Uborka

Kiemelt jelentőségű zöldségfélék a hazai hobbikertekben. Kis helyen, intenzíven termeszthetők biogazdálkodásban is. Alapvetően három alapverziójuk van. Leggyakoribb és legkönnyebben termeszthető az ún. fürtös, vagy berakó uborka. Ezek között találjuk a legbőtermőbb fajtákat. Feldolgozásra nemesítették őket, de friss fogyasztásban is remek ízük van, ha zsengén fogyasztjuk, és mosáskor ledörgöljük a szőreiket. A salátauborkák sokkal nagyobbak és hosszabb ideig őrzik ízüket és állagukat, de héjukat az érés későbbi szakaszában már hámozni kell. Legnépszerűbbek a kígyóuborkák, amelyek azonban jóval igényesebbek az előzőeknél.

1–12 termék, összesen 13 db
Uborka

Biodinamikusan termesztett Demeter minősítéssel rendelkező uborka bio vetőmag fajták.

Modern genetikai vizsgálatok szerint Dél-Ázsiából, a Himalája déli lejtőiről származik, de már nagyon régen, az i. e. 10. évezredben is termesztették.

Az uborka számára válasszunk napos, szélvédett helyet, mert meleg igényes növény. 12-13 oC alatti éjszakai talajhőmérséklet már gyökérkárosodáshoz vezethet. Talaja legyen szerves anyagban gazdag, jó vízgazdálkodású, semleges pH-jú. A komposztban gazdag talaj elégíti ki legjobban igényeit. Használhatunk érett istállótrágyát is a talaj szerves anyaggal történő dúsításához. A szerves trágyázást ősszel kell megejteni!Meghálálja, ha talaja mulcsozva van, hiszen ezzel gátat szabunk a betegségek terjedésének, amelyek kórokozói a csupasz talajjal érintkező leveleken keresztül fertőznek. Csökkentjük a gyomosodás veszélyét is.

Az uborka víz és páraigényes. Termésérése folyamán sok vízre van szüksége. Öntözését kis vízadagokban többször végezzük, vagy alkalmazzunk csepegtető öntözést. Házi kertben, szabad földre legkorábban április 20. körül vessük. Ettől az időtől folyamatosan vethető az uborka legkésőbb július közepéig. Vessük fészekbe, 2-3 mag kerüljön egy 10-15 cm magas, szintén talaj és komposzt keverékéből álló “dombba”. folyóméterenként 3-5 tövet hagyjunk meg. A növény így ki tudja tölteni a rendelkezésre álló teret. A vetés mélység kb. 3 cm legyen.

Konténerben is nevelhetjük a bokros változatokat, vagy támaszt is biztosíthatunk a futó változatok számára. Ez utóbbi helytakarékosabb megoldás!

Az uborka lédús és sok ásványi anyagot (főként káliumot, foszfort, nátriumot, magnéziumot és vasat) és vitamint tartalmaz (a B-csoport összes vitaminját, C-vitamint [8 mg 100 g-ban], némi A-elővitamint és E-vitamint). Rostjai könnyebben emészthetők, ha fogyasztás előtt kissé lesózzuk, vagy egyszerűen alaposan megrágjuk.Az éhgyomorra fogyasztott uborkalének tisztító és étvágyjavító hatása van. A bőrgyógyászatban puhításra használják (maszk vagy lemosó formájában), így segít a pirosodás, a viszketés és a hámlás gyógyulásában. Fajtától függően az uborka több vagy kevesebb keserű aromás anyagot tartalmaz (amely a szárhoz közeli részben koncentrálódik). A fajtaválogatás során a cél a nem keserű, finom, gyenge és ropogós húsú, kevés magot tartalmazó uborkák termesztése.Táplálkozási értékét azzal növeli, hogy kedvező hatású a gyomor működésére, nagy káliumtartalma vízhajtó hatású. Levét reumatikus fájdalmak ellen is jó hatásúnak tartják, illetve kozmetikumként az uborkakrém, -szesz üdébbé teszi a bőrt, így fiatalító hatású. Szilícium-dioxid tartalmának köszönhetően erősíti a kötőszöveteket, sárgarépalével keverve csökkenti a szervezetben lévő húgysavszintet, így enyhítheti az ízületi és köszvényes fájdalmakat.

Ne érje be gyanús eredetű magokkal, válassza a kiváló minőségű ReinSaat bio vetőmag fajtákat.

