Tök
A tökfélékhez nagyon sok haszonnövényünk tartozik. Itt összegyűjtöttük a sütőtököket, főzőtököket és dísztököket. A sütőtökök nagy csoportjában a klasszikus óriástök kategórián kívül az ún. sonka-, vagy kaliforniai tökök és az egyre népszerűbb Hokkaidó tökök is helyet kaptak. Eltarthatóságuk, finom ízük mellett, magas karotintartalmuk teszi őket igazán értékes zöldségfélékké. A főzőtökök közé a klasszikus spárgatökök, a főzés közben széteső, laska és spagetti tökök, valamint a patisszonok tartoznak. A dísztökök színe és formája, valamint eltarthatósága különleges.
Tök
Biodinamikusan termesztett Demeter minősítéssel rendelkező bio tök vetőmag fajták.
A kabakosok legnagyobb csoportja a tököké. Magyarországon általában kertekben termesztik a tökfajokat. A lopótök kivételével Amerikából származik, Európába, Ázsiába és Afrikába a spanyolok, portugálok vitték be a 16. században.
A termesztett tök fajták nagy része négy tökfajhoz tartozik. Ezek közül a laskatöknek nincsenek nagyon elkülönült fajtái, a pézsmatöknek kevés, az óriás- ill. spárgatöknek viszont számtalan termesztett fajtája van.
A spárgatök egy variánsa az olajtök, aminek héjnélküli magja sok gyógyhatású olajat tartalmaz.
Ehhez a tök fajhoz tartozik a cukkini, a takarmánytök, a patisszon, és egyes dísztök-fajták
Az óriástök régóta ismert és termesztett növény Magyarországon is, tápértéke nagyobb mint a spárgatöké. Különösen sok benne a karotin (A-provitamin), de szénhidrát-tartalma is közelíti a burgonyáét.
A tök legismertebb típusai a magyar sütőtökök, például a nagydobosi.
Főleg sütve fogyasztják. Akkor szedik, amikor a dér már megcsípte, mert ilyenkorra a keményítőtartalma többé-kevésbé elcukrosodik. Fagymentes, hideg helyen jól tárolható. Ide tartozik több fajta takarmánytök is és a valódi óriástök, amelyet versenyeken mutatnak be termelők, több száz kilós súllyal. Ennek a tök fajtának a termése általában nagy, jellegzetesen bordázott.
Nevezik bécstöknek, tamburatöknek vagy olasztöknek is. Romániában: doblec, erdélyben: sütőtök. Elterjedt neve még az „úritök”. Ismert sonkatök, bébitök néven is (manapság a tájékozatlan fordítók jóvoltából elterjedt a vajdió, vagy vajtök megnevezés is). A tök termés alakja jellegzetes, a kocsánytól távolabbi vége kiszélesedő. Húsa a sok karotintól élénk narancssárga.
Hivatalosan pézsmatökök közé tartoznak olyan nagy kedvencek, mint az orange tökök. Szinte kizárólag sütőtöknek használják, majdnem teljesen kiszorította az óriástök sütni való fajtáit. Termése 5-6% cukortartalmú. A karotin kevesebb benne, mint a spárgatökben, de ez a tök csoport sok ásványi sót tartalmaz. Nagyon édes fajtáit ismerjük, melyek eltarthatósága azonban elmarad a hagyományos sütőtök fajtáktól.
A dísztökök közé tartozik jó néhány szintén ehető tök fajta, amelyeket az édesen kívül különleges ízek is jellemeznek. Néhányuk gesztenyés, diós, vagy mogyorós aromát is hordoz.
Ne érje be gyanús eredetű magokkal, válassza a kiváló minőségű ReinSaat bio vetőmag fajtákat.
Tök
Biodinamikusan termesztett Demeter minősítéssel rendelkező bio tök vetőmag fajták.
A kabakosok legnagyobb csoportja a tököké. Magyarországon általában kertekben termesztik a tökfajokat. A lopótök kivételével Amerikából származik, Európába, Ázsiába és Afrikába a spanyolok, portugálok vitték be a 16. században.
A termesztett tök fajták nagy része négy tökfajhoz tartozik. Ezek közül a laskatöknek nincsenek nagyon elkülönült fajtái, a pézsmatöknek kevés, az óriás- ill. spárgatöknek viszont számtalan termesztett fajtája van.
A spárgatök egy variánsa az olajtök, aminek héjnélküli magja sok gyógyhatású olajat tartalmaz.
Ehhez a tök fajhoz tartozik a cukkini, a takarmánytök, a patisszon, és egyes dísztök-fajták
Az óriástök régóta ismert és termesztett növény Magyarországon is, tápértéke nagyobb mint a spárgatöké. Különösen sok benne a karotin (A-provitamin), de szénhidrát-tartalma is közelíti a burgonyáét.
