Biokert Magazin 10

Leírás

Metszés, lemosás

Elérkezett az idő, lassan elindul a gyümölcsfák nedvkeringése. Ilyenkor szépen megduzzadnak a rügyek és ami nagyon fontos, magához tér az immunrendszer. Az ökológiai gazdálkodásban nem használunk olyan felszívódó permetszereket, amelyek belülről mérgezik a kórokozókat, hanem a növény saját immunrendszerére építünk. Amikor azonban seb keletkezik egy fán, akkor a kórokozók bejutása lehetővé válik. Ilyen sebeknek tekinthetők a kisebb-nagyobb metszési felületek is. Mi (kevés kivétellel, pl. dió) mindig tavasszal metszünk a nedvkeringés megindulása, és a rügypattanás közötti időintervallumban. Ennek kettős oka van. Első, amiről már beszéltem, hogy a növény saját maga legyen képes védekezni, a másik hogy lehetőségünk legyen segíteni neki a kórokozók és kártevők külső gyérítésével, gyengítésével, amihez lemosó permetszereket használunk. A lemosásra használt szerek nem érhetik a fejlődésnek induló levél és virágkezdeményeket, mert akár bio, akár nem, meg fogják perzselni.

A metszés igen érzékeny pontja a gyümölcstermesztésnek. Nagyon sok típusa van és minden kertész az általa végzettre esküszik. Mi egy speciális extenzív jellegű, ún.: ökogiai metszést alkalmazunk, melyet tanfolyamainkon tanítunk a gyakorlatban is.

Most megpróbálom összefoglalni a legfontosabb alapelveinket:

Az első, hogy vizsgáljuk meg a fát!

El kell dönteni nincsen-e olyan gyógyíthatatlan betegsége, amely csak fertőzi a kert többi növényét.

Fel kell fedezni az elhalt részeket.

Meg kell vizsgálni a gyanús részeket (sebek, mézgafolyások, rászáradt virágok, termések).

Második lépés az egészségügyi metszés.

Ennek során levágjuk azokat a részeket amelyek biztosan nem élnek már.

Harmadik lépés az ún. koronaalakítás, amely lehet metszés, vagy egyes ágak kötözéssel történő megfelelő irányba húzása. Ilyenkor igyekszünk olyan koronaformát kialakítani, amely ugyan hasonlít a fa eredeti, vad formájára, de lehetővé teszi az egészséges termesztést és a biológiai kezeléseket.

Negyedik lépés a ritkító metszés, amellyel a túlzott vízhajtás termelődést fogjuk vissza.

Nagyon fontos az egyharmados szabály, ami azt jelenti, hogy soha nem távolítunk el többet, mint a korona egyharmada. Ekkor ugyanis annyira lecsökken a fotoszintetizáló rész, hogy gyengül a fa immunrendszere. Vegyszeres növényvédelemnél, intenzív termesztésnél nem jelent gondot a brutális mértékű metszés, mert a növényt nem saját immunrendszere hanem a sterillé tett környezet és belső “gyógyszerek” védik.

Ötödik lépés a sebek kezelése.

Ide tartoznak a régi, nedvedző törzsön levő sebek és a metszéskor keletkezett nagyobb ágak levágás során keletkezett sebek. Az előbbieket kitisztítjuk, utána ecseteljük, a frisseket pedig közvetlenül metszés után. Az ecsetelő készítmény összetételét a fák kora, az ökológiai átállás ideje és a fák egészségügyi állapota határozza meg.

Az egészséges, fiatal fák metszés utáni sebeit azonnal lezárhatjuk valamilyen fa sebkezelővel. Ezek arra szolgálnak, hogy ne száradjon ki a terület és ne jussanak be kórokozók, nálunk ezek közül a Biocera kapható, amely méhviaszt tartalmaz, ezért egy minimális légzést lehetővé tesz.

Ahol idősebb, de nem igazán beteg, vagy átállt biogazdaság fáiról van szó, ott már két lépésben kezelünk. Az első lépés, az oltott mésszel történő ecsetelés és csak miután ez kissé lekopott (kb. 2 hét), akkor zárjuk sebkezelőkkel. Ez olyasmi, mint amikor elvágjuk az ujjunkat és fertőtlenítjük mielőtt bekötözzük.

Beteg, vagy az átállás kezdetén levő fáknál egy speciális sebkezelést alkalmazunk. Ez az egyetlen dolog, amelynél mi is rézkészítményt használunk, mert nincs más hidegben is ható biológiai megoldásunk. Ilyenkor azonban a Cuproxat-ot javasoljuk, mert ez a legalacsonyabb réztartalmú hatékony szer.

