántaként ültetjük ki a szabadföldbe, (hiszen így 1-2 hónapot nyerünk). Ez alól azért van kivétel, ugyanis a nagyüzemi fűszerpaprikát gyakran a szabadföldbe magról vetik.
Paprika
A paprika bio vetőmag őshazája közép és dél-Amerika. Európába az új kontinens felfedezése után került. Eleinte dísznövényként termesztették, sokáig mérgezőnek tartották. Amikor a bors kereskedelme akadályoztatva lett, akkor kezdték a paprikát a bors pótlására használni. Magyarországon az 18. században kezdett a fűszerpaprika a paraszti kultúrában is elterjedni, szinte teljesen kiszorította a borsot. A trópusi országokban a kisméretű csípős paprikákat kedvelik, amíg a mérsékelt égövű országokban inkább a nagy, húsos termésű paprikákat fogyasztják, nyersen salátaként.
Érdekes, hogy a gyökérzete az egész növényhez képest kicsinek mondható. Csak a talaj felső rétegét szövi át, ritkán hatol mélyre. Egyes paprika fajták szára nagyon hamar fásodik, míg más fajtáké végig lágy marad. Hazánkban a paprikát általában palántaként ültetjük ki a szabadföldbe, (hiszen így 1-2 hónapot nyerünk). Ez alól azért van kivétel, ugyanis a nagyüzemi fűszerpaprikát gyakran a szabadföldbe magról vetik.