A tök legismertebb típusai a magyar sütőtökök, például a nagydobosi.
Főleg sütve fogyasztják. Akkor szedik, amikor a dér már megcsípte, mert ilyenkorra a keményítőtartalma többé-kevésbé elcukrosodik. Fagymentes, hideg helyen jól tárolható. Ide tartozik több fajta takarmánytök is és a valódi óriástök, amelyet versenyeken mutatnak be termelők, több száz kilós súllyal. Ennek a tök fajtának a termése általában nagy, jellegzetesen bordázott.
Nevezik bécstöknek, tamburatöknek vagy olasztöknek is. Romániában: doblec, erdélyben: sütőtök. Elterjedt neve még az „úritök”. Ismert sonkatök, bébitök néven is (manapság a tájékozatlan fordítók jóvoltából elterjedt a vajdió, vagy vajtök megnevezés is). A tök termés alakja jellegzetes, a kocsánytól távolabbi vége kiszélesedő. Húsa a sok karotintól élénk narancssárga.
Hivatalosan pézsmatökök közé tartoznak olyan nagy kedvencek, mint az orange tökök. Szinte kizárólag sütőtöknek használják, majdnem teljesen kiszorította az óriástök sütni való fajtáit. Termése 5-6% cukortartalmú. A karotin kevesebb benne, mint a spárgatökben, de ez a tök csoport sok ásványi sót tartalmaz. Nagyon édes fajtáit ismerjük, melyek eltarthatósága azonban elmarad a hagyományos sütőtök fajtáktól.
A dísztökök közé tartozik jó néhány szintén ehető tök fajta, amelyeket az édesen kívül különleges ízek is jellemeznek. Néhányuk gesztenyés, diós, vagy mogyorós aromát is hordoz.
Ne érje be gyanús eredetű magokkal, válassza a kiváló minőségű ReinSaat bio vetőmag fajtákat.
Tök
Biodinamikusan termesztett Demeter minősítéssel rendelkező bio tök vetőmag fajták.
A kabakosok legnagyobb csoportja a tököké. Magyarországon általában kertekben termesztik a tökfajokat. A lopótök kivételével Amerikából származik, Európába, Ázsiába és Afrikába a spanyolok, portugálok vitték be a 16. században.
A termesztett tök fajták nagy része négy tökfajhoz tartozik. Ezek közül a laskatöknek nincsenek nagyon elkülönült fajtái, a pézsmatöknek kevés, az óriás- ill. spárgatöknek viszont számtalan termesztett fajtája van.
A spárgatök egy variánsa az olajtök, aminek héjnélküli magja sok gyógyhatású olajat tartalmaz.
Ehhez a tök fajhoz tartozik a cukkini, a takarmánytök, a patisszon, és egyes dísztök-fajták
Az óriástök régóta ismert és termesztett növény Magyarországon is, tápértéke nagyobb mint a spárgatöké. Különösen sok benne a karotin (A-provitamin), de szénhidrát-tartalma is közelíti a burgonyáét.
A tök legismertebb típusai a magyar sütőtökök, például a nagydobosi.
Főleg sütve fogyasztják. Akkor szedik, amikor a dér már megcsípte, mert ilyenkorra a keményítőtartalma többé-kevésbé elcukrosodik. Fagymentes, hideg helyen jól tárolható. Ide tartozik több fajta takarmánytök is és a valódi óriástök, amelyet versenyeken mutatnak be termelők, több száz kilós súllyal. Ennek a tök fajtának a termése általában nagy, jellegzetesen bordázott.
Nevezik bécstöknek, tamburatöknek vagy olasztöknek is. Romániában: doblec, erdélyben: sütőtök. Elterjedt neve még az „úritök”. Ismert sonkatök, bébitök néven is (manapság a tájékozatlan fordítók jóvoltából elterjedt a vajdió, vagy vajtök megnevezés is). A tök termés alakja jellegzetes, a kocsánytól távolabbi vége kiszélesedő. Húsa a sok karotintól élénk narancssárga.
Hivatalosan pézsmatökök közé tartoznak olyan nagy kedvencek, mint az orange tökök. Szinte kizárólag sütőtöknek használják, majdnem teljesen kiszorította az óriástök sütni való fajtáit. Termése 5-6% cukortartalmú. A karotin kevesebb benne, mint a spárgatökben, de ez a tök csoport sok ásványi sót tartalmaz. Nagyon édes fajtáit ismerjük, melyek eltarthatósága azonban elmarad a hagyományos sütőtök fajtáktól.
A dísztökök közé tartozik jó néhány szintén ehető tök fajta, amelyeket az édesen kívül különleges ízek is jellemeznek. Néhányuk gesztenyés, diós, vagy mogyorós aromát is hordoz.
Ne érje be gyanús eredetű magokkal, válassza a kiváló minőségű ReinSaat bio vetőmag fajtákat.