A kivitelezésről nézzék meg alábbi videónkat:

VIDEO

Amint végeztünk a metszéssel azonnal (amíg nedvesek a metszési felületek) csináljunk lemosó permetezést! Ennek alapvető és elhagyhatatlan összetevője a narancsolaj. Nálunk a PrevB2 narancsolaj permetszer kapható. Ennek kettős szerepe van. Az egyik, hogy önmagában is befojtja és kiszárítja a kórokozók és apróbb kártevők jó részét. A másik hogy illóolajként átjut a kérgen, így mintegy “bepumpálja” a hozzákevert hatóanyagokat a kérgen, így az mélyen bejut a fába.

Alkalmazhatjuk tehát önmagában nem beteg faállománynál. Idősebb, de átállt bio gyümölcsösnél más illóolajos készítményekkel (pl.: Fitokondi), beteg és átállási növényeknél pedig Cuproxat rézkészítménnyel.

A PrevB2 narancsolajból lemosásánál 50 ml-t tegyünk 10 liter vízbe. Keverésnél ehhez jön hozzá, vagy 1/2 liter Fitokondi vagy 50 ml Cuproxat. Fontos tudni hogy a Narancsolaj és Cuproxat KIZÁRÓLAG lemosásnál, azaz szigorúan rügypattanás előtt használható keverve, mert a leveleket és virágokat azonnal leperzseli!!!

 

A tökéletes vetésidő meghatározása

Újabb neuralgikus pont a biokertészkedésben. Mi lehet az oka annak, hogy ma mindenki korábban akar vetni, mint a szokásos, vagy a javasolt?

Alapvetően három dolog játszik közre ebben.

Az első, a fokozódó türelmetlenség. Aki kezdő, az a szupermarketek kínálatát nézi, vagy a FB-on olvassa az egymást sürgető hobbikertészeket és tuti hogy előbb kezd mindent mint az egészséges lenne.

Második a fogyasztói igény. Tavaszra már kiürülnek az emberi szervezet vitamin tartalékai és kialakul az ún.: “zöldéhség”, tehát mindenki megpróbál a lehető leghamarabb friss zöldséghez jutni.

A harmadik már reálisabb és ez az éghajlatváltozás. Valóban jóval előbb lesz meleg, így lehetséges a biológiai folyamatok előre hozása, ez azonban nem biztonságos, mert a változás nem stabil, bármikor bejöhet egy hidegebb periódus.

Nagyon fontos, hogy a vetés idejének meghatározásában 2-3 hetet is jelenthet az hogy homokos, vagy kötött talajról, illetve, hogy déli napos, vagy északi fagyzugos, árnyékosabb helyről van-e szó. Érdemes talajhőmérőt venni és annak alapján meghatározni az időpontokat.

Nézzük mit, mikor, hova érdemes vetni február-márciusban:

Az áttelelő fajtákat nyugodtan vethetjük most szabadföldbe.

Ide tartoznak:

Lóbabok, cukorborsók, Avola és Léda borsók, korai és levélpetrezselymek, hónapos retkek, Amsterdam sárgarépa, saláták közül a Humil és a Téli vajfej, spenótok közül a Verdil és a Monorez, valamint a zsázsa.

Palántának először a paprikákat vessük, ennek már elérkezett az ideje, de aki márciusban kezdi a palántanevelést az sem fog lekésni semmiről. Utána következik a paradicsom, padlizsán, zeller, bazsalikom, majd a káposztafélék és a dinnyék.

Ezek vetéséről és a palántaföldről nézzék meg alábbi videónkat:

VIDEO

Akinek van fűtetlen fóliasátra, vagy kis üvegháza, az már elvetheti bele a hidegtűrő fajtákat. Akinek nincs, annak várnia kell márciusig.

Ide tartoznak a hagymák, a hidegtűrő spenótok, a korai borsók, a sárgarépák, petrezselymek, retkek, a fejes- és tépősaláták, madársaláta, rukkolák, ázsiai levélzöldségek, a sóska és minden káposztaféle.

Tovább a paradicsomok között

Folytatjuk paradicsom fajtaismertetőnket a koktélparadicsomokkal.

Az Annabelle, talán a legszebb fürtökben termő koktélparadicsom.

Az Aztek egészen mini növésű sárga koktélparadicsom, kifejezetten konténeres termesztésre. Finom, édes, nagyon bőtermő.

A Lillit egy különleges narancssárga fürtös koktélparadicsom, amely rendkívül aromás, nem savas, mégis megfelelő mennyiségű likopint tartalmaz.

A Bradywine Cherry egy klasszikus koktélparadicsom, amely az ún.: burgonyalevelű fajtákhoz tartozik. Ezek a legnagyobb növekedési erélyű, legellenállóbb paradicsomok.

A Black Cherry egy nagyon sötét, barnás koktélparadicsom rendkívül magas antioxidáns tartalommal.

A Dattelwein finom édes gyümölcsei sokáig eltarthatók, nem potyog és egy hatalmas fürtben akár több, mint száz pici körte alakú paradicsom is lehet.

A Donatellina egy szuper biodinamikus fajta, amely nemcsak bőtermő, finom és datolya alakjával kifejezetten piacos, hanem vírusoknak ellenálló!!!!

A Goldkrone egy szép sárga bogyójú, nem savas, nagyra növő kotélparadicsom, a.mely hatalmas fürtökben terem

A Principe Borghese korai, bőtermő, féldeterminált koktélparadicsom.

A Pippa és a Mirimiri a ReinSaat saját fajtái, amelyek olyan bőtermőek, hogy fóliás termesztésben még a legújabb hibridekkel is felveszik a versenyt, pedig kifejezetten finom ízre szelektálták.

A Yellow Submarine, a legédesebb sárga, körte alakú, szabad elvirágzású fajta.

A Zuckertraube a legédesebb piros, szabad elvirágzású fajta, folytonnövő.

A Bajaja nagyon kis növésű, kaspókba, cserepekbe. Apró termései inkább savanykásak, és kemény a héjuk.

A Yellow Balcony egy egészen mini növésű hibrid, amely óriási bőségben hozza édes, sárga terméseit. Kaspókba ideális.

A Supersweet, egy kifejezetten édes ízre nemesített hibrid. Jelenleg is versenyben van a világ legédesebb paradicsom címért, ez az abszolút kedvenc az eladásainkban és a tányérunkon egyaránt. Nagyra nő, ellenálló.

A Mini sárga folytonnövő, sárga fajta gömbölyű termésekkel.

A Perun ugyancsak sárga folytonnövő, de körte alakú, jóval édesebb termésekkel.

Végül pedig a koktél méretű vadparadicsomok a Rote Ribisiel és a Gelbe Johannesbeere.

Nagyon kedveltek, mert teljesen igénytelenek. Apró terméseik nem fürtökben érnek és potyognak, de finomak és bőven teremnek. Kacsolás nélkül is egészségesen burjánzik, majd el is szórja a magját, így elég egyszer megvenni.

Tanfolyamok, előadások

Utolsó néhány tanfolyamunkra van már csak lehetőség jönni idén.

Február 15-én Budapesten (Budapest, XX. ker. Bocskai u. 13), február 17-én pedig Piliscsabán indítjuk két utolsó kezdő zöldséges biokertész tanfolyamunkat. A Piliscsabai helyszín a FÉBÉ Evangélikus Szeretetszolgálat helyisége József A. u.7-9. Térkép

Február 22-én tartjuk utolsó idei kezdő gyümölcs biokertész tanfolyamunkat, melyhez kapcsolódó metszési gyakorlatot 23-án lehet elvégezni.

Február 24-én Tahitótfalun kedvcsináló zöldség biokertész ingyenes előadást tartunk tartunk.

Az utolsó kivételével a tanfolyamok egynaposak, de az a nap nagyon intenzív. Délelőtt 9-kor kezdünk, dél körül elfogyasztunk egy pizzaebédet, majd 14 óra körül vége lesz az előadásnak. Akkor kezdődik az interaktív rész, amire mindenki hoz valamilyen kert alaprajzot, fényképet, vagy bármit amiről beszélgetni fogunk. Addig maradunk amíg csak igény van rá.

A budapesti gyümölcsös tanfolyamok elvégzése egyben részvételi lehetőséget ad majd egy márciusi ökológiai metszés bemutatóra.

A zöldséges tanfolyamok pedig egy ökológiai dombágyás építési gyakorlatra.

Tanfolyamainkra a gyomber.szekely@gmail.com email címen lehet jelentkezni.

Az egész napos tanfolyamok díja 10.000 Ft, amiben a pizzaebéd is benne foglaltatik.

Bio-Gazdabolti hálózatunk

Tavaly kezdtük a szervezését egy olyan országos hálózatnak, ahol a velünk együttműködő gazdaboltok át tudják majd adni azokat a termékeinket amelyeket valamilyen okból nem tudunk kiküldeni házhoz szállítással. Azóta ezek az együttműködések egyre mélyülnek és most már a termékeinken kívül szaktanácsainkat is meg lehet kapni helyben, illetve olyan bio-sarkokat, polcokat alakítunk ki, ahol szinte minden megtalálható amire egy biokertésznek speciálisan szüksége lehet. Képezzük az eladókat és szervezünk tanfolyamokat is.

Tahitótfalu, Szentendre, Piliscsaba, Székesfehérvár, Biatorbágy, Vértesszőlős mellé januártól felzárkózik Hatvan, Veresegyház és elkezdjük a tárgyalásokat Pécsen, valamint Győrben.

Továbbra is szeretettel várjuk olyan helyi gazdaboltok jelentkezését, akik nyitottak a biokertészkedésre, biológiai növényvédelemre és szívesen bekapcsolódnának a munkánkba.

Együttműködő partnereinket térképen is megtalálják Biokiskert.hu weboldalunkon.

 

 

 

 

 

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Biokert Magazin 10” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük