Sárgarépa

Az egyik legegészségesebb gyökérzöldség. Az európai fajták karotin tartalma a legmagasabb az összes zöldségféle közül. Daganatellenes hatása közismert. Termesztése azonban csak ott sikeres, ahol megfelelően porhanyós a talaj. Kötött talajokban nem fejlődik jól. Rövidebb tenyészidejű fajtáit inkább friss fogyasztásra, míg a hosszú tenyészidejű fajtáit tárolásra hasznosítjuk.

1–12 termék, összesen 18 db
Sárgarépa

Biodinamikusan termesztett Demeter minősítéssel rendelkező bio sárgarépa vetőmag fajták.

A biotermesztés egyik legkeresettebb növénye, ami egyértelműen a benne levő tápanyagoknak köszönhető.

Serkenti az emésztést, mivel a rostanyagok a bélben megduzzadnak és aktiváló energiát fejtenek ki a nyálkahártyára.

A termesztett sárgarépa kb. 88% vizet, 7% cukrot, 1% fehérjét, 1% rostot, 1% hamut és 0,2% zsírt tartalmaz. A zöldség íze főként a glutaminsavnak és a többi szabad aminosavnak köszönhető. Narancssárga színének okozója a β-karotin, ez részben átalakul A-vitaminná az emberi szervezetben.[A sárgarépa gazdag antioxidánsokban és ásványi anyagokban.

A népi gyógyászatban nőknél a kismedencei terület és méhkörnyéki véráramlás emelésére használják; további célokra mint szélhajtó (csökkenti a felfúvódást), emésztési problémák kezelésére, bélférgek ellen, székrekedés esetén és mandulagyulladáskor.

A sárgarépa két leggyakoribb gombás betegsége a lisztharmat és az alternáriás levélfoltosság, a gyökéren pedig a szklerotíniás rothadás. Utóbbiakat Polyversummal tudjuk kezelni. A lisztharmat helyes agrotechnológiával elkerülhető, de ha már előfordult akkor PrevB2 narancsolajos bio készítménnyel (levéltetvekkel egy menetben) kezelhető.

Kártevői a sárgarépa-légy, gyökérgubacs fonálférgek, cserebogarak pajorjai, mocskospajorok, lótücskök, drótférgek.Az elsőre legjobb megoldás egy biokertben a hagymával vegyes ültetés. A répalégy nem bírja a hagyma szagát a hagymalégy pedig a répa szagát. Az összes többi ellen ARTIS rovarölő gomba javasolt.

A sárgarépa fajták két nagy osztályba sorolhatók, a keleti és nyugati fajtába.

A keleti fajtát Közép-Ázsiában háziasították a mai Afganisztán és Irán területén a 10. század környékén. Ezek a fajták lila és világossárga színűek és gyakran elágazódik a gyökér.

A nyugati fajtát a 17. században Hollandiában nemesítették. A narancssárga színt a karotinok okozzák.

Termesztés szempontjából minden gyökérzöldség a porhanyós, inkább homokos talajokat kedveli. Ezekben nem ütköznek akadályba növekedésük közben, ezért nem nőnek “több lábú” répák.

Általánosságban elmondható, hogy leginkább a talajlakó kártevők veszélyeztetik a sárgarépa egészségét, hiszen a föld alatti tárolórészüket esszük meg, ami ugye nekik is táplálékuk. Már a frissen elszórt vetőmag is megszenvedi a támadásaikat. Egységesen az ARTIS nevezetű bio rovarölő gombát használjuk talajfertőtlenítésre biogazdaságokban. Van azonban két hasznos fonalféreg készítmény, melyek drágábbak és érzékenyebbek, hatásfokuk azonban jóval nagyobb. Egyetlen hibájuk, hogy teljesen szelektívek és az egyik csak lótücsökre, a másik pedig cserebogár pajorokra működik.

Problémát okozhatnak még bizonyos gombás betegségek, melyek egy részére a Polyversum gombaölő gomba, másik részükre pedig (lisztharmatok) a Prosilicon természetes szilikát alapú készítmény hatásos.

