Uborka

Kiemelt jelentőségű zöldségfélék a hazai hobbikertekben. Kis helyen, intenzíven termeszthetők biogazdálkodásban is. Alapvetően három alapverziójuk van. Leggyakoribb és legkönnyebben termeszthető az ún. fürtös, vagy berakó uborka. Ezek között találjuk a legbőtermőbb fajtákat. Feldolgozásra nemesítették őket, de friss fogyasztásban is remek ízük van, ha zsengén fogyasztjuk, és mosáskor ledörgöljük a szőreiket. A salátauborkák sokkal nagyobbak és hosszabb ideig őrzik ízüket és állagukat, de héjukat az érés későbbi szakaszában már hámozni kell. Legnépszerűbbek a kígyóuborkák, amelyek azonban jóval igényesebbek az előzőeknél.

1–12 termék, összesen 14 db
Uborka

Biodinamikusan termesztett Demeter minősítéssel rendelkező uborka bio vetőmag fajták.

Modern genetikai vizsgálatok szerint Dél-Ázsiából, a Himalája déli lejtőiről származik, de már nagyon régen, az i. e. 10. évezredben is termesztették.

Az uborka számára válasszunk napos, szélvédett helyet, mert meleg igényes növény. 12-13 oC alatti éjszakai talajhőmérséklet már gyökérkárosodáshoz vezethet. Talaja legyen szerves anyagban gazdag, jó vízgazdálkodású, semleges pH-jú. A komposztban gazdag talaj elégíti ki legjobban igényeit. Használhatunk érett istállótrágyát is a talaj szerves anyaggal történő dúsításához. A szerves trágyázást ősszel kell megejteni!Meghálálja, ha talaja mulcsozva van, hiszen ezzel gátat szabunk a betegségek terjedésének, amelyek kórokozói a csupasz talajjal érintkező leveleken keresztül fertőznek. Csökkentjük a gyomosodás veszélyét is.

Az uborka víz és páraigényes. Termésérése folyamán sok vízre van szüksége. Öntözését kis vízadagokban többször végezzük, vagy alkalmazzunk csepegtető öntözést. Házi kertben, szabad földre legkorábban április 20. körül vessük. Ettől az időtől folyamatosan vethető az uborka legkésőbb július közepéig. Vessük fészekbe, 2-3 mag kerüljön egy 10-15 cm magas, szintén talaj és komposzt keverékéből álló “dombba”. folyóméterenként 3-5 tövet hagyjunk meg. A növény így ki tudja tölteni a rendelkezésre álló teret. A vetés mélység kb. 3 cm legyen.

Konténerben is nevelhetjük a bokros változatokat, vagy támaszt is biztosíthatunk a futó változatok számára. Ez utóbbi helytakarékosabb megoldás!

Az uborka lédús és sok ásványi anyagot (főként káliumot, foszfort, nátriumot, magnéziumot és vasat) és vitamint tartalmaz (a B-csoport összes vitaminját, C-vitamint [8 mg 100 g-ban], némi A-elővitamint és E-vitamint). Rostjai könnyebben emészthetők, ha fogyasztás előtt kissé lesózzuk, vagy egyszerűen alaposan megrágjuk.Az éhgyomorra fogyasztott uborkalének tisztító és étvágyjavító hatása van. A bőrgyógyászatban puhításra használják (maszk vagy lemosó formájában), így segít a pirosodás, a viszketés és a hámlás gyógyulásában. Fajtától függően az uborka több vagy kevesebb keserű aromás anyagot tartalmaz (amely a szárhoz közeli részben koncentrálódik). A fajtaválogatás során a cél a nem keserű, finom, gyenge és ropogós húsú, kevés magot tartalmazó uborkák termesztése.Táplálkozási értékét azzal növeli, hogy kedvező hatású a gyomor működésére, nagy káliumtartalma vízhajtó hatású. Levét reumatikus fájdalmak ellen is jó hatásúnak tartják, illetve kozmetikumként az uborkakrém, -szesz üdébbé teszi a bőrt, így fiatalító hatású. Szilícium-dioxid tartalmának köszönhetően erősíti a kötőszöveteket, sárgarépalével keverve csökkenti a szervezetben lévő húgysavszintet, így enyhítheti az ízületi és köszvényes fájdalmakat.

Ne érje be gyanús eredetű magokkal, válassza a kiváló minőségű ReinSaat bio vetőmag fajtákat.

