Batul alma szabadgyökerű gyümölcsfa oltvány

3 900 Ft

Erdélyi származású, ellenálló, bőtermő, jóízű téli alma.

Elfogyott

Leírás

Batul alma szabadgyökerű gyümölcsfa oltvány

A Batul alma szabadgyökerű gyümölcsfa oltvány Erdélyből, valahonnan Maros mentéről származik, ahol magról kelt. A ma már mint kiváló piacos almát a külföldön is megbecsülik. Neve állítólag a -pátul- szóból ered, ami oláhul boglyafeneket jelent. Pince híján ugyanis az erdélyiek ezt az almát őszkor a szénaboglya fenekére teszik és befedik, tavasszal pedig eltakarítva a szénát, a szépen megsárgult almát értékesítik.

Alany: Vadalma

Érés/ fogyasztási idő: október/ november-december

Termékenyülés: jó, más fajtákkal (pl. Téli arany parmen)

Termőképesség: bőven, de rendszertelenül terem, termőre fordulása inkább késői

Felhasználás: nyers fogyasztás

Ajánlott termőtáj: Nyírség, Felvidék, de az egész országban föllelhető

Ellenállóképesség: ellenálló, hullásra hajlamos

További nevei: Batur, Narancs alma, Üveg alma, Batullenapfel, pomme Batul, Pomme de Transylvanie

Mérete: Középnagy. Hetvenkét milliméter magas és 64 milliméter széles.

Alakja: Szabályosan lapított gömb, ritkábban hengerded alakú.  Szára rövid, fás és molyhos.

Héja: Sima, fényes, kissé zsíros tapintatú. Halványzöld, értével szalmasárga, napos oldalán élénk kárminpirossal belehelve, melyen feltűnik a ritkás barna pontozat.

Húsa: fehér, tömött, finom, eleinte roppanó, de teljes értével olvadó. Bőlevű üdítő savanykás édes, kissé fűszeres ízű. Magháza félig nyílt vagy zárt, kevésszámú ép magot rejt.

A Batul alma szabadgyökerű gyümölcsfa oltvány fája:

Erőteljes növekedésű, edzett. Teremni későbben kezd, de azután rendesen és bőven terem. Ágai elég sűrű gömb- vagy szabálytalan gúla alakú koronát képeznek. Minden vadalmaalanyon jól fejlődik. Törpealanyra oltva csak mint bokorfa mutatkozik. Törpe- és alakfának nem való, mert az alakítást és nyesést nem hálálja meg. Vadra oltva közepes törzsű fát nevel. Vesszei hajlékonyak, barna színűek, némi sötétvörös árnyalattal. Gyéren molyhosak, sokszor fényesek, egyenesek. Rügyei laposak, fehér molyhosak, kicsinyek. Virágrügyei erősen molyhosak. Levelei közepes nagyságúak, vékony szövetűek, kerekdedek. Alsó felületükön finoman molyhosak. Virágzása nagyon korán nem várható. Szirmai elég nagyok, világos rózsaszínűek.

Ahol a talaj megfelelően nyirkos, az égalj párás, még zordabb vidékeken is jól díszlik. A talaj kötött, vagy laza is lehet, csak megfelelő nyirkosság legyen benne. Virágjai a kései fagyoknak is jól ellenállnak. Gombabetegségektől aránylag keveset szenved. Mutatós, igen jóízű gyümölcsei a szelet jól állják a fán. Piacon nagyon keresett minden baj nélkül könnyen eltartható gyümölcsünk, veremben is nagyon jól eláll. Neki való helyen tömegtermesztésre is ajánlható.Többféle változata van, ilyen például a Zöld batul, Fehér batul, Piros batul. Fent leírt alma a piros- vagy mosolygó batulnak felel meg.

A gyümölcsfák rendelésének és átadásának a menete
Gyümölcsfa ültetési tanácsok
Rendszerben gondolkodunk!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

További információk

Tömeg 2.9 kg
Méretek 100 cm
Érés/felhasználás ideje

Érzékenység

Iz

Konténeres/Szabadgyökerű

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Batul alma szabadgyökerű gyümölcsfa oltvány” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük