Spenót
Több főzeléknövény fajt sorolunk ebbe a csoportba.Klasszikusan a hidegégövi, hidegtűrő fajtákat nevezzük így. Vannak azonban nálunk őshonos fajok, mint például a labodák, amelyek nagy leveleit szintén spenótként elkészítve főzve, vagy párolva fogyasztjuk elsődlegesen. További nagy kört jelentenek a meleg égövi fajok és fajták, amelyek a hideget, főként a fagyot egyáltalán nem bírják. Zöldtömegük mennyisége és különleges ízük miatt azonban mindenképpen helyük van a magyar veteményesekben.
Spenót
Biodinamikusan termesztett Demeter minősítéssel rendelkező bio spenót vetőmag fajták.
Az európai, hidegtűrő spenótok igazi alapnövényei a biokerteknek. Nemcsak táplálkozási célból vetjük őket, hanem a talaj gazdagítására, néha zöldtrágyának is. Magfogása hihetetlenül egyszerű és érdemes is, mert nagyon sokat használunk belőle. Kora tavasszal és késő nyáron vessük őket, mert a nyári időszakban felmagzik. Ha tápértékét egyetlen kalóriára vetítjük, akkor minden más zöldséghez képest több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, így nem véletlen, hogy ez a legegészségesebb salátanövény. Leveleiben triterpén-szaponinok, betain, vitaminok, oxálsav, nitrátok találhatók.
Leggyakrabban főzeléknövényként vagy salátaként használják fel, iparilag pedig klorofill előállítására. A leveléből készült szerek az emésztésre a hasnyálmirigy működésére jó hatással vannak, valószínűleg a szaponinok miatt. A spenót talajtól függően nagy mennyiségű vasat tartalmazhat, azonban ennek nagy része nehezen felszívódó formában van jelen, és az oxalátok is gátolják a felszívódását. Sajnálatos módon hajlamos a nitrátok felhalmozására, ezért biokertben sem szabad túl sok, friss szerves trágyát tenni alá. Helyette inkább komposztot használjunk!
Az újzélandi, malabár és egyéb egzotikus spenót fajták egészen más igényűek. A malabár a legértékesebb és általában legdrágább spenótféle. Annyira szép, hogy sokan dísznövényként tartják, télen szobában.
Ne érje be gyanús eredetű magokkal, válassza a kiváló minőségű ReinSaat bio vetőmag fajtákat.
- Biodinamikus
- spenót
- buborékos borítékban küldjük
Spenót
Biodinamikusan termesztett Demeter minősítéssel rendelkező bio spenót vetőmag fajták.
Az európai, hidegtűrő spenótok igazi alapnövényei a biokerteknek. Nemcsak táplálkozási célból vetjük őket, hanem a talaj gazdagítására, néha zöldtrágyának is. Magfogása hihetetlenül egyszerű és érdemes is, mert nagyon sokat használunk belőle. Kora tavasszal és késő nyáron vessük őket, mert a nyári időszakban felmagzik. Ha tápértékét egyetlen kalóriára vetítjük, akkor minden más zöldséghez képest több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, így nem véletlen, hogy ez a legegészségesebb salátanövény. Leveleiben triterpén-szaponinok, betain, vitaminok, oxálsav, nitrátok találhatók.
Leggyakrabban főzeléknövényként vagy salátaként használják fel, iparilag pedig klorofill előállítására. A leveléből készült szerek az emésztésre a hasnyálmirigy működésére jó hatással vannak, valószínűleg a szaponinok miatt. A spenót talajtól függően nagy mennyiségű vasat tartalmazhat, azonban ennek nagy része nehezen felszívódó formában van jelen, és az oxalátok is gátolják a felszívódását. Sajnálatos módon hajlamos a nitrátok felhalmozására, ezért biokertben sem szabad túl sok, friss szerves trágyát tenni alá. Helyette inkább komposztot használjunk!
Az újzélandi, malabár és egyéb egzotikus spenót fajták egészen más igényűek. A malabár a legértékesebb és általában legdrágább spenótféle. Annyira szép, hogy sokan dísznövényként tartják, télen szobában.
Ne érje be gyanús eredetű magokkal, válassza a kiváló minőségű ReinSaat bio vetőmag fajtákat.
Spenót
Biodinamikusan termesztett Demeter minősítéssel rendelkező bio spenót vetőmag fajták.
Az európai, hidegtűrő spenótok igazi alapnövényei a biokerteknek. Nemcsak táplálkozási célból vetjük őket, hanem a talaj gazdagítására, néha zöldtrágyának is. Magfogása hihetetlenül egyszerű és érdemes is, mert nagyon sokat használunk belőle. Kora tavasszal és késő nyáron vessük őket, mert a nyári időszakban felmagzik. Ha tápértékét egyetlen kalóriára vetítjük, akkor minden más zöldséghez képest több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, így nem véletlen, hogy ez a legegészségesebb salátanövény. Leveleiben triterpén-szaponinok, betain, vitaminok, oxálsav, nitrátok találhatók.
Leggyakrabban főzeléknövényként vagy salátaként használják fel, iparilag pedig klorofill előállítására. A leveléből készült szerek az emésztésre a hasnyálmirigy működésére jó hatással vannak, valószínűleg a szaponinok miatt. A spenót talajtól függően nagy mennyiségű vasat tartalmazhat, azonban ennek nagy része nehezen felszívódó formában van jelen, és az oxalátok is gátolják a felszívódását. Sajnálatos módon hajlamos a nitrátok felhalmozására, ezért biokertben sem szabad túl sok, friss szerves trágyát tenni alá. Helyette inkább komposztot használjunk!
Az újzélandi, malabár és egyéb egzotikus spenót fajták egészen más igényűek. A malabár a legértékesebb és általában legdrágább spenótféle. Annyira szép, hogy sokan dísznövényként tartják, télen szobában.
Ne érje be gyanús eredetű magokkal, válassza a kiváló minőségű ReinSaat bio vetőmag fajtákat.