Beth Alpha snack uborka bio vetőmag
  • Bio
  • snack uborka
Új ReinSaat nemesítésű snack uborka, gyerekek kedvence.
  • buborékos borítékban küldjük
1 490 Ft
Gergana kígyóuborka bio vetőmag
  • Biodinamikus
  • kígyóuborka
Ellenálló kígyóuborka, fóliába és szabadföldbe.
  • buborékos borítékban küldjük
1 390 Ft
GinGin uborka bio vetőmag
  • Biodinamikus
  • kígyóuborka
Új, ReinSaat nemesítésű ellenálló ázsiai kígyóuborka.
  • buborékos borítékban küldjük
1 390 Ft
Kiwano tüskés uborka bio vetőmag
  • Biodinamikus
  • tüskés uborka
Különleges távol keleti tüskés uborka.
  • buborékos borítékban küldjük
1 390 Ft
La Diva uborka bio vetőmag
  • Biodinamikus
  • salátauborka
Peronoszpórára rezisztens salátauborka.
  • buborékos borítékban küldjük
1 390 Ft
Limona uborka bio vetőmag
  • Bio
  • uborka
Különleges gömbölyű uborkaféle, amely édeskés és gyümölcsként fogyasztható.
  • buborékos borítékban küldjük
1 390 Ft
Marketmore uborka bio vetőmag
  • Biodinamikus
  • salátauborka
Klasszikus, salátauborka, biotermesztésre.
  • buborékos borítékban küldjük
1 390 Ft
Nishiki uborka bio vetőmag
  • Biodinamikus
  • salátauborka
Bőtermő, piacos, édes, "magnélküli" ázsiai uborka.
  • buborékos borítékban küldjük
1 390 Ft
Saikó salátauborka bio vetőmag
  • Bio
  • salátauborka
Új ReinSaat nemesítésű ellenálló ázsiai kígyóuborka.
  • buborékos borítékban küldjük
1 390 Ft
Shintokiwa kígyóuborka bio vetőmag
  • Biodinamikus
  • kígyóuborka
Vírusoknak ellenálló kígyóuborka.
  • buborékos borítékban küldjük
1 390 Ft
Tanja kígyóuborka bio vetőmag
  • Biodinamikus
  • kígyóuborka
Szabadföldi kígyóuborka, biotermesztésre.
  • buborékos borítékban küldjük
1 390 Ft
Vert Petit de Paris uborka bio vetőmag
  • Bio
  • fürtös uborka
Klasszikus fürtös uborka, friss fogyasztásra is.
  • buborékos borítékban küldjük
1 390 Ft
1 2
Uborka

Biodinamikusan termesztett Demeter minősítéssel rendelkező uborka bio vetőmag fajták.

Modern genetikai vizsgálatok szerint Dél-Ázsiából, a Himalája déli lejtőiről származik, de már nagyon régen, az i. e. 10. évezredben is termesztették.

Az uborka számára válasszunk napos, szélvédett helyet, mert meleg igényes növény. 12-13 oC alatti éjszakai talajhőmérséklet már gyökérkárosodáshoz vezethet. Talaja legyen szerves anyagban gazdag, jó vízgazdálkodású, semleges pH-jú. A komposztban gazdag talaj elégíti ki legjobban igényeit. Használhatunk érett istállótrágyát is a talaj szerves anyaggal történő dúsításához. A szerves trágyázást ősszel kell megejteni!Meghálálja, ha talaja mulcsozva van, hiszen ezzel gátat szabunk a betegségek terjedésének, amelyek kórokozói a csupasz talajjal érintkező leveleken keresztül fertőznek. Csökkentjük a gyomosodás veszélyét is.

Az uborka víz és páraigényes. Termésérése folyamán sok vízre van szüksége. Öntözését kis vízadagokban többször végezzük, vagy alkalmazzunk csepegtető öntözést. Házi kertben, szabad földre legkorábban április 20. körül vessük. Ettől az időtől folyamatosan vethető az uborka legkésőbb július közepéig. Vessük fészekbe, 2-3 mag kerüljön egy 10-15 cm magas, szintén talaj és komposzt keverékéből álló “dombba”. folyóméterenként 3-5 tövet hagyjunk meg. A növény így ki tudja tölteni a rendelkezésre álló teret. A vetés mélység kb. 3 cm legyen.

Konténerben is nevelhetjük a bokros változatokat, vagy támaszt is biztosíthatunk a futó változatok számára. Ez utóbbi helytakarékosabb megoldás!