    Out of stock
    Beth Alpha snack uborka bio vetőmag
    NINCS KÉSZLETEN!
    • Bio
    • snack uborka
    Új ReinSaat nemesítésű snack uborka, gyerekek kedvence.
    • buborékos borítékban küldjük
    1 490 Ft
    Out of stock
    Gergana kígyóuborka bio vetőmag
    NINCS KÉSZLETEN!
    • Biodinamikus
    • kígyóuborka
    Ellenálló kígyóuborka, fóliába és szabadföldbe.
    • buborékos borítékban küldjük
    1 390 Ft
    GinGin uborka bio vetőmag
    • Biodinamikus
    • kígyóuborka
    Új, ReinSaat nemesítésű ellenálló ázsiai kígyóuborka.
    • buborékos borítékban küldjük
    1 390 Ft
    Kiwano tüskés uborka bio vetőmag
    • Biodinamikus
    • tüskés uborka
    Különleges távol keleti tüskés uborka.
    • buborékos borítékban küldjük
    1 390 Ft
    La Diva uborka bio vetőmag
    • Biodinamikus
    • salátauborka
    Peronoszpórára rezisztens salátauborka.
    • buborékos borítékban küldjük
    1 390 Ft
    Limona uborka bio vetőmag
    • Bio
    • uborka
    Különleges gömbölyű uborkaféle, amely édeskés és gyümölcsként fogyasztható.
    • buborékos borítékban küldjük
    1 390 Ft
    Marketmore uborka bio vetőmag
    • Biodinamikus
    • salátauborka
    Klasszikus, salátauborka, biotermesztésre.
    • buborékos borítékban küldjük
    1 390 Ft
    Nishiki uborka bio vetőmag
    • Biodinamikus
    • salátauborka
    Bőtermő, piacos, édes, "magnélküli" ázsiai uborka.
    • buborékos borítékban küldjük
    1 390 Ft
    Qualitas uborka bio vetőmag
    • Biodinamikus
    • salátauborka
    Cladosporiumra rezisztens salátauborka.
    • buborékos borítékban küldjük
    1 390 Ft
    Saikó salátauborka bio vetőmag
    • Bio
    • salátauborka
    Új ReinSaat nemesítésű ellenálló ázsiai kígyóuborka.
    • buborékos borítékban küldjük
    1 390 Ft
    Shintokiwa kígyóuborka bio vetőmag
    • Biodinamikus
    • kígyóuborka
    Vírusoknak ellenálló kígyóuborka.
    • buborékos borítékban küldjük
    1 390 Ft
    Tanja kígyóuborka bio vetőmag
    • Biodinamikus
    • kígyóuborka
    Szabadföldi kígyóuborka, biotermesztésre.
    • buborékos borítékban küldjük
    1 390 Ft
    1 2
    Uborka

    Biodinamikusan termesztett Demeter minősítéssel rendelkező uborka bio vetőmag fajták.

    Modern genetikai vizsgálatok szerint Dél-Ázsiából, a Himalája déli lejtőiről származik, de már nagyon régen, az i. e. 10. évezredben is termesztették.

    Az uborka számára válasszunk napos, szélvédett helyet, mert meleg igényes növény. 12-13 oC alatti éjszakai talajhőmérséklet már gyökérkárosodáshoz vezethet. Talaja legyen szerves anyagban gazdag, jó vízgazdálkodású, semleges pH-jú. A komposztban gazdag talaj elégíti ki legjobban igényeit. Használhatunk érett istállótrágyát is a talaj szerves anyaggal történő dúsításához. A szerves trágyázást ősszel kell megejteni!Meghálálja, ha talaja mulcsozva van, hiszen ezzel gátat szabunk a betegségek terjedésének, amelyek kórokozói a csupasz talajjal érintkező leveleken keresztül fertőznek. Csökkentjük a gyomosodás veszélyét is.

    Az uborka víz és páraigényes. Termésérése folyamán sok vízre van szüksége. Öntözését kis vízadagokban többször végezzük, vagy alkalmazzunk csepegtető öntözést. Házi kertben, szabad földre legkorábban április 20. körül vessük. Ettől az időtől folyamatosan vethető az uborka legkésőbb július közepéig. Vessük fészekbe, 2-3 mag kerüljön egy 10-15 cm magas, szintén talaj és komposzt keverékéből álló “dombba”. folyóméterenként 3-5 tövet hagyjunk meg. A növény így ki tudja tölteni a rendelkezésre álló teret. A vetés mélység kb. 3 cm legyen.

    Konténerben is nevelhetjük a bokros változatokat, vagy támaszt is biztosíthatunk a futó változatok számára. Ez utóbbi helytakarékosabb megoldás!

