Biovetőmag
Biokerti felhasználás szempontjából a bio- és biodinamikus vetőmagok jöhetnek szóba. A bio vetőmagok termesztésénél nem használnak sem felszívódó, kémiai növényvédő szereket, sem műtrágyákat. A biodinamikus gazdálkodásban pedig célzott növényvédelmet sem, ezért az ilyen vetőmagokból fejlődő növények a legalkalmasabbak biokertészetekbe és vetőmag visszafogásra.
- Dughagyma
- Hasznos virágok
- Vetőburgonya
- Ázsiai saláta
- Bab
- Borsó
- Brokkoli
- Cékla
- Chili
- Cikória
- Cukkini
- Dinnye
- Fejessaláta
- Földicseresznye
- Fűszernövény
- Gyógynövény
- Hagyma
- Jégsaláta
- Karalábé
- Karfiol
- Káposzta
- Kel
- Kukorica
- Különleges zöldség
- Mángold
- Padlizsán
- Paprika
- Paradicsom
- Paszternák
- Petrezselyem
- Retek
- Római saláta
- Saláta
- Sárgarépa
- Sóska
- Spenót
- Tarlórépa
- Tépősaláta
- Tök
- Uborka
- Zeller
- Zöldtrágya
Biovetőmag
A hobbikertészek számára a biovetőmag használatának két előnye van. Az egyik, hogy biztosak lehetnek benne, hogy a kikelő növényben nem lesz olyan felszívódó méreg, amellyel a konvencionális vetőmagokat kezelni szokták. A másik, hogy a növény általános ellenálló képessége nagyobb lesz, mint egy ugyanolyan fajtájú, konvencionális gazdálkodásból származó, kezeletlen (vegyszermentes) vetőmagé.
A biogazdálkodás szigorú, nemzetközileg elfogadott szabályrendszer mentén történik. Ahhoz, hogy a fogyasztók számára megbízható legyen egy ökológiai gazdálkodásban előállított termék, azt minősítenie kell egy ellenőrző szervezetnek. Világszerte számtalan, akkreditált minősítő szervezet létezik, amelyek összehangolják működésüket.
Alapesetben csak hivatalosan ellenőrzött biotermesztésből származó vetőmagot lehet felhasználni ökológiai gazdálkodásban, amelyet BIO VETŐMAGnak neveznek.
Ez azt jelenti, hogy a vetőmagfogásra termelt növény semmilyen tiltott szerrel nem érintkezik és a róla származó magot nem kezelik utólag semmivel.
Az előállításnak természetesen az adott ország növényvédelmi és vetőmag termesztésre vonatkozó jogszabályainak is meg kell felelnie, így a biovetőmag fokozottan, több hatóság által ellenőrzött termék.
Hivatalos bio minősítéssel nem rendelkező vetőmagot bio név alatt forgalomba hozni csalásnak minősül.
Amennyiben (akár jóhiszeműen) engedély nélkül felhasznál ilyet egy biogazdálkodó, akkor ellenőrzéskor megvonják annak a területnek a bio minősítését, amelyen felhasználta. Igazolást pedig csak olyan kereskedő cég adhat ki, amelynek magának is van bio minősítése.
A biodinamikus vetőmagok
A legmagasabb minőségi kategóriát képviselik. Ebben a speciális gazdálkodási formában termelt vetőmagok DEMETER minősítéssel rendelkeznek.
Legfontosabb különbség, hogy itt semmiféle külön, célzott növényvédelmet nem alkalmaznak, hanem a szelekció eszközeként használják a megjelenő betegségeket. Általában több generáción keresztül történik a szelekció, így az alapfajták vetőmagjaiból is sokkal életképesebb és ellenállóbb növények nevelhetők, mint más vetőmagokból. Legfelső kategóriát pedig a biodinamikus nemesítésű fajták jelentik.
A fajtaazonosságot zárt termesztőberendezések, illetve távolsági izoláció biztosítja. A külön növényvédelem nélküli termesztés során folyamatos a növény egészségügyi szemle. Amelyiket betegnek minősítenek, azt nem kezelik, hanem eltávolítják. Ez az oka annak is, ha egy-egy évben nem sikerül magfogás adott fajtáról és akkor nem lehet beszerezni a vetőmagot.
A nemzetközileg előírt csírázási vizsgálatokon felül a biodinamikus vetőmagoknak szigorúbb kritériumoknak is meg kell felelniük. Ez biztosítja a konvencionális, kezeletlen vetőmagokat felülmúló csírázási százalékokat.
A biogazdálkodásban cél a saját visszafogású vetőmagok arányának növelése, amelyhez a legjobb alapanyagot a biodinamikus vetőmagok szolgáltatják. Ez egyrészt fajlagosan sokkal olcsóbbá teszi ezeket a magokat, másrészt utat nyit saját, adott helyhez alkalmazkodott fajtaváltozatok kialakításához.
Nagyon fontos hogy ezek többszörösen ellenőrzött biovetőmag-ok, mert hazánkban viharos gyorsasággal terjednek a vírusok a zöldségesekben. A ReinSaat vetőmagok Ausztriában fémzároltak és az osztrák bio minősítő szervezet is ellenőrzi az előállítás folyamatát.