Az uborka lédús és sok ásványi anyagot (főként káliumot, foszfort, nátriumot, magnéziumot és vasat) és vitamint tartalmaz (a B-csoport összes vitaminját, C-vitamint [8 mg 100 g-ban], némi A-elővitamint és E-vitamint). Rostjai könnyebben emészthetők, ha fogyasztás előtt kissé lesózzuk, vagy egyszerűen alaposan megrágjuk.Az éhgyomorra fogyasztott uborkalének tisztító és étvágyjavító hatása van. A bőrgyógyászatban puhításra használják (maszk vagy lemosó formájában), így segít a pirosodás, a viszketés és a hámlás gyógyulásában. Fajtától függően az uborka több vagy kevesebb keserű aromás anyagot tartalmaz (amely a szárhoz közeli részben koncentrálódik). A fajtaválogatás során a cél a nem keserű, finom, gyenge és ropogós húsú, kevés magot tartalmazó uborkák termesztése.Táplálkozási értékét azzal növeli, hogy kedvező hatású a gyomor működésére, nagy káliumtartalma vízhajtó hatású. Levét reumatikus fájdalmak ellen is jó hatásúnak tartják, illetve kozmetikumként az uborkakrém, -szesz üdébbé teszi a bőrt, így fiatalító hatású. Szilícium-dioxid tartalmának köszönhetően erősíti a kötőszöveteket, sárgarépalével keverve csökkenti a szervezetben lévő húgysavszintet, így enyhítheti az ízületi és köszvényes fájdalmakat.

Ne érje be gyanús eredetű magokkal, válassza a kiváló minőségű ReinSaat bio vetőmag fajtákat.

Uborka

Biodinamikusan termesztett Demeter minősítéssel rendelkező uborka bio vetőmag fajták.

Modern genetikai vizsgálatok szerint Dél-Ázsiából, a Himalája déli lejtőiről származik, de már nagyon régen, az i. e. 10. évezredben is termesztették.

Az uborka számára válasszunk napos, szélvédett helyet, mert meleg igényes növény. 12-13 oC alatti éjszakai talajhőmérséklet már gyökérkárosodáshoz vezethet. Talaja legyen szerves anyagban gazdag, jó vízgazdálkodású, semleges pH-jú. A komposztban gazdag talaj elégíti ki legjobban igényeit. Használhatunk érett istállótrágyát is a talaj szerves anyaggal történő dúsításához. A szerves trágyázást ősszel kell megejteni!Meghálálja, ha talaja mulcsozva van, hiszen ezzel gátat szabunk a betegségek terjedésének, amelyek kórokozói a csupasz talajjal érintkező leveleken keresztül fertőznek. Csökkentjük a gyomosodás veszélyét is.

Az uborka víz és páraigényes. Termésérése folyamán sok vízre van szüksége. Öntözését kis vízadagokban többször végezzük, vagy alkalmazzunk csepegtető öntözést. Házi kertben, szabad földre legkorábban április 20. körül vessük. Ettől az időtől folyamatosan vethető az uborka legkésőbb július közepéig. Vessük fészekbe, 2-3 mag kerüljön egy 10-15 cm magas, szintén talaj és komposzt keverékéből álló “dombba”. folyóméterenként 3-5 tövet hagyjunk meg. A növény így ki tudja tölteni a rendelkezésre álló teret. A vetés mélység kb. 3 cm legyen.

Konténerben is nevelhetjük a bokros változatokat, vagy támaszt is biztosíthatunk a futó változatok számára. Ez utóbbi helytakarékosabb megoldás!

Az uborka lédús és sok ásványi anyagot (főként káliumot, foszfort, nátriumot, magnéziumot és vasat) és vitamint tartalmaz (a B-csoport összes vitaminját, C-vitamint [8 mg 100 g-ban], némi A-elővitamint és E-vitamint). Rostjai könnyebben emészthetők, ha fogyasztás előtt kissé lesózzuk, vagy egyszerűen alaposan megrágjuk.Az éhgyomorra fogyasztott uborkalének tisztító és étvágyjavító hatása van. A bőrgyógyászatban puhításra használják (maszk vagy lemosó formájában), így segít a pirosodás, a viszketés és a hámlás gyógyulásában. Fajtától függően az uborka több vagy kevesebb keserű aromás anyagot tartalmaz (amely a szárhoz közeli részben koncentrálódik). A fajtaválogatás során a cél a nem keserű, finom, gyenge és ropogós húsú, kevés magot tartalmazó uborkák termesztése.Táplálkozási értékét azzal növeli, hogy kedvező hatású a gyomor működésére, nagy káliumtartalma vízhajtó hatású. Levét reumatikus fájdalmak ellen is jó hatásúnak tartják, illetve kozmetikumként az uborkakrém, -szesz üdébbé teszi a bőrt, így fiatalító hatású. Szilícium-dioxid tartalmának köszönhetően erősíti a kötőszöveteket, sárgarépalével keverve csökkenti a szervezetben lévő húgysavszintet, így enyhítheti az ízületi és köszvényes fájdalmakat.

Ne érje be gyanús eredetű magokkal, válassza a kiváló minőségű ReinSaat bio vetőmag fajtákat.