Atsuko kínai kel bio vetőmag

1 190 Ft

Őszi termesztésű kínai kel

8 készleten

Leírás

Atsuko kínai kel bio vetőmag. Új, kísérleti fajta kínai kel. Rövid tenyészidejű, gyors fejlődésű, másodvetésre alkalmas saláta- és főzelék növény. Őszi termesztésre.

Viszonylag kicsi, egységes méretű, kb. 1 kg-os, ovális fejet nevel. Szép, halványzöld levelei közepesen erezettek.

Júliustól vethető, 30 x 30 cm-es térállásban ha korábban vetjük, felmagzik. Nagyon gyorsan nő, zárt, feszes feje van. Az íze kellemesen telt és intenzív.Októberben szedhetjük.

Az Atsuko kínai kel Fejesedő káposztaféle, feltételezések szerint spontán kereszteződés révén alakult ki a bordás kelből (pak choi), több mint 1600 évvel ezelőtt, Kínában. Itt már az V. század óta termesztik, fajtái azonban csak mintegy 600 éve alakultak ki. Legnagyobb termelői napjainkban a kínaiak, koreaiak és a japánok. Kelet-Ázsiából először az amerikai kontinensre jutott el, innét került Európába, mintegy 100 évvel ezelőtt.

Nálunk az 1970-es években jelent meg,Kalóriában szegény (16 kcal), könnyen emészthető, nem puffaszt, (ezért a csecsemők is fogyaszthatják.) Háromszor annyi fehérje van benne, mint a fejes káposztában. Az emberi szervezet számára fontos kálium, kalcium, foszfor, mangán, magnézium és vas bőséges forrása is. Fogyasztása csökkenti a szervezet magas koleszterin (LDL) szintjét.

Frissen salátakeverékekben a legfinomabb, nagyon magas a C-vitamin tartalma. Kitűnő salátákba, wokba, de zöldlékúrák alapanyagát is adja.

A kínaikel egyéves növény.

Hőigényét vizsgálva, nagyon érdekesen viselkedik. A hidegtűrő zöldségfélék közé tartozik. Kifejlett állapotban a kínaikel 3-5 °C-os fagyokat is elvisel, de ennél hidegebb időben már fagykárt szenved. Felszedett állapotban 0 vagy 1-2 fokos fagypont feletti hőmérsékleten jól eltartható.

Magjainak optimális csírázási hőmérséklete 20 °C közelében van.A csírázástól a fejesedés kezdetéig tartósan 15 °C alatti hőmérséklet hatására a kínaikel fejképződés nélkül magszárba szökik. A levelek borulása idején már hűvösebb, akár 10-15 °C közötti hőmérséklet is elegendő. A nagy meleget jól viseli, ez szubtrópusi származásából is következik. Kora tavaszi termesztésének azonban éppen az ekkor gyakori 15 °C alatti hőmérséklet szab gátat. Ősszel, másodnövényként termesztve, nincsenek ilyen problémák.

A kínai kel tipikus rövidnappalos növény. A nálunk előforduló fajták hosszú nappalok hatására általában magszárba szöknek.

A legvízigényesebb növények egyike.

Erősen tápanyagigényes. Rövid, 60-80 napos tenyészideje alatt jelentős mennyiségű tápanyagot von ki a talajból.

Vetés szabadföldbe: július első felejúlius második feléig,
Betakarítás ideje szabadföldön: október első felétől november végéig

Tartalom: kb.60 mag

Ezermagtömeg: 3,47g

Az Atsuko kínai kel biológiai növényvédelme

A magokat nedves csávázással érdemes előcsíráztatni/csávázni Fitokondival.

Különösen nagy a nitrogén- és a káliumigénye, de a kalciumra is nagy szüksége van.

Minőségrontó fiziológiai rendellenessége a belső fej barnulás, amely egyenetlen vízellátásra, és/vagy kalciumhiányra vezethető vissza. Ezt Alginites, vagy Aminocal-os permetezéssel tudjuk elkerülni.

Erről itt látható video:

VIDEO

Az ázsiai káposztafélék fő károsítói a földi-, illetve káposztabolhák

A földibolhákra a Neem fa biológiai növényvédelmi kivonata a NeemAzal használható, de nagy rajzások idején sajnos nem elegendő. Ilyenkor rovarhálós, vagy fátyolfóliás takarás is szükséges lehet.

Ki lehet próbálni még a dohányból, vagy Dalmát rovarporvirágból készült házi permetleveket.

ReinSaat vetőmagok

A ReinSaat KG-nál a vetőmagok biodinamikus gazdálkodásból származnak. A nemesítés kifejezetten az ellenállóképesség fokozását veszi célba.

Az általuk előállított vetőmagokból sokkal edzettebb, ellenállóbb növények nevelhetők, mint az egyéb nagyüzemi vetőmag előállító cégek magjaiból. A ReinSaat növényei sokkal alkalmasabbak kiskerti bio termesztésre.

A Atsuko kínai kel Magyarországon is kipróbálták. Egészséges, ellenálló növényeket nevelhetünk belőlük.

Nem forgalmazunk hibrid fajtákat. Az egészséges termő növényekről begyűjtött vetőmag így kiválóan használható a további években is mint vetőmag. 

A Atsuko kínai kel bio vetőmag vetés előtti javasolt kezelése

Részletesen itt olvashat róla

További információk

Tömeg 0.01 kg
Vetésidő szabadfölbe

,

Betakarítási idő

, , ,

Termesztési forma

, ,

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Atsuko kínai kel bio vetőmag” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük