Paradicsom
Ez a bolygó legnépszerűbb zöldségféléje, amely a biokertekből sem hiányozhat. Áruházunkban természetesen a paradicsomfajtákból a legszélesebb a választékunk. A különbségek bogyó méretben (koktél, normál, óriás), színben (zöldtől a sötétliláig), alakban (gömbölyűtől a hosszúig), ízben és növekedési erélyben (determinált-folytonnövő) jelentkeznek. A fagyot nem bírja, de elég nagy a tűrőképessége, ezért szinte bárhol megtermelhető. Fő kórokozói gombák (pl. paradicsomvész) és vírusok, új kártevője pedig az Afrikai vándorpoloska.
Paradicsom
Paradicsom vetőmag fajtákból itt találja meg a legnagyobb választékot, ha ragaszkodik az ellenőrzött, fémzárolt bio minőséghez.
Eredeti hazájában (Közép- és Dél-Amerika) a paradicsom őse, évelő kúszónövény. Sok más kultúrában évelő növényként termesztik, ilyen helyeken hatalmas növényekké fejlődnek. A mérsékelt égövön (Magyarországon is) egyéves növényekként tartják számon. Fejlődéséhez a 20 Celsius fok körüli hőmérséklet az ideális, 10 fok alatt és 35 fok felett a fejlődése megáll. A vetőmag 10 fok alatt nem csírázik.
A paradicsomot helybe vetéssel is termeszthetjük, azonban nyerhetünk 1-2 hónapot, ha palántákat nevelünk, és csak a májusi fagyok után ültetjük ki a palántákat. Érdemes valamilyen támrendszerre futtatni (karóhoz kötözni) és a hajtásrendszerét ritkítani, mert így sokkal jobban szellőzik, nem érintkeznek a levelei a talajjal, több napfényt kap, elkerülik a betegségek. A bio kiskertek alapnövénye, nincs konyhakert nélküle.
A paradicsom termésének szín és formavilága nagyon változatos, rengeteg fajtáját ismerjük. Különböző növekedési típusai vannak, a folyton növőtől a determináltig.
Általában frissen fogyasztjuk, de a magyar konyha szeretettel használja a legkülönbözőbb ételekbe. Hagyományosan a főtt paradicsomot átpasszírozva, annak levét tesszük el télire.
Paradicsom
Paradicsom vetőmag fajtákból itt találja meg a legnagyobb választékot, ha ragaszkodik az ellenőrzött, fémzárolt bio minőséghez.
Eredeti hazájában (Közép- és Dél-Amerika) a paradicsom őse, évelő kúszónövény. Sok más kultúrában évelő növényként termesztik, ilyen helyeken hatalmas növényekké fejlődnek. A mérsékelt égövön (Magyarországon is) egyéves növényekként tartják számon. Fejlődéséhez a 20 Celsius fok körüli hőmérséklet az ideális, 10 fok alatt és 35 fok felett a fejlődése megáll. A vetőmag 10 fok alatt nem csírázik.
A paradicsomot helybe vetéssel is termeszthetjük, azonban nyerhetünk 1-2 hónapot, ha palántákat nevelünk, és csak a májusi fagyok után ültetjük ki a palántákat. Érdemes valamilyen támrendszerre futtatni (karóhoz kötözni) és a hajtásrendszerét ritkítani, mert így sokkal jobban szellőzik, nem érintkeznek a levelei a talajjal, több napfényt kap, elkerülik a betegségek. A bio kiskertek alapnövénye, nincs konyhakert nélküle.
A paradicsom termésének szín és formavilága nagyon változatos, rengeteg fajtáját ismerjük. Különböző növekedési típusai vannak, a folyton növőtől a determináltig.
Általában frissen fogyasztjuk, de a magyar konyha szeretettel használja a legkülönbözőbb ételekbe. Hagyományosan a főtt paradicsomot átpasszírozva, annak levét tesszük el télire.
Paradicsom
Paradicsom vetőmag fajtákból itt találja meg a legnagyobb választékot, ha ragaszkodik az ellenőrzött, fémzárolt bio minőséghez.
Eredeti hazájában (Közép- és Dél-Amerika) a paradicsom őse, évelő kúszónövény. Sok más kultúrában évelő növényként termesztik, ilyen helyeken hatalmas növényekké fejlődnek. A mérsékelt égövön (Magyarországon is) egyéves növényekként tartják számon. Fejlődéséhez a 20 Celsius fok körüli hőmérséklet az ideális, 10 fok alatt és 35 fok felett a fejlődése megáll. A vetőmag 10 fok alatt nem csírázik.
A paradicsomot helybe vetéssel is termeszthetjük, azonban nyerhetünk 1-2 hónapot, ha palántákat nevelünk, és csak a májusi fagyok után ültetjük ki a palántákat. Érdemes valamilyen támrendszerre futtatni (karóhoz kötözni) és a hajtásrendszerét ritkítani, mert így sokkal jobban szellőzik, nem érintkeznek a levelei a talajjal, több napfényt kap, elkerülik a betegségek. A bio kiskertek alapnövénye, nincs konyhakert nélküle.
A paradicsom termésének szín és formavilága nagyon változatos, rengeteg fajtáját ismerjük. Különböző növekedési típusai vannak, a folyton növőtől a determináltig.
Általában frissen fogyasztjuk, de a magyar konyha szeretettel használja a legkülönbözőbb ételekbe. Hagyományosan a főtt paradicsomot átpasszírozva, annak levét tesszük el télire.