A sárgarépa esetén fontos az öntözés. Soha ne egyszerre nagy adagokban öntözzünk, mert megrepednek a gumók-gyökerek.

A tápanyagellátásnál törekedjünk arra, hogy lehetőleg komposztot, vagy komposztált trágyát adjunk nekik, mert ha túl sok nitrátot kapnak, akkor azt hajlamosak a gyökérben raktározni, így a túlságosan nitrogén trágyázott gyökérzöldséget kapunk. Ez a nitrát ugyanúgy származhat nitrogén műtrágyából, mint friss szerves trágyából. A nálunk kapható fermentált bio trágyáknál ez a probléma nem áll fenn.

Figyelem, a nitrátos sárgarépa mérgező!!!

Reméljük megtalálja s szívéhez legközelebb álló sárgarépa vetőmag fajtát.

    Mo_025_Berlikume_52ec1f60a3
    • Biodinamikus
    • sárgarépa
    A ReinSaat saját nemesítésű, tárolási fajtája, amelynek aromája és karotintartalma kiemelkedő
    • buborékos borítékban küldjük
    1 790 Ft
    Dolciva sárgarépa bio vetőmag
    • Bio
    • sárgarépa
    Édes ízre szelektált Nantes típus.
    • buborékos borítékban küldjük
    1 790 Ft
    Jaune du Doubs sárgarépa bio vetőmag
    • Bio
    • sárgarépa
    Világos színű sárgarépa.
    • buborékos borítékban küldjük
    1 590 Ft
    Jaune du Doubs sárgarépa bio vetőszalag
    Világos színű sárgarépa.
    1 590 Ft
    Maruschka sárgarépa bio vetőmag
    • Bio
    • sárgarépa
    Világos színű sárgarépa.
    • buborékos borítékban küldjük
    1 590 Ft
    Mo_026_Melina_we_4d4f110ab2
    • Biodinamikus
    • sárgarépa
    Szakaszosan egész évben vethető, friss fogyasztású, édes-roppanós répa
    • buborékos borítékban küldjük
    1 790 Ft
    Mirella
    • Bio
    • sárgarépa
    Közepes tenyészidejű, finom édes répa tárolásra is. Új Reinsaat nemesítésű fajta!
    • buborékos borítékban küldjük
    1 590 Ft
    Nanti 2 / Milan sárgarépa bio vetőmag
    • Bio
    • sárgarépa
    Nantes típusú olasz sárgarépa.
    • buborékos borítékban küldjük
    1 625 Ft
    IMG_2537
    • Biodinamikus
    • sárgarépa
    • buborékos borítékban küldjük
    1 590 Ft
    Ochsenherz sárgarépa bio vetőmag
    • Bio
    • sárgarépa
    Tömzsi tájfajta répák különlegesen finom ízzel.
    • buborékos borítékban küldjük
    1 590 Ft
    Nanti 2 / ReinSaat Selection sárgarépa bio vetőmag
    • Biodinamikus
    • sárgarépa
    A ReinSaat saját, biodinamikus nemesítésű szuperédes, ellenálló sárgarépája.
    • buborékos borítékban küldjük
    1 790 Ft
    Robila sárgarépa bio vetőmag
    • Biodinamikus
    • sárgarépa
    Magas karotintartalmú, édes répa.
    • buborékos borítékban küldjük
    1 625 Ft
    1 2
    Sárgarépa

    Biodinamikusan termesztett Demeter minősítéssel rendelkező bio sárgarépa vetőmag fajták.

    A biotermesztés egyik legkeresettebb növénye, ami egyértelműen a benne levő tápanyagoknak köszönhető.

    Serkenti az emésztést, mivel a rostanyagok a bélben megduzzadnak és aktiváló energiát fejtenek ki a nyálkahártyára.

    A termesztett sárgarépa kb. 88% vizet, 7% cukrot, 1% fehérjét, 1% rostot, 1% hamut és 0,2% zsírt tartalmaz. A zöldség íze főként a glutaminsavnak és a többi szabad aminosavnak köszönhető. Narancssárga színének okozója a β-karotin, ez részben átalakul A-vitaminná az emberi szervezetben.[A sárgarépa gazdag antioxidánsokban és ásványi anyagokban.

    A népi gyógyászatban nőknél a kismedencei terület és méhkörnyéki véráramlás emelésére használják; további célokra mint szélhajtó (csökkenti a felfúvódást), emésztési problémák kezelésére, bélférgek ellen, székrekedés esetén és mandulagyulladáskor.

    A sárgarépa két leggyakoribb gombás betegsége a lisztharmat és az alternáriás levélfoltosság, a gyökéren pedig a szklerotíniás rothadás. Utóbbiakat Polyversummal tudjuk kezelni. A lisztharmat helyes agrotechnológiával elkerülhető, de ha már előfordult akkor PrevB2 narancsolajos bio készítménnyel (levéltetvekkel egy menetben) kezelhető.

    Kártevői a sárgarépa-légy, gyökérgubacs fonálférgek, cserebogarak pajorjai, mocskospajorok, lótücskök, drótférgek.Az elsőre legjobb megoldás egy biokertben a hagymával vegyes ültetés. A répalégy nem bírja a hagyma szagát a hagymalégy pedig a répa szagát. Az összes többi ellen ARTIS rovarölő gomba javasolt.

    A sárgarépa fajták két nagy osztályba sorolhatók, a keleti és nyugati fajtába.

    A keleti fajtát Közép-Ázsiában háziasították a mai Afganisztán és Irán területén a 10. század környékén. Ezek a fajták lila és világossárga színűek és gyakran elágazódik a gyökér.

    A nyugati fajtát a 17. században Hollandiában nemesítették. A narancssárga színt a karotinok okozzák.

    Termesztés szempontjából minden gyökérzöldség a porhanyós, inkább homokos talajokat kedveli. Ezekben nem ütköznek akadályba növekedésük közben, ezért nem nőnek “több lábú” répák.

    Általánosságban elmondható, hogy leginkább a talajlakó kártevők veszélyeztetik a sárgarépa egészségét, hiszen a föld alatti tárolórészüket esszük meg, ami ugye nekik is táplálékuk. Már a frissen elszórt vetőmag is megszenvedi a támadásaikat. Egységesen az ARTIS nevezetű bio rovarölő gombát használjuk talajfertőtlenítésre biogazdaságokban. Van azonban két hasznos fonalféreg készítmény, melyek drágábbak és érzékenyebbek, hatásfokuk azonban jóval nagyobb. Egyetlen hibájuk, hogy teljesen szelektívek és az egyik csak lótücsökre, a másik pedig cserebogár pajorokra működik.

    Problémát okozhatnak még bizonyos gombás betegségek, melyek egy részére a Polyversum gombaölő gomba, másik részükre pedig (lisztharmatok) a Prosilicon természetes szilikát alapú készítmény hatásos.

    A sárgarépa esetén fontos az öntözés. Soha ne egyszerre nagy adagokban öntözzünk, mert megrepednek a gumók-gyökerek.

    A tápanyagellátásnál törekedjünk arra, hogy lehetőleg komposztot, vagy komposztált trágyát adjunk nekik, mert ha túl sok nitrátot kapnak, akkor azt hajlamosak a gyökérben raktározni, így a túlságosan nitrogén trágyázott gyökérzöldséget kapunk. Ez a nitrát ugyanúgy származhat nitrogén műtrágyából, mint friss szerves trágyából. A nálunk kapható fermentált bio trágyáknál ez a probléma nem áll fenn.

    Figyelem, a nitrátos sárgarépa mérgező!!!

    Reméljük megtalálja s szívéhez legközelebb álló sárgarépa vetőmag fajtát.

    Sárgarépa

    Biodinamikusan termesztett Demeter minősítéssel rendelkező bio sárgarépa vetőmag fajták.

    A biotermesztés egyik legkeresettebb növénye, ami egyértelműen a benne levő tápanyagoknak köszönhető.

    Serkenti az emésztést, mivel a rostanyagok a bélben megduzzadnak és aktiváló energiát fejtenek ki a nyálkahártyára.