    Az uborka lédús és sok ásványi anyagot (főként káliumot, foszfort, nátriumot, magnéziumot és vasat) és vitamint tartalmaz (a B-csoport összes vitaminját, C-vitamint [8 mg 100 g-ban], némi A-elővitamint és E-vitamint). Rostjai könnyebben emészthetők, ha fogyasztás előtt kissé lesózzuk, vagy egyszerűen alaposan megrágjuk.Az éhgyomorra fogyasztott uborkalének tisztító és étvágyjavító hatása van. A bőrgyógyászatban puhításra használják (maszk vagy lemosó formájában), így segít a pirosodás, a viszketés és a hámlás gyógyulásában. Fajtától függően az uborka több vagy kevesebb keserű aromás anyagot tartalmaz (amely a szárhoz közeli részben koncentrálódik). A fajtaválogatás során a cél a nem keserű, finom, gyenge és ropogós húsú, kevés magot tartalmazó uborkák termesztése.Táplálkozási értékét azzal növeli, hogy kedvező hatású a gyomor működésére, nagy káliumtartalma vízhajtó hatású. Levét reumatikus fájdalmak ellen is jó hatásúnak tartják, illetve kozmetikumként az uborkakrém, -szesz üdébbé teszi a bőrt, így fiatalító hatású. Szilícium-dioxid tartalmának köszönhetően erősíti a kötőszöveteket, sárgarépalével keverve csökkenti a szervezetben lévő húgysavszintet, így enyhítheti az ízületi és köszvényes fájdalmakat.

    Ne érje be gyanús eredetű magokkal, válassza a kiváló minőségű ReinSaat bio vetőmag fajtákat.

    Uborka

    Biodinamikusan termesztett Demeter minősítéssel rendelkező uborka bio vetőmag fajták.

    Modern genetikai vizsgálatok szerint Dél-Ázsiából, a Himalája déli lejtőiről származik, de már nagyon régen, az i. e. 10. évezredben is termesztették.

    Az uborka számára válasszunk napos, szélvédett helyet, mert meleg igényes növény. 12-13 oC alatti éjszakai talajhőmérséklet már gyökérkárosodáshoz vezethet. Talaja legyen szerves anyagban gazdag, jó vízgazdálkodású, semleges pH-jú. A komposztban gazdag talaj elégíti ki legjobban igényeit. Használhatunk érett istállótrágyát is a talaj szerves anyaggal történő dúsításához. A szerves trágyázást ősszel kell megejteni!Meghálálja, ha talaja mulcsozva van, hiszen ezzel gátat szabunk a betegségek terjedésének, amelyek kórokozói a csupasz talajjal érintkező leveleken keresztül fertőznek. Csökkentjük a gyomosodás veszélyét is.

    Az uborka víz és páraigényes. Termésérése folyamán sok vízre van szüksége. Öntözését kis vízadagokban többször végezzük, vagy alkalmazzunk csepegtető öntözést. Házi kertben, szabad földre legkorábban április 20. körül vessük. Ettől az időtől folyamatosan vethető az uborka legkésőbb július közepéig. Vessük fészekbe, 2-3 mag kerüljön egy 10-15 cm magas, szintén talaj és komposzt keverékéből álló “dombba”. folyóméterenként 3-5 tövet hagyjunk meg. A növény így ki tudja tölteni a rendelkezésre álló teret. A vetés mélység kb. 3 cm legyen.

    Konténerben is nevelhetjük a bokros változatokat, vagy támaszt is biztosíthatunk a futó változatok számára. Ez utóbbi helytakarékosabb megoldás!

    Az uborka lédús és sok ásványi anyagot (főként káliumot, foszfort, nátriumot, magnéziumot és vasat) és vitamint tartalmaz (a B-csoport összes vitaminját, C-vitamint [8 mg 100 g-ban], némi A-elővitamint és E-vitamint). Rostjai könnyebben emészthetők, ha fogyasztás előtt kissé lesózzuk, vagy egyszerűen alaposan megrágjuk.Az éhgyomorra fogyasztott uborkalének tisztító és étvágyjavító hatása van. A bőrgyógyászatban puhításra használják (maszk vagy lemosó formájában), így segít a pirosodás, a viszketés és a hámlás gyógyulásában. Fajtától függően az uborka több vagy kevesebb keserű aromás anyagot tartalmaz (amely a szárhoz közeli részben koncentrálódik). A fajtaválogatás során a cél a nem keserű, finom, gyenge és ropogós húsú, kevés magot tartalmazó uborkák termesztése.Táplálkozási értékét azzal növeli, hogy kedvező hatású a gyomor működésére, nagy káliumtartalma vízhajtó hatású. Levét reumatikus fájdalmak ellen is jó hatásúnak tartják, illetve kozmetikumként az uborkakrém, -szesz üdébbé teszi a bőrt, így fiatalító hatású. Szilícium-dioxid tartalmának köszönhetően erősíti a kötőszöveteket, sárgarépalével keverve csökkenti a szervezetben lévő húgysavszintet, így enyhítheti az ízületi és köszvényes fájdalmakat.

    Ne érje be gyanús eredetű magokkal, válassza a kiváló minőségű ReinSaat bio vetőmag fajtákat.