    A termesztett sárgarépa kb. 88% vizet, 7% cukrot, 1% fehérjét, 1% rostot, 1% hamut és 0,2% zsírt tartalmaz. A zöldség íze főként a glutaminsavnak és a többi szabad aminosavnak köszönhető. Narancssárga színének okozója a β-karotin, ez részben átalakul A-vitaminná az emberi szervezetben.[A sárgarépa gazdag antioxidánsokban és ásványi anyagokban.

    A népi gyógyászatban nőknél a kismedencei terület és méhkörnyéki véráramlás emelésére használják; további célokra mint szélhajtó (csökkenti a felfúvódást), emésztési problémák kezelésére, bélférgek ellen, székrekedés esetén és mandulagyulladáskor.

    A sárgarépa két leggyakoribb gombás betegsége a lisztharmat és az alternáriás levélfoltosság, a gyökéren pedig a szklerotíniás rothadás. Utóbbiakat Polyversummal tudjuk kezelni. A lisztharmat helyes agrotechnológiával elkerülhető, de ha már előfordult akkor PrevB2 narancsolajos bio készítménnyel (levéltetvekkel egy menetben) kezelhető.

    Kártevői a sárgarépa-légy, gyökérgubacs fonálférgek, cserebogarak pajorjai, mocskospajorok, lótücskök, drótférgek.Az elsőre legjobb megoldás egy biokertben a hagymával vegyes ültetés. A répalégy nem bírja a hagyma szagát a hagymalégy pedig a répa szagát. Az összes többi ellen ARTIS rovarölő gomba javasolt.

    A sárgarépa fajták két nagy osztályba sorolhatók, a keleti és nyugati fajtába.

    A keleti fajtát Közép-Ázsiában háziasították a mai Afganisztán és Irán területén a 10. század környékén. Ezek a fajták lila és világossárga színűek és gyakran elágazódik a gyökér.

    A nyugati fajtát a 17. században Hollandiában nemesítették. A narancssárga színt a karotinok okozzák.

    Termesztés szempontjából minden gyökérzöldség a porhanyós, inkább homokos talajokat kedveli. Ezekben nem ütköznek akadályba növekedésük közben, ezért nem nőnek “több lábú” répák.

    Általánosságban elmondható, hogy leginkább a talajlakó kártevők veszélyeztetik a sárgarépa egészségét, hiszen a föld alatti tárolórészüket esszük meg, ami ugye nekik is táplálékuk. Már a frissen elszórt vetőmag is megszenvedi a támadásaikat. Egységesen az ARTIS nevezetű bio rovarölő gombát használjuk talajfertőtlenítésre biogazdaságokban. Van azonban két hasznos fonalféreg készítmény, melyek drágábbak és érzékenyebbek, hatásfokuk azonban jóval nagyobb. Egyetlen hibájuk, hogy teljesen szelektívek és az egyik csak lótücsökre, a másik pedig cserebogár pajorokra működik.

    Problémát okozhatnak még bizonyos gombás betegségek, melyek egy részére a Polyversum gombaölő gomba, másik részükre pedig (lisztharmatok) a Prosilicon természetes szilikát alapú készítmény hatásos.

    A sárgarépa esetén fontos az öntözés. Soha ne egyszerre nagy adagokban öntözzünk, mert megrepednek a gumók-gyökerek.

    A tápanyagellátásnál törekedjünk arra, hogy lehetőleg komposztot, vagy komposztált trágyát adjunk nekik, mert ha túl sok nitrátot kapnak, akkor azt hajlamosak a gyökérben raktározni, így a túlságosan nitrogén trágyázott gyökérzöldséget kapunk. Ez a nitrát ugyanúgy származhat nitrogén műtrágyából, mint friss szerves trágyából. A nálunk kapható fermentált bio trágyáknál ez a probléma nem áll fenn.

    Figyelem, a nitrátos sárgarépa mérgező!!!

    Reméljük megtalálja s szívéhez legközelebb álló sárgarépa vetőmag fajtát.